By 8 juli 2015 Read More →

Kinderen vormen risicogroep voor tekenbeten

Op de camping, het vakantiepark of in de eigen tuin kunnen teken voorkomen. In de vakantieperiode zijn de meeste mensen gewoon veel vaker buiten in de natuur. Met name kinderen vormen een risicogroep voor tekenbeten. Daarom is het van belang om (ook op vakantie) regelmatig op teken te controleren.

Wat is een teek?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken vallen dus niet uit bomen.

Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op omdat ze erg klein zijn.
 Door het zuigen van bloed zwelt een teek op. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober. Mensen die veel in de natuur zijn en kinderen die buiten spelen, lopen meer risico op een tekenbeet.
Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Een behoorlijk grote kans dus dat jouw kind of jij er daar één van bent. De meeste mensen worden na een tekenbeet niet ziek. Maar het kan dus wel!

Help mijn kind heeft een tekenbeet. Wat te doen?

  1. Omdat je ze bijna niet kunt zien, moet je je kind regelmatig controleren. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de lymebacterie wordt overgebracht. De gemiddelde kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1­3 procent. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor warme plekken zoals liezen, knieholtes, oksels, navel, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.
  2. Pak de teek met een puntig pincet
 zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft is dat ongevaarlijk. Gebruik je een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.
  3. Ontsmet daarna het beetwondje.
  4. Noteer wanneer en waar op de huid je kind gebeten is en houd de plek in de gaten.

tekenbeet kind wat nu

Naar de huisarts?

Je hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Wanneer een teek al langer dan 24 uur op je huid zit, kun je het beste met de huisarts overleggen of er een behandeling nodig is. Heb je de teek binnen 24 uur verwijderd? Houd de plek rondom de beet dan nog 3 maanden na de tekenbeet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten (griepachtige verschijnselen of soms opzwelling van oorlel of tepel) die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Ga bij klachten altijd naar de huisarts. Twijfel je? Neem dan ook contact op met je huisarts.

Tekenbeet app en Tekenradar

Met de gratis app Tekenbeet, ontwikkeld door Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), heb je informatie over teken en de ziekte van Lyme direct bij de hand. De app laat zien hoe je op teken kunt controleren en hoe je een teek verwijdert.

tekenbeet app

Gebruikers kunnen via de website www.tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Ook kunnen ze een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit. Via de app worden mensen ook uitgenodigd een tekenbeet te melden op Tekenradar.nl om zo mee te kunnen doen aan onderzoek naar preventieve antibiotica na een tekenbeet. De teek wordt dan opgestuurd naar het RIVM voor onderzoek.

Bron: RIVM

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.