Waarom stelt bijna iedereen alles uit tot het laatste moment?

Herken je dat? Allerlei taken die op je liggen te wachten? En dat je dan tóch denkt: dat doe ik later wel of dat komt morgen wel? Hoe komt dat toch, dat we dingen liever uitstellen?

Uitstellen doet bijna iedereen. Daar is een viertal redenen voor:

  • perfectionisme
  • motivatie
  • afleiding
  • omvang taak

Perfectionist
Ben je perfectionistisch? Dan wil je vaak pas aan iets beginnen als je zeker weet dat het helemaal gaat, zoals jij in je hoofd hebt. Doordat je veel tijd kwijt bent aan je voorbereiding en overdenken van je actie, houd je vaak te weinig tijd over om je actie daadwerkelijk uit te voeren. Dit frustreert en zal je de volgende keer alleen maar meer aanzetten tot nog meer voorbereiding omdat je denkt dat het de vorige keer niet goed voorbereid was. Maar draai het eens om. Besteed minder tijd aan de voorbereiding en meer tijd aan de uitvoering. Hierdoor lukt het beter. En onthoud: niet perfect is ook goed!

Motivatie
Als je iets moet doen waar je eigenlijk het nut niet van inziet, of waar je een hekel aan hebt, zul je ook de neiging hebben om die taak uit te stellen. Gebrek aan motivatie is vaak een grote reden van uitstelgedrag. Hier helpt niets anders bij dan de koe bij de horens pakken. Een vervelende taak is nu net zo vervelend als overmorgen. Dus waarom niet meteen doen? Dan ben je er vanaf. Geef jezelf een beloning als je het vervelende klusje hebt gedaan!

Afleiding
We facebooken, appen, mailen en bellen tussendoor. En oh ja, ik moet ook nog dat stuk voor MoodKids schrijven… 🙂
We denken altijd dat wij vrouwen kunnen multi-tasken. Maar eigenlijk gaat die vlieger niet op. Als je coninue verschillende dingen door elkaar doet, raak je nooit in de ‘flow’ om iets af te krijgen. Leg je telefoon aan de kant, zet meldingen van facebook uit en begin eraan. Doe wat je moet doen met aandach. Dan doe je het goed. Twee dingen tegelijk doen, betekent dat je ze allebei maar half kunt doen.

Omvang taak
Is het klusje of taak die je moet doen te groot? Grote kans dat je afhaakt. Je overziet het niet meer en weet dan niet meer waar je moet beginnen. Waardoor je het maar uitstelt. Net als het opruimen van je huis. Dat kan niet in één keer. Daarom hak je het in stukjes en doe je plank voor plank en kast voor kast.  Weet je nog, Rome is ook niet in een dag gebouwd… 🙂

Uitstellen voorkomen

Niemand verwacht van je dat alles in één keer perfect is. De enige die dat vaak verwacht ben je zelf.  Begin daarom gewoon met dat wat je moet doen. Maak gewoon een start en neem het stap voor stap. Maar doe het. Doe het nu!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...