By 2 juli 2015 Read More →

Het belang van een zonnebril voor kinderen

Wist je dat kinderogen extra kwetsbaar zijn? De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Dat maakt kinderogen zeer gevoelig voor ultraviolette (uv-) straling. Daarbij zijn kinderen ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Uv-straling kan dus permanente schade aan de ogen veroorzaken.

zonnebril voor kinderen

Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82 procent van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. Voor hun 18e jaar, zijn kinderen daarmee al blootgesteld aan 80 procent van de uv-straling voor hun hele leven.*

Het Oogfonds hield een peiling onder ruim duizend ouders naar het gebruik van kinderzonnebrillen. Maar liefst 44 procent van de ouders gaf aan dat hun kind zelden een zonnebril draagt. 38 Procent zelfs nooit.

Tjeerd de Faber, kinderoogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam onderschrijft het belang van goede oogbescherming bij kinderen: 

“Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het blijvende schade veroorzaken diep in het oog. Door een overdosis uv-straling wordt de lens troebel, met staar als gevolg. Ook kan geleidelijk maculadegeneratie optreden. Daarbij ontstaat een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn uitermate gevoelig voor uv-straling. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen.”

Tips voor een goede zonnebril voor kinderen
Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen, maar in de zomermaanden tussen 11.00 en 15.00 uur is goede oogbescherming belangrijk. Een zonnebril is dan ook essentieel. Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen. Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:

#1 : 100 procent uv-bescherming
De zonnebril geeft 100 procent uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.

#2 : CE-markering > 3
De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20 procent absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97 procent lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75 procent wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, is het ’t beste om te kiezen voor een zonnebril met markering CE.

#3 Een passende bril
De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.

#4 Kleur maakt niet uit
De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de uv-bescherming!

#5 Optisch zuiver
De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.

#6 Onbreekbaar
De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

#7 Polariserend
Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik, kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn. Zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.

* Bronnen: Oogfonds & Wereld Gezondheidsorganisatie

TIP: In onze webshopgids vind je bij Kidswatersport zonnebrillen voor kinderen die aan bovenstaande eisen voldoen. In de maand juli kunnen MoodKids lezers de zonnebrillen met 10% korting bestellen met de kortingscode MK15.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.