Honing tegen waterwratten (en meer)

Ik had er nog nooit van gehoord totdat een vriendin ze bij mij introduceerde. Haar dochter zat onder die kleine, vervelende bultjes gevuld met vocht. En ze verspreidden zich als een idioot over haar hele lichaam. Volgens de huisarts was er geen remedie voor deze nare waterwratjes. Maar hij had het mis!

Toevallig had ik net kennisgemaakt met twee Nieuw-Zeelandse zussen die honing maakten. Geneeskrachtige honing, zeiden ze. Als ik er niet zelf had gewoond, geloofde ik het misschien niet. Maar ‘down under’ weet iedereen van de bijzondere werking van Manuka-honing. En rara, waar het ook tegen bleek te helpen? Juist, waterwratten!
Mijn vriendin smeerde de plekjes van haar dochter in met de honing en binnen een paar weken waren ze weg. Toen mijn dochter ook beginnende waterwratjes vertoonde, heb ik gelijk dezelfde maatregelen getroffen. Gelukkig is de honing ook verkrijgbaar in Nederland. Zelf gebruik ik MediHoney, omdat het in een makkelijke tube zit. En die kun je gewoon online bestellen of bij je eigen apotheek. Bij grote wonden wordt het zelfs vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Maar voor huis-, tuin- en keukengebruik moet je het zelf betalen.

manuka honing geneeskracht

Waar moet je op letten bij het kopen van Manuka-honing?

Let goed op de sterkte van de antibacteriële werking van de honing. Hiervoor zijn twee factoren bepalend: UMF en MGO. De Unique Manuka Factor (UMF) meet hoe sterk de actieve enzymen in de honing zijn. Het zijn namelijk deze actieve enzymen die tegen slechte bacteriën vechten. De MGO-factor laat zien hoeveel van de werkzame stof methylglyoxal in de honing zit. Ook bij deze factor geldt: hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking.

Niet alleen tegen waterwratjes

Manuka-honing kun je ook gebruiken voor onder andere:

  • Schimmels
  • Brandwonden
  • Acne
  • Eczeem
  • Maagzuur

Meer over Manuka

Manuka is een struik die vooral in Nieuw-Zeeland voorkomt en die het hele jaar bloeit. De bijen maken van de nectar van deze struik een donkergekleurde honing met een bosachtige smaak. Wil je meer lezen over Manuka-honing en ook over de wetenschappelijke bewijzen voor de werking ervan? Check dan de site van De Unique Manuka Factor Honey Association en ook die van de Universiteit van Waikato.

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Eva woont met haar twee kindjes en grote liefde in een bovenhuis in de Watergraafsmeer (Amsterdam). Lees meer..