De hersenspinsels van een moeder

Sinds ik moeder ben, heb ik regelmatig last van een overvol hoofd. Ken je dat gevoel? Dat het veel te druk is met de dagelijkse beslommeringen van school, werk, zwemles, speelafspraakjes, je partner, familie enzovoorts?

Ik ben gek op het maken van lijstjes en het afstrepen van taken die ik heb volbracht. Een leeg lijstje maakt mijn hoofd ook weer wat leger. Dat geeft rust.
Naast alle drukte die komt kijken bij een jong gezin, is er nog iets dat bij mij zorgt voor een overvol hoofd. Het opslaan en waarnemen van totaal onzinnige dingen. Dingen waar ik werkelijk totaal niets aan heb en wat aan een ander gegarandeerd totaal voorbij gaat.
Maar ik zie het. Sla het op in dat toch al zo volle hoofd van mij. Daar gaan al die waarnemingen zich settelen. Soms dagenlang. Ze maken het zich lekker makkelijk. Liggen languit op de bank en vreten mijn hersencapaciteit beetje bij beetje op.

Hersenspinsels

Om je een beeld te geven van deze vermoeiende situatie, schets ik je hierbij twee voorbeelden van mijn observatievermogen:

Op weg naar het sprookjesbos voor een leuk dagje uit met mijn gezin rijden we langs een weiland. In dat weiland staat een kudde met schapen. Ik kijk er naar en moet in mezelf lachen.
De kudde bestaat namelijk uit louter zwarte schapen en maar één wit schaap. Terwijl er vanaf de achterbank vrolijk mee gezongen wordt met de liedjes van Woezel en Pip, blijven mijn gedachten maar bij die schapen hangen. Is dit een grapje van de boer? Is het een speling van de natuur? Ik vind het een grappig gegeven. Hoe zou dat nou werken in zo’n kudde? Voor die schapen lijkt het me ook erg verwarrend. In een groep met witte schapen en één zwart schaap is het overduidelijk wie nou het zwarte schaap is. Maar hoe werkt dat in deze samenstelling? Neemt dat witte schaap nu automatisch de rol van het zwarte schaap op zich?
Of zijn alle zwarte schapen toch echt het zwarte schaap en is het witte schaap het enige normale schaap? Hoe zou dat werken in de schapenwereld? Zou het gewoon één grote happy family zijn of keren alle zwarte schaapjes zich uiteindelijk tegen dat ene witte schaap? En voelt dat witte schaap zich zo anders en geërgerd over de rest dat het irritant gaat doen tegen de rest van de schapen? Dat het lekker uit de band gaat springen en overal tegen aan schopt? En dus uiteindelijk als wit schaap de rol van het zwarte schaap totaal overneemt?

Hardlopen en inlegkruisjes

En zo heb ik nog een andere kwestie…
Ik was aan het hardlopen. Met pijn en moeite, want ik vind het nogal een uitdaging dat hardlopen. Maar goed, ik liep daar dus met mijn Evy app waanzinnig mijn best te doen. Bijna was de sessie van 6 minuten hardlopen voorbij en mijn tong hing inmiddels op mijn hippe hardloopschoenen. Nog even volhouden, Rachie sprak ik mezelf toe! En Evy riep: ‘vooruit met die loopbeentjes!’
Hijgend liep ik langs een keurig onderhouden tuintje en daar lag het. Recht voor mijn neus… Een inlegkruisje! Hé, dacht ik… Draaide me nog eens om en ja hoor, ik had het toch echt goed gezien.
En dat is dus ook zo’n waarneming die dagenlang mijn gedachten beheerst. Ik ga mij dan afvragen hoe zo’n inlegkruisje in zo’n keurig tuintje terecht komt. Zijn er dames die zoiets uit de auto gooien? Dat kun je dan toch geen dames noemen, naar mijn idee?
Zou het afkomstig zijn van een andere hardloopster? Dat ze ook onderweg was met Evy en dat het inlegkruisje niet lekker op zijn plek meer zat? Dat ze dacht: ik moet het kwijt, anders houd ik die 6 minuten hardlopen nooit vol?
Of zou het iemand zijn geweest met een spannende date? Dat er al volop gekust werd in dat keurige tuintje en dat ze dacht: ik moet me snel van dat ding verlossen.
Pfffff, dat soort hersenspinsels heb ik dus vaak. Hoe komt het in mijn hoofd? Ik vraag het mezelf vaak af. Ik heb er verder geen last van hoor. Ik kan nog prima functioneren. En gelukkig mag ik nu regelmatig een blog schrijven zodat ik het lekker van me af kan schrijven.

Wie helpt me met het inlegkruisje?

Als iemand me kan vertellen hoe het met dat inlegkruisje zit, dan kan ik dat onderwerp in mijn hoofd alvast van de bank afduwen. Met het dringend verzoeken mijn hoofd te verlaten, zodat ik weer lekker door kan met mijn leven. En er weer ruimte komt voor nieuwe totaal onzinnige overpeinzingen.

Alvast bedankt!

rachel

Rachèl Finkenflügel

Rachèl is getrouwd en mama van een peuter en een kleuter. Ze is werkzaam als doktersassistente op de polikliniek gynaecologie en verloskunde en heeft een eigen bedrijf Prachtige Buiken waar ze gipsafdrukken maakt van de zwangere buik die ze met mozaïek bewerkt tot een uniek kunstwerk.

Genoeg inspiratie om over te schrijven. Lees je mee?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Rachèl is getrouwd en mama van een peuter en een kleuter. Ze is werkzaam als doktersassistente. Lees meer >>