By 18 januari 2012 Read More →

Hiep hiep hoera!

verjaardag brownie recept

Ik weet nog goed, vorig jaar januari, mijn dikke buik. December met zijn lichtjes en lekkers was voorbij en de baby mocht wel komen. Dan duren elf donkere dagen lang, heel lang. Maar eindelijk, opeens, was het zover en vandaag hebben we een feestje. Een klein feestje, voor een klein meisje. Ze wordt één.

En bij een feestje hoort taart. ‘Wat zullen we maken?’ vraag ik de kinderen. 
‘Dada,’ glundert Jasmijn. 
Tijm denkt diep na. ‘Jasmijn mag geen melk, hè mama?’ vraagt hij. 
‘Klopt. En mama geen gluten,’ voeg ik toe. Bakken is niet makkelijk in ons huishouden. 
‘Chocola!’ roept Linde. 
‘Nee,’ zegt Tijm, ‘Jasmijn mag geen chocolade.’

‘Jawel,’ antwoord ik, ‘ze mag wel pure chocolade. Daar zit geen melk in.’

Tijm schudt zijn hoofd. ‘Ik denk dat ze appeltaart wil.’

Ik kijk naar de fruitschaal. ‘Nee, we hebben maar twee appels.’
Tijm rent naar de keuken en komt terug met een tros bananen. ‘Bananentaart,’ juicht hij. En dan, voordat Linde tegenstribbelt: ‘Nee, ik weet het: bananen-chocoladetaart.’

En zo was het besloten. We maakten een gluten-, en koemelkvrije taart, mét bananen én chocolade. Ik pakte mijn oude, vertrouwde brownie recept erbij. Een simpel recept, zo gemaakt. Ik had het nooit in glutenvrije versie uitgevoerd, maar voor alles moet er een eerste keer zijn. We hoefden dan de boter weg te laten. Aangezien er geen margarine in huis was gebruikte ik een mengsel van cacaoboter, kokosvet en zonnebloem olie (elk 50 g). Het kokosvet gaf een heerlijke zweempje kokossmaak aan de brownies en de geprakte banaan maakte ze heerlijk sappig. Om eerlijk toe te geven, onze vanallesvrij versie smaakte zelfs lekkerder dan het origineel! 

Je kunt heel makkelijk variëren met dit recept. Je kunt de originele versie maken door  de banaan weg te laten en gewoon tarwemeel en boter te gebruiken. Of, afhankelijk van wat je weg wilt laten een of meer van de ingrediënten te vervangen door een alternatief. Of, beter nog, bedenk je eigen versie.

Bananen brownies

  • 160 boter, margarine of ander soort vet (zie hierboven)
  • 160 g pure chocolade
  • 300 g suiker
  • 170 g meel (tarwe of glutenvrij, ik gebruik Dove’s farm glutenvrij)
  • 1 snuf zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 4 eieren
  • 2 geprakte bananen
  • handvol gehakte noten (optioneel)

Smelt de boter of ander vet met de chocolade in een steelpan. Zet het vuur uit. Voeg dan een voor een de suiker, het meel, de eieren en de andere ingrediënten toe, terwijl je goed roert. Aan het einde voeg je de geprakte bananen, en als je wilt een handvol gehakte noten of bijvoorbeeld gedroogde abrikozen of dadels toe. Giet het beslag in een ondiepe ovenschaal en bak op 180 graden gaar in ongeveer 30 minuten. 

Geschreven door Karien van K-meel

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Geen categorie

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>