Een sneeuwpop maken van soesjes

Zelf soesjes maken is vanaf nu niet meer ingewikkeld. En dan houd je tijd over om ze om te toveren tot deze winterse traktatie. Maak ze samen met je kids. Je vindt hier stap voor stap het recept.

Soesjes. Het is één van de dingen waar mijn kleine man dol op is. Zelf soesjes maken hebben we al eens gedaan voor het kerstdiner in de kleuterklas. Dat viel niet mee. Want soezendeeg is nou niet het makkelijkste deeg om te maken als je geen enorme bakprins(es) bent. Het is namelijk deeg dat je eerst moet koken.

Het pakketje van Dr. Oetker dat bij ons binnenkwam, maakte me dan ook zeer nieuwsgierig. Dit merk lanceert de eerste mix voor soezen die je kunt kopen in de supermarkt. Dat is dus soesjes maken op een eenvoudige manier. Ik was benieuwd of je hiermee net zulke luchtige soezen krijgt als met kookdeeg. Met de Basismix Soezen van Dr. Oetker maak je 32 kleine soesjes of 12 grote soezen. Handig, in de verpakking zitten al twee spuitzakken.

Wij houden thuis best van bakken. Of eigenlijk vinden we vooral het decoreren erg leuk. Met soesjes kan je echt alle kanten op. Je vult ze makkelijk met verschillende dingen (zoet of hartig), versiert ze, stapelt ze. Wat jij wilt! En uiteindelijk is opeten natuurlijk het allerleukst! 😉

Wij bedachten sneeuwpoppen van een grote en een kleine soes. Hieronder leggen we uit hoe je ze maakt. En ja, ze waren heerlijk luchtig! We gaan zeker nog meer experimenteren met deze mix.

Zelf soesjes maken is vanaf nu niet meer ingewikkeld. En dan houd je tijd over om ze om te toveren tot deze winterse traktatie. Maak ze samen met je kids. Je vindt hier stap voor stap het recept.

Sneeuwpoppen maken van soezen

Ingrediënten voor 12 sneeuwpoppen

Bereidingstijd: bakken 25-35 minuten, versieren 30 minuten

 • 2 pakken Dr. Oetker Basismix Soezen
 • 6 eieren
 • 240 ml water
 • 150 ml zonnebloemolie
 • 2 zakjes Dr. Oetker Mix voor Banketbakkersroom
 • 1 liter halfvolle melk
 • 2-3 zakjes Dr. Oetker Witte Glazuur (afhankelijk van hoe wit je de sneeuwpopjes wilt hebben)
 • chocoladekoekjes en ronde dropjes voor de hoed
 • zure matjes voor de sjaal
 • oranje mana’s (gepofte rijstkorrels) voor de neus
 • suikeroogjes

Soesjes maken

Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven). Leg bakpapier op 2 bakplaten.

Maak de mix per pak. Dus doe de mix, 3 eieren, 75 ml zonnebloemolie en 120 ml water in een beslagkom en meng het geheel met een mixer op de laagste stand goed door elkaar. Klop het daarna op de hoogste stand in 3 minuten tot een glad beslag.

Scheur de spuitzakken van elkaar af en knip een punt van de spuitzak (ongeveer 5 cm van de punt). Vouw de rand van de spuitzak om en zet eventueel in een hoog glas. Vul de spuitzak met de helft van het beslag.

Voor de hoofdjes maak je dezelfde mix nogmaals en spuit nu twee keer 16 hoopjes van circa 2,5 centimeter. Bak de hoofden in circa 20 minuten gaar en bruin. Laat de soezen afkoelen.

Voor de lijfjes houd je de spuitzak circa 1 cm boven de bakplaat en spuit circa 6 hoopjes met een doorsnee van ongeveer 4 centimeter op het bakpapier. Houd de spuitzak voor het spuiten op dezelfde plek. Anders worden de lijfjes te laag. Vul de spuitzak met het restant van het deeg en spuit wederom 6 hoopjes. Bak de lijfjes in ongeveer 30 à 35 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Laat de soesjes afkoelen op een rooster.

Soesjes vullen

Terwijl de soezen afkoelen, maak je de vulling. Hiervoor mix je 2 zakjes Mix voor Banketbakkersroom met 1 liter melk. Klop circa 2 minuten op de hoogste stand. Zet weg in de koelkast voor minimaal 10 minuten, zodat het verder kan opstijven. Doe de spuitzak weer in een hoog glas, vul met de banketbakkersroom en knip de punt eraf (circa 4 centimeter vanaf de punt) en schep een kwart van de vulling in de spuitzak. Prik met een schaar een gaatje onderin de soes en spuit de vulling erin.

Glazuur en versieren

Doe heet water in een kom en leg de zakjes glazuur ongeveer 5 minuten onder water. Leg ondertussen de chocoladekoekjes en de dropjes klaar voor de hoedjes. Haal het zakje uit het water en kneed het zakje goed door. Let op dat je het zakje er niet te lang in laat zitten, omdat anders het glazuur te dun is en je sneeuwpoppen niet meer mooi wit worden. Knip een hoekje van het zakje en doe het glazuur in een kom. Dompel een grote soes in het glazuur en leg deze op een rooster. Dompel daarna een kleine soes in het glazuur en zet deze bovenop de grote soes.

Met het laatste restje van je eerste zakje maak je nu de hoedjes. Plak met een beetje glazuur de dropjes op de chocoladekoekjes. Druk het hoedje op de sneeuwpopjes die je al klaar had. Druk tevens twee suikeroogjes en een oranje mana als neus in de glazuur.

Herhaal het dompelen van de soesjes en de versiering aanbrengen met het tweede zakje glazuur. Wikkel tot slot om elk sneeuwpopje een rood zuur matje als sjaal. Presenteer op een leuke schaal en smikkel maar!

Meer soezen inspiratie vind je op Bakken.nl/soezen

Zelf soesjes maken is vanaf nu niet meer ingewikkeld. En dan houd je tijd over om ze om te toveren tot deze winterse traktatie. Maak ze samen met je kids. Je vindt hier het recept.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Trakteren

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.