By 27 juni 2016 Read More →

Kittige bento

Nog even en dan genieten we van zes weken rust, althans … zes weken geen Dutch Bento in elkaar draaien! Een goed moment om jullie deze uitdaging aan te laten gaan (je zou alvast even kunnen oefenen in de vakantie). Het vergt namelijk even wat meer tijd dan een paar boterhammen smeren, maar het resultaat is super kawaii (da’s schattig in het Japans).

Deze oer-Japanse bento is gevuld met rijst-katjes, yakiniku (een Japans vleesgerecht), tomaatjes, haricot verts en wortel. Gevarieerd, gezond en lekker, ook voor jezelf! Maak genoeg vlees voor het avondeten en hou de volgende morgen wat over om mee te geven in de Dutch Bento. Het is vol van smaak dus heerlijk om bij Japanse witte rijst te eten.

Zo maak je een kat met een rijstvormpje

De rijstkatjes maak je met behulp van een handig rijstvormpje, Japanse rijst en nori zeewier. Schep met het malletje de kattenhoofdjes uit de rijst en druk de gezichtjes met de vormpjes uit een stukje nori-zeewier.

rijstvormpje neko onigiri van webshop Roppongi

 

Voor de yakiniku heb je nodig:

  • 2 grote eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel geroosterde witte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel geraspte gember
  • wat peper
  • 400 gram dungesneden ribeye (iets dikker dan carpaccio, een goede slager snijdt dit voor je!)
  • wat blaadjes sla
  • kerstomaatjes

Zo maak je het:

  1. Mix de sojasaus, sesamzaadjes, sesamolie, knoflook, gember en peper in een ruime kom, voeg het vlees toe en roer dit goed door elkaar.
  2. Verhit een koekenpan, olie is niet nodig, voeg de plakjes ribeye toe en spreidt ze uit zodat ze elkaar niet overlappen. Bak ze snel tot ze verkleuren, draai de plakjes eventueel om. (Misschien moet je het vlees in meerdere delen bakken, als je pan te klein is.)
  3. Serveer het vlees op de sla en garneer het met de tomaatjes. Zorg dat je wat overhoudt voor de volgende dag!
  4. Vul je bento met de katjes, het vlees, geblancheerde haricot verts, wortel en tomaatjes.

lunchtrommel met rijstvormpje van een kat

Het neko onigiri rijstvormpje is te koop bij Roppongi.

Webshop Roppongi is onderdeel van de MoodKids webshopgids.

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jet en Ingrid zijn al sinds 2008 eigenaars van Roppongi, een winkel gespecialiseerd in Japan. Origami vouwen, amigurumi haken, bento vullen, Japan is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor deze twee ondernemers.