By 17 augustus 2018 Read More →

Stapeltaart met banaan, dulche leche en Maltesers

Je hebt het misschien al gezien op Facebook of Instagram, maar ons heerlijke kind is afgelopen weekend 10 jaar geworden. Tien! Ik kan het gewoon nog niet geloven. Zo snel als deze jaren zijn gegaan. We hebben het dit weekend uitgebreid gevierd met lieve familie en vrienden en daar hoorde natuurlijk ook een verjaardagstaart bij. Dit jaar voor het eerst met een zelfgebakken stapeltaart. Dat zit zo.

Toen Job geboren werd, bakte vriendinnetje Sarah – patissier en chocolatier- een prachtig en heerlijk taartje voor ons. Toen Job één jaar werd, vroegen we haar om zijn eerste verjaardagstaart te maken. Jaar na jaar maakte Sarah zijn verjaardagstaart. De laatste jaren deden ze dat zelfs samen. Job bedacht elk jaar een thema en Sarah zorgde voor spullen en samen maakten ze de mooiste taarten. Voor Job jaarlijks een hoogtepunt rond zijn verjaardag.

Toch maar zelf een taart maken

Dit jaar kon Sarah helaas niet. Ze was op vakantie. Waarop Job dapper riep: ‘ dan maken we de taart zelf’. Ok.. Meneer zocht zelf op Pinterest en kwam uit bij de stapeltaart van Prchtig. Ik vind bakken erg leuk, maar het is niet altijd een even groot succes. Met een grote verjaardag met veel bezoek dus wel nodig om even te testen. Diezelfde avond kregen we vrienden te eten, konden zij mooi proefkonijn zijn. Samen met Job maakte ik verschillende varianten. We kozen eigenlijk unaniem voor exact het recept van de website. Ik had alleen nog wat munt toegevoegd op de bovenkant. Qua kleur vond ik dat nog mooier.

Gezien het aantal personen die er zouden komen, moest ik twee taarten maken. Ik bedacht me dat ik diezelfde taart ook kon maken met banaan en chocolade. En jawel.. dulce de leche. Al een keer gegeten, maar nog nooit zelf gemaakt.  Niet van tevoren getest, maar wist eigenlijk wel dat de combi oke was. En het taartdeegrecept was al erg lekker. Dus let’s go!

Het eindresultaat was echt verrukkelijk! Net zoals de stapeltaart van Prchtig. Beiden een plaatje om te zien vonden we!

Prchtg stapeltaart met fruit en bananofee

 

Stapeltaart met banaan, dulche leche en Maltesers

Wat heb je nodig:

Voor de biscuitttaart:

  • 10 grote eieren, maat L
  • 300 gram tafelsuiker
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • zeer fijn geraspte schil van een (biologische) citroen
  • 250 gram bloem
  • een snufje zout
  • springvorm (26 cm doorsnede)

Voor de vulling:

En dan nu aan de slag..

Stap 1: dulce de leche maken

Dulche leche kun je kant en klaar kopen, maar kost rond de 6-8 euro per potje. Zelf maken is veel goedkoper en echt super simpel. Het kost alleen wat tijd. Het moet namelijk 3 uur koken. Ik vond het blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk bij de Albert Heijn voor 1,59 euro. Week het label van het blikje af met warm water. Vul vervolgens een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg vervolgens het blikje er op ze zijkant in. En laat het nu 3 uur zachtjes koken. Zorg dat het blikje te allen tijde onder water blijft staan. Controleer je pan dus regelmatig en vul eventueel het water bij.

Met de deksel op de pan verdampt het water sowieso minder snel, maar check toch. Ik heb begrepen dat je anders de dulce de leche van je plafond kunt afschrapen… Na 3 uur haal je het blikje uit het water en laat je het afkoelen. Zodra het afgekoeld is, kun je het blikje in de koelkast zetten. Geopend is het een week houdbaar. Laat je het dichtzitten, dan kun je het wel een paar maanden bewaren. Een paar blikjes tegelijk koken als je regelmatig bakt (of van zoet houdt) is dus geen slecht idee. 😉

Stap 2: de biscuittaart bakken

Bak de biscuittaart volgens het recept op de website van Prchtig. Nog even aanvullend op hun recept. Zet het gevulde taartblik op een rooster in de oven. Bij mij moest de taart 10 minuten langer in de oven. Twijfel je of hij gaar is? Duw een satéprikker in de taart, deze moet schoon weer eruit komen. Om de bovenkant niet te bruin te laten worden, heb ik er na 25 minuten een stuk aluminiumfolie overheen gelegd. Is de taart klaar? Haal hem dan uit de oven. Haal na 10 minuten de springvorm er voorzichtig af en laat je taart afkoelen op een rooster. Ik bakte de taarten de dag voor Jobs verjaardag. Verpak ze dan (helemaal afgekoeld!)  in plastic folie om ze vers te houden.

Tijd om de taart horizontaal te snijden. Ik hou van stapeltaarten met drie lagen. Maar deze zijn wel ietwat lastiger te snijden. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb dus niet zo’n vaste hand en zeker geen timmermansoog. Als ik met de losse hand een taart moet insnijden is hij schots en scheef. Enkele jaren geleden kocht ik deze snijhulp waar je echt taarten superstrak horizontaal mee kunt snijden. Nog steeds zo blij mee!

Stap 3: de vulling maken

Meng 250 ml mascarpone met 250 ml slagroom en klop tot een lobbig mengsel.

Stap 3: de bananofee stapeltaart opbouwen

Daarna is het tijd om de taart te versieren. Leg de onderste plak op een (taart)schaal en bestrijk dit met de achterkant van de lepel met 1/3 van de dulce de leche. Daarop doe je 1/3 van het mascarpone/slagroom mengsel. Smeer het goed uit over de hele taart. Ook de buitenste randjes. Mag er best iets uitlopen. Dat ziet er bij deze taart dus goed uit!Leg van één banaan de plakjes op het mengsel. Leg eerst een rondje van plakjes banaan aan de buitenkant van de taart en vul daarna de rest op. Het hoeft niet exact aansluitend te zijn. Gewoon beetje verdelen. Het ziet er alleen tof uit als je de vulling goed ziet.

Leg de middelste plak van de biscuittaart erop en herhaal de drie stappen. Tot slot leg je de bovenkant van de taart erop. Ook hier smeer je de dulche de leche en mascarpone/slagroom mengsel er weer op. Wacht nog even met de banaan. Zorg dat je iets van de dulce de leche overhoudt voor het versieren van de taart. Eén eetlepel is voldoende.

Stap 4: de stapeltaart versieren

De laatste banaan snijd je ook in plakjes. Deze verdeel je mooi over de taart. Hier kun je stukjes ook rechtop steken in de vulling. Het hoeft in ieder geval niet meer zo precies verdeeld te worden als op de andere twee lagen. Het moet er vooral lekker en gevarieerd uitzien. Nu is het tijd voor de Maltesers. Ik heb er zowel hele als doormidden gesneden Maltesers opgelegd. Van de eetlepel dulce de leche, die je hebt achter gehouden, doe je kleine beetjes als decoratie op de bovenzijde. Strooi tot slot nog wat hagelslag over de taart (wij gebruikten de XXL van Venz). En klaar!

Maak je de taart ook zelf? En deel je deze op één van je social mediakanalen? Gebruik dan de #moodkidsnl en #moodkidsfood. Maandelijks geven we een cadeautje aan iemand die één van deze hashtags gebruikt.

>> PIN IT

Met dit recept maak je een heerlijke, feestelijke bananofee stapeltaart. Ik maakte hem voor Jobs 10e verjaardag. Samen met een stapeltaart met zomerfruit.

Met dit recept maak je een heerlijke, feestelijke bananofee stapeltaart. Ik maakte hem voor Jobs 10e verjaardag. Samen met een stapeltaart met zomerfruit.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.