Dutchbento overdreven? Mijn kind vindt het tof en ik ook!

Een paar weken geleden had ik een aantal vriendinnen op bezoek. Onder het genot van lekkere happen en wijn kletsten we bij over gezinnen en werk. Ook MoodKids kwam ter sprake. Eén van mijn vriendinnen verzuchtte: ‘leuk hoor zo’n varkentje in de lunchtrommel. Maar ik ben al blij wanneer ik, naast alle ochtendstress, twee boterhammen met pindakaas gesmeerd krijg’. Ik gaf aan dat dit inderdaad wel een redelijk uitgebreide dutchbento was, maar dat een leuke lunchtrommel vullen echt niet zoveel meer tijd hoefde te kosten dan ‘die twee boterhammen met pindakaas’.

Daarbij meldde ik dat ik merkte dat Job hierdoor meer groente en fruit at en dat ik nu ook regelmatig dingen aanbood die hij niet kende. Dat hij die soms wel op eet en soms ook niet, maar dat hij het probeert. Dat ik het oprecht leuk vind om dit te maken en dat Job er ook van geniet.  Ik zag enige scepsis. Ik stelde voor om ’s ochtends een snelle snapshot van Job’s 10-uurtje en lunchtrommel te maken en die naar ons whatsapp-groepje te sturen . De volgende dag whatsappte ik enthousiast onderstaand fotootje. Niet echt een blogwaardige foto, maar even snel gekiekt om te illustreren wat ik gemaakt had. Serieus, hooguit 5 minuten mee bezig geweest.

vultips leuke lunchtrommel vullen

De eerste reactie die ik ontving was: ‘OMG’. Ik reageerde enigszins geagiteerd met ‘overdrijven is ook een vak’. En zei dat ik de volgende keer wel een videootje zou maken om te laten zien dat het écht niet veel tijd kostte. Nou ben ik niet zo’n ochtendmens, dus die belofte was ik de dag erna alweer vergeten. Ik whatsappte braaf weer een fotootje.

vultips voor de lunchtrommel

Tot mijn grote hilariteit reageerde één van de vriendinnen -die zelf gezonde babyhapjes maakt- of ze bij mocht komen wonen. Als ik naar bovenstaande lunch en 10-uurtje kijk, dan zie ik:

Voor het 10-uurtje: een schijf watermeloen in 4 parten gesneden met een ijslollystokje erin gestoken (onze watermeloenijsjes). En voor de lunch: 1 witte boterham en 1 bruine boterham. Eén met lunchworst en één met pindakaas, 5 cherrytomaatjes en 2 oranje mini-paprika’s en een handje gedroogde cranberries. Ok, met één leuke prikker en twee siliconen cupcakevormpjes.

Ik snap oprecht de commotie niet zo. Vertwijfeld keek ik mijn lief aan. Zitten ze me nou in de maling te nemen of is dit echt serieus?

Ik vond/vind het leuk, Job wordt er blij van en dat ik het daarom nog leuker vind. Ik doe het niet voor de andere moeders op het schoolplein. Hoezo? Die zijn er toch niet bij als mijn kind overblijft? Waarom reageren mijn lieve vriendinnen hier dan zo verschrikt op? Op Facebook krijgen we ook regelmatig licht venijnige reacties van moeders dat ze het overdreven vinden. Dat kan ik handlen, maar dat mijn vriendinnen zo over me denken. Nee, dat vind ik echt niet tof! Ik heb ze de vraag gesteld of ze me zaten te dissen of dat ze het serieus overdreven vonden.

Wij hebben bewust de naam dutchbento geïntroduceerd. Want we zijn echt niet van plan om met van rijst en zeewier kleine Hello Kitty’s te fabriceren. Ik had al gezegd: ik ben geen ochtendmens. Dutchbento’s mogen niet zoveel tijd kosten en wij Nederlanders zijn broodeters. Onze kinderen ook. Bijna alle lunches bestaan dus ook uit een deel brood.

Dutchbento staat voor ons voor:

  • gezonde en gevarieerde maaltijd voor op school (10-uurtje of lunch);
  • nieuwe dingen proberen;
  • het oog wil ook wat;
  • én het mag zeker niet teveel tijd kosten.

En ja, we posten het regelmatig in ons online magazine, op Instagram en Facebook. Maar informeren en inspireren zien we als onze duty! En gezien de grote hoeveelheid volgers, zien jullie dat ook zo. Maar wij zijn ook van de mooie foto’s. De foto’s hierboven zou ik nooit gebruiken voor MoodKids. Want; niet mooi belicht, de meloen is niet mooi recht gesneden, de boterhammen zijn scheef et cetera. Nu heeft dat niks te maken met ‘de loef willen afsteken’, maar veel meer met onze perfectiedrang voor MoodKids. Samen constateerden we dat we zo eigenlijk wel bijdragen aan de moederstrijd.

Nou ja, om een véél te lang verhaal kort te maken, we gaan met dat perfectionistische gedrag (grotendeels) stoppen. We gaan meer ‘eerlijke’ foto’s maken. Die minder gestyled zijn en meer zoals de lunchtrommel van onze kids er dagelijks daadwerkelijk uitziet. Ik zal je nu alvast zeggen dat de foto’s van Maike er uitzien om door een ringetje te halen. En dat er aan de mijne heel vaak wat mankeert. Zo zijn die foto’s vaak bewogen, over- of onderbelicht. Toch gaan die eerlijke foto’s binnenkort een belangrijke rol spelen. 😉

Lunchtrommel vullen

We hebben in juni 2015 een Facebookpagina opgericht ‘dutchbento’. Waar we (bijna) dagelijks onze tienuurtje en/of lunch gaan posten. Een Facebookgroep waar het dus om leuke, lekkere en gezonde 10-uurtjes en lunches gaat.  En ik benadruk het dus nog maar eens: niet om de ‘hé, kijk mij eens een goede moeder zijn’-wedstrijd. Maar wél een pagina waar we elkaar kunnen inspireren om lekkere, leuke, gezonde en gevarieerde 10-uurtjes en lunches voor onze kids kunnen maken. Alleen als jij dat leuk vindt!

Doe je mee? Like dan onze Facebookgroep en nog belangrijker, stuur je eigen foto’s in. Een snapshot ’s ochtends met je gsm is echt voldoende. Hoe je dat kunt doen? Eén van de  onderstaande twee opties lukt vast toch?

  1. Plaats het op je eigen tijdlijn met de #dutchbento (zorg wel dat je post openbaar is)
  2. Stuur ons een persoonlijk berichtje via onze Facebookpagina ‘dutchbento’

Noot: commerciële posts worden door ons verwijderd!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Dutch Bento

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.