Zelf kwarkbroodjes bakken
‘Mam, mag ik iets bakken?’ Job stelt de vraag steeds vaker aan me. Ik vind het leuk. Met koken en bakken kun je niet vroeg genoeg beginnen. De beste manier om dit te leren is door het gewoon te doen.
Rudolph van Veen vindt dat ook en is een tijdje geleden daarom met het kookboek ‘Rudolph van Veen & de jonge bakkers‘ gekomen. Een bakboek speciaal voor kinderen. Met lekkere bakrecepten, tips en duidelijke stap voor stap omschrijvingen. We hebben hem al even in huis en nu eindelijk tijd om er iets uit te maken. We kozen voor de kwarkbroodjes. Kijken of die net zo lekker zijn als van onze lokale warme bakker. 😉
Kwarkbroodjes bakken
voor 12 broodjes, baktijd ongeveer 20 minuten
Ingrediënten:
- 100 gram rozijnen
- 250 gram kwark
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eieren
- 1/2 vanillestokje of 1 eetlepel vanillesuiker
- mespuntje zout
- 20 gram witte basterdsuiker
- 12 gram bakpoeder
- 350 gram bloem
Wat heb je verder nodig:
- cupcake bakplaat voor 12 stuks
- boter en kwastje om in te vetten
- grote kom
- kleine kom
- spatel
- ijslepel
- bolzeef
- kommetje
Meer lekkere bakrecepten vind je hier
Aan de slag: kwarkbroodjes bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter de cupcake bakplaat met het kwastje.
Wel de rozijnen circa 15 minuten in heet water, giet ze af in een zeef en laat ze even uitlekken.
Meng de kwark met de olie, eieren, vanille, het mespuntje zout en de suiker. Roer het bakpoeder en bloem eerst door elkaar en doe dit dan bij het kwarkmengsel.
Roer daarna alles met een spatel tot een slap deeg. Het deeg is te slap om met je handen te kneden. Eventueel kun je het ook doen met een elektrische mixer of in je KitchenAid.
Meng als laatste de rozijnen erdoor en verdeel het deeg met een ijslepel over de cupcake bakplaat. Vul de vormen niet verder dan tot driekwart omdat het deeg door het bakpoeder tijdens het bakken zal gaan rijzen.
Bak de broodjes in de voorverwarmde oven in circa 20 minuten gaar. Laat ze na het bakken nog 5 minuten staan in de bakplaat en keer deze daarna in één keer om op het aanrecht.
En dan? Smullen maar!
Uit: Rudolph & de jonge bakkers – Rudolph van Veen – Uitgeverij Karakter – 19,99 euro
[ssba]
Auteur: Nicole Gorseling
Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.