By 23 februari 2017 Read More →

Ragú met veel groente: maken, eten en invriezen

Jaren geleden kocht ik regelmatig kookboeken van Jamie Oliver. En ineens was ik er een soort van klaar mee. Ik weet niet waarom. Maar sinds een tijdje ben ik weer fan. Zijn kookboek ‘Superfood voor familie en vrienden’ vind ik namelijk heel erg leuk.

“Simpel, superlekker en boordevol goeds”. Dat is de claim die Jamie Oliver neerlegt. Ik vind dat hij daarin geslaagd is.  Vanuit de gedachte dat eten gezellig, lekker en voedzaam is, bestaat dit kookboek uit gerechten die hieraan voldoen. Alle avondmaaltijden bevatten maximaal 600 kilocalorieën en nooit meer dan 6 gram verzadigd vet en 1,5 gram zout per portie . Verder zitten er altijd minstens 2 porties groente of fruit in. Ook voor het ontbijt worden er leuke, gevarieerde suggesties gegeven met nooit meer dan 400 kilocalorieën en 4 gram verzadigd vet en 1,5 gram zout per portie.

Zijn recept van ragú met veel groente is hier inmiddels een favoriet, die regelmatig op tafel staat. Toen Job het voor het eerst at, noemde hij het een ‘smaakexplosie’. 😉 Hij heeft gelijk, maar waar hij dat nou vandaan haalde.. Naast dat het een erg lekker gerecht is, vind ik het fijn dat het lekker veel groenten bevat en je het in een grote portie kan klaarmaken. Bij ons belanden de eerste drie porties op ons bord en de rest vriezen we in. Ideaal om op te drukke dagen waar koken er bij in lijkt te schieten uit de vriezer te halen. Even opwarmen, wat pasta koken en klaar!

Koken uit Jamie Olivers kookboek 'Superfood voor familie en vrienden'. Het recept ragú met veel groente is hier inmiddels favo. Ook makkelijk in te vriezen. Je vindt het recept hier.

Recept ragú met veel groente

voor 10 porties, bereidingstijd 50 minuten, 1 uur in de oven

Ingrediënten:

 • 2 plakken gerookte, doorregen bacon of ontbijtspek
 • olijfolie
 • 2 blikken bonen à 400 gram, zoals aduki-, cannelini of pintobonen
 • 1 kilo mager rundergehakt
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 2 verse laurierblaadjes
 • 1 selderijhart (de binnenste stelen van een stronk bleekselderij)
 • 2 grote uien
 • 2 grote wortels
 • 1 pot zongedroogde tomaatjes in olie (280 gram)
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 2 blikken gepelde tomaten (a 400 gram)

Bereidingswijze:

Snijd de bacon in reepjes en zet ze met 1 eetlepel olie in een grote braadpan op matig hoog vuur. Roer wanneer ze bruin zijn het gehakt erdoor dat je met een houten lepel rul maakt. Giet de bonen af en doe ze erbij. Ris de rozemarijnblaadjes erbij en voeg de laurierblaadjes toe. Blijf ongeveer 20 minuten regelmatig roeren, of tot alles donkerbruin is. Giet als de boel aan begint te koeken een scheutje wijn of water erbij om het kleverige aanbaksel los te weken. Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Pel de uien, schil de wortels, maak de bleekselderij schoon en hak ze fijn (met de hand of keukenmachine). Roer ze door het gehaktmengsel en bak het nog 15 minuten. Kieper de volledige inhoud van het potje zongedroogde tomaatjes in een blender/keukenmachine of staafmixer, giet de balsamico-azijn erbij en hak er een gladde pasta van. Roer 2 eetlepels door het gehaktmengsel, giet de rest terug in het potje en bewaar het in de koelkast voor een andere keer – heerlijk op vlees, vis of groenten of op een crostine.

Doe de tomaten in de pan en giet er 2 volle blikjes water bij. Roer goed, breng aan de kook en zet de pan dan een uur zonder deksel in de oven, of tot de ragu lekker dik is. Breng hem op smaak en laat afkoelen. Serveer het met pasta, grof gesneden brood of een gepofte aardappel.

Wij voegden zelf tot slot bij het serveren nog wat pecorino toe.

Koken uit Jamie Olivers kookboek 'Superfood voor familie en vrienden'. Het recept ragú met veel groente is hier inmiddels favo. Ook makkelijk in te vriezen. Je vindt het recept hier.

 

Bestel hier: Superfood voor familie en vrienden – Jamie Oliver – Kosmos Uitgevers – 29,99 euro

Ragu met veel groente, recept uit Jamie Olivers Superfood voor familie en vrienden

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.