Havermout-pannenkoeken met aardbeien

havermoutpannenkoeken met aardbeien

Gezellig aan tafel met kinderen die alles eten; dat willen we allemaal wel. Helaas is de praktijk vaak weerbarstiger. Je kinderen van jongs af aan bekend maken met verschillende dingen is de aanpak van Francesca van Berk, bekend van foodblog Francescakookt.nl.

Ze noemt dit de culinaire opvoeding, een aanpak die ze heeft ontwikkeld toen ze zelf moeder werd. Francesca heeft haar aanpak omschreven in het kookboek ‘ Mag ik nog een hapje?’. Een boek vol tips en recepten voor het hele gezin. Met recepten voor ontbijt, lunch, tussendoortjes, avondeten, toetjes en drankjes. Leuke, gevarieerde én gezonde recepten. Een ontzettend inspirerend boek voor het hele gezin!

Samen met Job maakten we afgelopen zondag de havermoutpannenkoeken. Die bevielen zo goed, dat ze ook meegingen naar school. Het recept vind je hieronder.

Havermoutpannenkoeken met gemarineerde aardbeien

Havermoutpannekoeken met aardbeien uit het kookboek 'Mag ik nog een hapje' van Francesca van Berk. Bekijk het recept hier.

Voorbereiding: 60 minuten, Bereidingstijd: 30 minuten

Voor ca. 6 pannenkoeken

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • 300 ml karnemelk
  • 150 gram aardbeien, kroontjes verwijderd en iets geprakt
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 20 ml ahornsiroop
  • 1 ei, losgeklopt
  • 60 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Een uur of avond van tevoren: meng de havermout met de karnemelk in een hoge beker en laat dit minstens een uur weken zodat de havermout zacht wordt.
  2. Meng de aardbeien met het sinaasappelsap en de ahornsiroop en zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Voordat je gaat bakken: schep de geweekte havermout in een grote kom en meng dit met het ei, bloem, bakpoeder en de olijfolie. Roer dit goed door.
  4. Neem een grote koekenpan en verwarm hier een klontje boter in. Schep met een kleine soeplepel wat beslag in de pan totdat je een kleine pannenkoek van ongeveer 10 centimeter doorsnede hebt. Als je een grote koekenplan hebt, kun je er 3 tegelijk bakken.
  5. Draai de pannenkoek om als de onderkant gaar is en bak ook de andere zijde. Houd ze warm na het bakken.
  6. Serveer de pannenkoeken met de gemarineerde aardbeien en zet ook het flesje ahornsiroop op tafel. Strooi voor de liefhebbers nog wat geraspte kokos erover.

Tips:

  • Heb je net zoals wij geen ahornsiroop in huis? Wij aten ze met honing en vonden dat heerlijk!
  • In de winter zijn deze pannenkoeken ook lekker met gebakken appeltjes met kaneel.
  • Bak een dubbele hoeveelheid en vries de overgebleven pannenkoeken in. Of geef de havermoutpannenkoeken mee in de lunchtrommel van je kind. Serveer dan wel de gemarineerde aardbeien apart.

havermoutpannenkoeken met gemarineerde aardbeien in de YumBox

Uit het boek: ‘Mag ik nog een hapje’ van Francesca van Berk

Klik, kijk & bestel hier

Mag ik nog een hapje boekentip

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.