Kun jij je een leven voorstellen zonder chocolade?

Wij zijn allebei dol op chocolade. Menig redactie-overleg belandt er een reep chocolade op tafel. We waren dus lichtelijk in shock toen we hoorden dat er zonder actie in 2020 wereldwijd een tekort 1 miljoen ton cacao wordt verwacht. Hallo, toekomst zonder chocolade! 

Je begrijpt van dit bericht worden wij niet vrolijk. Wat veroorzaakt nu dat tekort? Ongeveer 75% van de cacaoboeren zijn kleine boeren met een gemiddelde oogst van 600-800 kilo cacao per jaar. Toch zorgen deze boeren voor zo’n 90% van de totale cacaoproductie. En deze kleine boeren hebben het zwaar.

Het korte cacaoseizoen, verouderde cacaobomen, slechte landbouwtechnieken en weinig ontwikkeling van kennis zorgen voor lage inkomsten. Met als gevolg armoede en geen prettige leefomgeving. De jeugd trekt weg uit de cacaosector waardoor er meer oudere arbeiders overblijven.

En nu?

Côte d’ Or heeft zich als eerste chocolademerk verbonden aan het (wereldwijde) programma ‘’ (van moederbedrijf Mondelēz International). Côte d’Or wil met het ‘Cocoa Life’ programma werken aan de toekomst van cacao. Het programma heeft als doel de leefomstandigheden en landbouwmethoden van de boeren en hun gemeenschap te verbeteren. Cocoa Life pakt de problemen aan bij de kern en wil er zo voor zorgen dat cacaoteelt ook voor de toekomstige generaties interessant blijft.

In ‘’ investeert tot 2022 400 miljoen dollar. Het beoogt 200.000 cacaotelers te ontwikkelen en maakt daarmee een verschil voor 1 miljoen mensen binnen de cacao gemeenschap.

https://youtu.be/ynHWzbEtxqk

Koop je chocolade? Kijk dan of op de verpakking staat. Zo draag jij jouw steentje bij aan betere omstandigheden voor cacao-boeren. En eten we nog lekker chocolade in 2022.

Cocoa life

[ssba]
Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.