Wonderlijke Worteltaart die de kinderen ook lusten

Ken je dat mopje van komt een konijntje bij de bakker? Nou dat mopje klopt dus helemaal niet, want worteltjes taart is een van de lekkerste taarten die ik ken. Helemaal niet vies dus. Gelukkig delen ze mijn mening bij Opvreters & Ko en mogen we dit heerlijke Worteltaartrecept uit het boek Opvreters & Ko met je delen.

worteltaart recept opvreters en co

Worteltaart (voor 12 personen)

Bereidingstijd: 30 minuten Baktijd: 75 minuten op 180 ̊C hetelucht-stand

Nodig voor taart:

 • springvorm Ø 23 cm
 • 3 biologische eieren
 • 250 g rietsuiker
 • 150 ml zonnebloemolie
 • 400 g zelfrijzend bakmeel
 • zakje bakpoeder
 • snufje zout
 • afgestreken eetlepel koek- en speculaaskruiden (of maak het zelf. Neem een halve eetlepel kaneel. Voeg een flinke snuf poeder toe van: nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en koriander)
 • zest (rasp) van een sinaasappel
 • sap van een sinaasappel
 • 400 g grofgeraspte wortel
 • 100 g fijngehakte walnoten

Nodig voor glazuur:

 • 200 g naturel roomkaas
 • 200 g mascarpone
 • 150 g poedersuiker
 • sap en schil van 1 limoen

Verwarm de oven voor op 180 ̊C. Neem een beslagkom. Doe de eieren en suiker hierin en klop tot een romig mengsel. Roer de olie erdoor. Zeef de bloem, zout en bakpoeder boven het mengsel en roer het erdoorheen. Voeg de koek-en speculaaskruiden, sinaasappelsap en zest toe. Roer het door het mengsel. Voeg de wortelrasp en gehakte walnoten toe. Spatel het door het beslag.
Vet de springvorm in met wat boter en bestuif met een beetje bloem. Schep het beslag in de vorm. Zet de vorm in de oven. Kijk na 60 minuten of hij al gaar is.

Glazuur
Roer de mascarpone, roomkaas, poedersuiker en sap en rasp van een citroen (of sinaasappel) door elkaar. Spatel het glazuur over de afgekoelde taart en strijk het glad.

recept worteltaart

Garnering

Neem een miniworteltje. Prik een gaatje in de bovenkant van het worteltje. Prik er een stukje wortelloof of peterselie in. Versier de stukjes taart met
een worteltje.

Tip
Als je de taart zuurder wil, neem je 2 limoenen. Vind je dit te zuur, neem dan het sap en de schil van een sinaasappel.

Opvreters & Ko van Sascha Meyer
Ken je ze al? De opvreters! Het zijn knuffels van groente en fruit. Ze zijn zo lief, ze zijn zo lekker, ze zijn om … op te vreten. In het nieuwe boek Opvreters & Ko van Sascha Meyer staan nog meer opvreters van allerlei groente en fruit. Zo leren kinderen spelenderwijs wat je van verse groente en fruit kan maken. En hoe je gezond en sterk wordt. De opvreters maken de lekkerste gerechtjes en beleven herkenbare kook-en tafelavonturen. Knofje Look heeft de gewoonte overal knoflooksaus bij te eten. Zijn vrienden zijn daar al aan gewend. Heb jij ook bepaalde eetgewoontes? Koken is knutselen. Knutsel je mee? Want wat je eet, ben je zelf!

boek opvreters

Opvreters & Ko | Sascha Meyer | ISBN 9789047619376

[ssba]

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.