Voorkom bruin fruit

Op de DutchBento facebook pagina krijgen we geregeld de vraag of ons fruit niet heel snel bruin wordt als we het gesneden meegeven. En tuurlijk ons fruit wordt net zo bruin als dat van jou als we er niets mee doen. Gelukkig zijn er trucjes om te voorkomen dat fruit bruin wordt. We gaan ze met je delen.

Is bruin fruit ongezond?

Bruin fruit eten is niet ongezond of (veel) minder voedzaam dan vers fruit. Het verkleuren van fruit komt door de zuurstof en is gewoon een kwestie van oxidatie. Wel ziet bruin geworden fruit er minder lekker uit en mede daarom willen we het graag voorkomen.

Welke soorten fruit worden sneller bruin?

  • Abrikoos
  • Appel
  • Avocado
  • Banaan
  • Druif
  • Mango
  • Peer
  • Perzik

Hoe voorkom ik bruin fruit?

  • Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van.
  • Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
  • Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
  • Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces.
  • Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
  • Maak je fruit zelf bruin. Camoufleer je fruit met een beetje kaneel poeder. Erg smakelijk en geen kind die het opvalt dat het fruit onder het laagje iets bruin is geworden.
  • Wil je een hele appel (met schil) in stukken meegeven? Was en snijd je appel in stukken en bindt alle stukken vast met een elastiek!

De appeltest: zo ziet het verkleuren van fruit er uit:

Om te laten zien wat zuurstof met je fruit doet heb ik de appeltest gedaan. Alle appels die gebruik zijn, zijn van hetzelfde soort (Kanzi), gewassen en doormidden gesneden met hetzelfde mes. Om het uur heb ik een foto gemaakt. Op de foto zie je:

  • links boven een halve appel zonder toevoeging
  • rechts boven een halve appel besprenkeld met citroen sap
  • links onder een doormidden gesneden appel zonder toevoeging in een afgesloten bakje
  • rechts onder een doormidden gesneden appel besprenkeld met citroen sap in een afgesloten bakje

voorkom bruin fruit

Na 1, 2, 3, 4 en 6 uur* zag het er als volgt uit:

moodkids appeltest

* Uitgangspunt hierbij was voor mij dat je ’s-ochtends om ca. 8 uur het fruit klaarmaakt, het na twee uur kan worden opgegeten tijdens het 10 uurtje of na 4 uur kan worden opgegeten tijdens het overblijven.

Conslusie

Een appel verkleurt nauwelijks als je hem gesneden bewaard in een goed afgesloten bakje. Hij droogt hooguit een beetje uit wanneer je hem niet insmeert met citroensap.

Heb jij nog tips? Deel ze met ons!

Posted in: Food, Dutch Bento
Maike Keuben

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.

Simple Share Buttons