By 16 april 2014 Read More →

Yvestown in de keuken

Afgelopen maand bezocht ik Sissy-Boy Amsterdam voor de boeklancering van Yvestown in de keuken. Leuk, lekker en inspirerend!

Yvonne Eijkenduijn is als blogger een begrip in de onlinewereld. Voor wie haar nog niet kent raad ik aan haar aanstekelijk enthousiaste blog Yvestown te bekijken. Yvonne’s blog Yvestown is gevuld met heerlijke recepten, fijne zelfmakers en inspirerende foto’s uit haar leven, huis en keuken. Yvonne lijkt een echte alleskunner, een boek kon dan ook niet uitblijven.

yvestown in de keuken theedoek

Yvestown in de keuken

Yvestown in de keuken is een kookboek, inspiratieboek en interieurboek ineen. Een boek over eten, leven en genieten in de keuken. Een boek dat ik met veel plezier op mijn nachtkasje leg, om er ’s-avonds voor het slapen gaan nog even door te bladeren. Het staat vol met persoonlijke recepten, mooie foto’s van verschillende keukens en de foodshoppingtips van haar bourgondische bewoners. Het boekontwerp en de illustraties zijn van de hand van Roel Vaessen het idee en de invulling een geesteskindje van Yvonne Eijkenduijn. De fotografie is zo alledaags en persoonlijk dat je je meteen thuis voelt in de keukens uit dit boek. Het lijkt alsof je zelf aanschuift aan tafel of naast Yvonne uien staat te snijden met een duikbril op 😉 .

En dat maakt dit boek misschien wel zo bijzonder.

TIP: Haal een stukje Yvestown in je eigen keuken! Theedoeken, posters en kaarten zijn verkrijgbaar bij Sissy Boy en Yvestown.

recept yvestown kookboek

Recept uit Yvestown in de keuken :  Vegetarische Pizza

Ingrediënten Pizzadeeg (voor 6 personen):

 • 500 gram tarwebloem
 • 1 theelepel gist
 • 1½ theelepel zout
 • 325 ml warm water
 • 1 eetlepel koolzaadolie
 • bakpapier

Pizza met artisjokken:

 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • olijfolie
 • 1 blik artisjokharten
 • 150 gram gorgonzola
 • 4 takjes rozemarijn
 • zout en zwarte peper

Pizza met bladspinazie:

 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 300 gram verse bladspinazie
 • olijfolie
 • 150 gram geraspte Pecorino

Bereidingswijze voor pizzadeeg

Meng de tarwebloem, gist en zout in een kom. Schenk het warme water en de koolzaadolie erbij. Kneed het geheel ongeveer 5-10 minuten met je handen totdat het massief en glad is. Het deeg is in het begin heel plakkerig, maar probeer toch niet teveel bloem te gebruiken bij het kneden. Zo blijft het deeg goed stevig. Na 5 minuten wordt het deeg steeds minder plakkerig. Poeder de deegbal met wat bloem en leg hem in een kom. Dek de kom af met een vochtige doek en zet hem 2-3 uur apart, zodat het deeg kan rijzen. Bepoeder daarna het aanrecht met bloem en rol je pizza’s uit in de gewenste maat.

Pizza met artisjokken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Plaats de pizzabodem(s) op bakpier op een bakplaat. Snipper de uien en knoflook en bak ze met olijfolie in een koekenpan. Snijd de artisjokharten fijn en verbrokkel de gorgonzola. Leg alles op de pizzabodem(s) en bestrooi met takjes rozemarijn en zout en peper. Schenk er eventueel nog wat olijfolie over. Bak de pizza(‘s) ongeveer 25 minuten in de oven.

Pizza met bladspinazie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Plaats de pizzabodem(s) op bakpier op een bakplaat. Hak de uien, knoflook fijn en bak ze in een koekenpan met olijfolie. Hak de bladspinazie fijn en voeg hem toe aan de uien en knoflook, bak kort mee. Leg alle ingrediënten op de pizzabodem(s), garneer met zout en peper en extra olijfolie. Plaats de pizza(‘s) ongeveer 25 minuten in de oven.

recept yvestown boek

Recept uit Yvestown in de keuken :  Victoriaanse Sponscake

Benodigdheden

 •             2 ronde bakvormen van ca. Ø 20 cm
 •             mixer

Ingrediënten cakes

 •             225 ongezouten boter
 •             225 gram lichtbruine basterdsuiker
 •             4 eieren
 •             1 theelepel vanillearoma
 •             225 gram zelfrijzend bakmeel
 •             1 theelepel bakpoeder
 •             snufje zout
 •             scheutje melk

Ingrediënten vulling

 •             115 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
 •             60 ml halfvolle melk
 •             1 eetlepel vanillearoma
 •             1 eetlepel aardbeienjam
 •             250 gram verse aardbeien
 •             500 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Boter de bakvormen goed in. Mix de boter en suiker tot een glad geheel, voeg daarna de eieren en het vanillearoma toe. Voeg het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout toe. Niet te lang mixen! Roer er een scheutje melk door om het beslag wat losser te maken. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak 20-25 minuten in de oven. De cakes zijn klaar als een satéprikker er ‘droog’ uit komt. Laat de cakes afkoelen en haal ze uit de bakvormen. Meng alle ingrediënten voor de vulling, behalve de verse aardbeien, aardbeienjam en poedersuiker, met een mixer of keukenmachine tot een glad geheel. Smeer dit op een van de cakes. Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel ze over de vulling. Smeer een laagje aardbeienjam op de andere cake en plak de cakes met de besmeerde kanten op elkaar. Bestrooi de bovenkant van de cake met extra poedersuiker. Garneer met wat verse aardbeien.

Bovenstaande recepten komen uit het boek YvesTown in de keuken dat online o.a. verkrijgbaar is bij Sissy Boy, YvesTown Shop en Uitgeverij Snor.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Kookboeken

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.