By 29 mei 2013 Read More →

Het lekkerste Worstenbroodje maak je zelf

Als echte Brabantse zijn worstenbroodjes wel een gemis hier op de Veluwe. De voorverpakte van de supermarkt zijn veel minder smaakvol dan die van de Brabantse bakker. En de plaatselijke bakkers (en slagers) verkopen hier enkel saucijzenbroodjes.  Geen worstenbroodjes voor mij dus..

Gelukkig is mijn moeder zo lief om ze geregeld voor me mee te brengen. Maar als je er het meest trek in hebt, is er natuurlijk geen enkel broodje in huis…

Zelf maar aan de slag dus!

recept brabantse worstenbroodjes

Brabantse Worstenbroodjes (16 stuks)

INGREDIËNTEN

  • 1 pak Koopmans mix voor witbrood (450 g)
  • 500 g half-om-half gehakt (mijn slager heeft dit reeds gekruid)
  • 2 eieren
  • 3 el (gekruid) paneermeel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 5 gemalen kruidnagels
  • 1 el ketjap
  • 2 el grove mosterd
  • Bloem of bakpapier

ZO MAAK JE ZE

Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het onder een schone theedoek zeker een half uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Ik vet de kom eerst even in met een beetje olie, zodat het deeg heel blijft als je het er uit haalt.

Meng het gehakt met 1 ei, wat paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd, en ketjap. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe. Voeg als het gehakt te vochtig blijft wat extra paneermeel toe. Maak 16 balletjes en zet ze weg.

Verdeel het brooddeeg in 16 gelijke balletjes. Rol ze uit op een met bloem bestoven of met bakpapier bedekt werkblad tot kleine rechthoekjes. Rol het gehakballetje in je hand tot een worstje en leg het op je rechthoek in de breedte. Rol het deeg vervolgens op en druk de zijkanten goed dicht.

Laat de broodjes nog een kwartiertje met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen (ik leg ze direct op de met bakpapier belegde bakplaat). Bestrijk de worstenbroodjes aan de bovenkant met het losgeklopte ei. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 200 ºC in circa 25 minuten gaar en bruin.

Iets laten afkoelen en smikkelen maar!

TIP: de overgebleven worstenbroodjes kun je nadat ze volledig zijn afgekoeld prima invriezen. Laat ze, de volgende keer dat je zin in worstenbroodjes hebt, ontdooien en verwarm ze in een voorverwarmde oven op 160 ºC een minuut of 6-8. Smakelijk!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.