By 21 november 2012 Read More →

Zo bak je zelf madeleines

Madeleines zijn kleine, zachte koekjes die in speciale schelpjesvormen worden gebakken. Hun consistentie doet een beetje denken aan muffins. Ze danken hun bekendheid vooral aan Marcel Prouts boek Op zoek naar de verloren tijd.

Eigenlijk is de mooie schelpvorm de onderkant van het koekje, en als je ze echt op z’n Frans wilt maken dan hoort er op de bovenkant een grote bobbel op te zitten, en je serveert ze met die kant boven. Maar ik ben een beetje tegendraads, dus ik doe het andersom.

Madeleines zijn kleine, zachte koekjes die in speciale schelpjesvormen worden gebakken. De mooie schelpvormige koekjes bak je met dit recept makkelijk zelf.

Zo bak je zelf madeleines

Je hebt nodig (voor circa 50 koekjes):

  • 100 gr boter
  • 2 eieren
  • 1 dl kristalsuiker
  • fijngeraspte schil van ½ citroen
  • 90 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • (boter of bakspray om de vorm mee in te vetten)

Zo ga je te werk:

Vet de vorm in met een beetje boter (of bakspray). Smelt de boter voor het koekjes beslag.

Splits de eieren en klop het eigeel, samen met de suiker en de geraspte citroenschil, tot een luchtig beslag. Doe de eiwitten in een droge, schone beslagkom en klop stijf.

Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en zeef het mengsel boven het eigeel-beslag. Roe rook de gesmolten boter er doorheen. Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.

Vul de vorm voor tweederde met beslag, gebruik hiervoor een spuitzak. Leg de vormen op een bakplaat of direct op het rooster. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes 12 to 15 minuten onder in de oven, tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Haal de koekjes meteen uit de vormen. Eet de koekjes nog dezelfde dag, en vries de overgebleven koekjes in.

 

Dit recept komt uit het boek: Macarons, cupcakes, cakepops – en nog meer lekkers uit de oven – Mia Öhrn

Macarons, cupcakes en cakepops, maar ook whoopies, brownies, madeleines en petitfours: alle gebakstrends van het moment samen in één heerlijk boek. Dit boek is op zich al een snoepje om naar te kijken, en de romantische, pastelkleurige foto’s zorgen ervoor dat je zin krijgt om ook zelf zoete kunstwerkjes te gaan maken – een passievruchtenmacaron of gemarmerde hazelnootbrownies, om maar eens wat te noemen. En zelfs dropcupcakes behoren tot de mogelijkheden…

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.