By 24 oktober 2012 Read More →

De seizoenen op zijn kop

mosselen eten met kinderen

We waren een weekje op vakantie, Down Under. Na de hitte van Singapore was de frisse lucht van West Australië een openbaring. Het land en de lucht zijn er vol van geur. Van bush en van zee.

En al was het de herfstvakantie van onze school in een stad van eeuwige zomer; in Australië was het lente. Een frisse, natte lente. Dat was wel even wennen, want de jassen waren we vergeten. Maar we trokken al onze kleren in laagjes aan en trokken er evengoed op uit. We zagen kangoeroes, eucalyptusbomen en veel gekke planten. Uitgestrekte bossen, wijngaarden, en zoveel meer. Maar het mooist was natuurlijk het strand. Want parelwitte stranden en azuurblauwe zee, die kennen we niet in Singapore.

Ook het wisselvallige lenteweer werkte af en toe best mee, dan blies de wind de grijze wolken weg en dreven er witte schapenwolkjes in een helblauwe lucht. In de felle zuidelijke zon was het heerlijk kastelen bouwen in het zand, maar als er een wolk voor de zon kwam was het weer fris. Net als in de Hollandser zomer, en we voelden ons al snel thuis.

We aten verse lentesla, zelf geplukt op de boerderij, en door de kinderen geraapte eieren en avocado’s. Maar in Nederland is het herfst. Niet de tijd van fris groen. Waar het wel tijd voor is, nu de r weer in de maand zit? Mosselen!

Ook in Australië was het oktober, dus daar aten we ze ook. Op het balkon van ons huisje aan het strand, in de zilte zeewind die alles heerlijk doet smaken, en waarin mijn peuters en kleuters hun vingers opaten bij de heerlijke schelpen. Zodat we snel weer terug konden naar het strand, om schelpen te zoeken.

Onze mosselen smaakten heerlijk naar de Australische Bush, omdat ik er een handje bush kruiden doormengde en er een vers geplukte citroen over uitkneep. Maar je kunt eigenlijk alle kruiden gebruiken die je lekker vind. In Nederland worden meestal wortel, selderij en ui gebruikt, in Frankrijk knoflook, ui en peterselie.  Maar er zijn heel veel kruiden die lekker smaken bij mosselen. Wees niet bang eens te experimenteren!

Mosselen

Reken voor een hoofdgerecht ongeveer een kilo mosselen per volwassene. Was de mosselen goed in ruim koud water, en verwijder de baard en andere rommel van de schelp. Gooi alle schelpen weg die gebroken zijn of niet sluiten onder water. Ook schelpen die na het koken niet open zijn gegaan kun je beter weggooien.

Snijd de mosselgroente fijn. Ik gebruikte een winterpeen, wat platte peterselie en een handje erwtjes, dat laatste op verzoek van Tijm. Bak de groente kort aan in wat olie in een grote pan met deksel, en blus hem dan af met een flink glas witte wijn. Laat de groente even doorkoken in het vocht, zodat hij zijn smaak kan afgeven, maar zorg dat er wel voldoende vloeistof in de pan blijft. Voeg eventueel wat extra wijn of water toe. Gooi dan de afgegoten mosselen erbij en doe het deksel op de pan.

De mosselen hoeven maar heel kort te koken, een paar minuten, zo gauw de schelpen open zijn, zijn ze gaar. Kook je ze te lang dan worden ze taai.

Serveer met een salade en lekker dik brood, dat je in het mosselvocht kunt dopen. Echt lekker klaargemaakte mosselen hebben geen sausje nodig, maar als je wilt kun je er een eigengemaakte (knoflook) mayonaise bij serveren. Of, zoals wij vroeger thuis deden, wat van het kookvocht mengen met mosterd en daar je mosselen in dopen.

Sommige kinderen vinden mosselen griezelig en willen ze niet graag eten. Het kan helpen er een spelletje van te maken. Want het is natuurlijk heel erg spannend om een schelp als pincetvork te gebruiken en zo een mossel uit een andere schelp te peuteren voor je hem naar je mond brengt! En woon je in de buurt van het strand? Na een middag schelpen zoeken is schelpen eten ook extra leuk. 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>