By 10 oktober 2012 Read More →

Roze vis

Mijn kinderen houden van alle standaard kindergerechten. Frietjes, fish fingers, hamburgers en doperwtjes. Pasgetti met rode saus. Maar hun absolute lievelingseten? 

Roze vis! Natuurlijk…

Mijn verwende aapjes eten hun zalm het liefst gerookt, en zo uit het vuistje. Alle opsmuk wordt resoluut van de hand gewezen. Sushi, geen probleem. Maar geroutineerd peuteren de vingertjes de zalm eraf en laten de rijst liggen. Gebakken zalmfilet is dan wel niet zo lekker als zijn rauwe broertje, maar wordt ook met smaak verorberd, liefst op de huid gegrild, en van binnen nog rosé. Ook een lichte soja-miso dressing of wat citroen wordt getolereerd. Smaak hebben ze wél, mijn kleuter, peuter en dreumes, dat moet ik ze nageven. 

Helaas een dure smaak. Dus toen ik in de sushi winkel bakjes met dunne smalle afsnijdsels zag liggen voor een habbekrats hoefde ik niet na te denken. Daar kon ik wel wat lekkers mee maken. Visballetjes bijvoorbeeld, een ander favoriet gerecht. 

Helaas werd mijn plan ontvangen door teleurgestelde blikken. Tijm legde het me haarfijn uit. Visballetjes vonden ze lekker, jazeker. En roze vis vonden ze ook lekker. Maar geen visballetjes van roze vis! Visballetjes moesten gemaakt worden van de witte vis waar ik ze altijd mee maakte. Roze vis moest roze vis blijven.

Tegen al deze kleuterlogica kon ik niet op. Maar na een langdurig onderhandelingsproces waren we er uit. We aten roze visburgers!

Zalmburgers

  • 400 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 5 eetlepels broodkruim of havermout
  • 1 geraspte wortel
  • handje verse dille
  • twee eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • om te serveren: hamburgerbroodjes, sla, tomaat, augurk en tomatenketchup

Hak de zalm heel fijn, in een keukenmachine of met de hand. Snijd ook de kappertjes en de dille fijn. Meng dan het ei, de broodkruim, dille, kappertjes, citroensap en de wortel door de vis. Voeg peper en zout toe naar smaak. Kneed het mengsel goed door en vorm met de hand schijven zo groot als je broodjes. Mocht het mengsel iets te vochtig zijn, voeg dan wat extra broodkruim of havermout toe. Het helpt ook om het een uurtje te laten opstijven in de ijskast. Bak de burgers in een paar minuten gaar in een hete koekenpan met olie. Je kunt de burgers eten zoals jij en je kinderen het lekker vinden, in een hamburgerbroodje aangekleed met sla en tomaat, of los met een groene salade.   

Variatietip: voor de volwassen maak je een pittiger variant. Gebruik koriander in plaats van dille en limoenschil in plaats van kappertjes. Voeg ook wat rode chili of een lepel Thaise currypasta toe. Serveer met Thaise chilisaus.

roze eten recept voor kinderen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>