Exotische kruidentuin

Nu de dozen binnen in ons nieuwe huis in Singapore uitgepakt zijn is het tijd voor de volgende stap: de buitenruimte inrichten. We hebben groen nodig, veel groen, om de geur en het kabaal van de drukke weg en de bouwput naast de deur te dempen. Ik mis mijn tuin, mijn kruiden en de moestuin. Gelukkig heeft ons appartement, in tegenstelling tot de meeste andere in deze overbevolkte stad, twee royale balkons en zowaar een dakterras. Nu nog kaal en leeg en vol beton, dus we gaan op weg naar het tuincentrum.

Het tuincentrum is een waar paradijs. Tropische planten die in Nederland in kleine potjes in de kamer moeten zie je hier in het groot. Vingerplanten, gatenplanten, yucca’s, sanseveria’s, En alles voor een prikje. Ik koop grote palmen in drakenpotten, bougainville, orchideeën. Ons balkon zal een groene oase worden.

kruidentuin

Het is me nog niet genoeg. Ik droom van een moestuin op het dakterras, maar in de hete wind verschrompeld mijn eerste poging, een aubergineplant, binnen twee dagen. Verhuisd naar de halfschaduw van het balkon beneden, naast de papaja, fleurt hij gelukkig snel weer op en ik richt me op het volgende project: de kruidentuin.

Plukte ik in Engeland rijkelijk van mijn tijm, rozemarijn, salie en oregano, hier ziet mijn kruidentuin er compleet anders uit. Op het balkon, in de hete tropenzon, groeien nu djeroek peroet, pandan, sereh, gember, laksa leaf en Thaise basilicum.

Met mijn tuin verandert mijn kookstijl. Van brits en europees naar oosters en geurig. De laksa leaves verdwijnen in de Singapore Laksa soep, de pandan in de rijst, gember, sereh en djeroek peroet in curries, roerbaksels en thee. Of in de kindvriendelijker eigen creaties waar ik me de afgelopen jaren in heb gespecialiseerd. Mijn kookstijl, toch al niet stijlvast, mengt zich steeds verder tot een vreemd mengsel van smaken van over de hele wereld. Fusion? Wellicht. Het begrip tuinkruiden zal voor mij in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn!

Groentefritters met tuinkruiden

  • 1 grote courgette
  • 2 kleine aardappels, geschild
  • 2 wortels
  • 2 eieren
  • ongeveer 5 hoogopgetaste eetlepels meel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een handvol tuinkruiden naar keuze

Rasp de courgette, aardappel en wortel en meng ze met het ei en het meel tot een dik beslag. Breng op smaak met peper en zout en voeg de fijngesneden kruiden naar keuze toe. Schep in een hete koekenpan fritters van een flinke lepel beslag en bak ze in een paar minuten aan beide kanten bruin. Als je wilt kun je het beslag in twee porties scheiden en twee versie maken. Ik maakte mijn fritters met in heel fijne reepjes gesneden djeroek peroet (kaffir limoen blaadjes) en voegde aan de volwassen variant fijngesneden rode chilipeper toe. We aten de fritters met Thaise chilisaus of tomatenketchup. Je kunt ze op zichzelf eten als licht lunchgerecht, of als bijgerecht voor de avondmaaltijd.

Dit is het makkelijkste gerecht ooit dat iedereen van dreumes tot volwassene zal doen watertanden. Je kunt eindeloos variëren met smaken, van mild tot pittig, dus er is voor elk wat wils. Voor een Aziatisch getinte variant voeg je zoals ik djeroek peroet toe, of bijvoorbeeld koriander. Houd je het liever europees? Een flinke hand verse tijm, peterselie of marjolein smaakt ook heerlijk!

kruidentuin

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Moestuin, Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>