By 8 augustus 2012 Read More →

Oer-Hollands : Arretjescake

recept arretjescake voor kinderen

Elke keer als ik aan deze chocoladetraktatie denk, overvalt me een vleug van nostalgie. Vroeger vond ik niets leuker dan met de houten pollepel door de taart- en cakebeslagen te roeren en te smullen van de restjes die aan de lepel kleefden. De arretjescake doet me denken aan die heerlijke middagen dat ik mijn moeder mocht helpen in de keuken. De cake is eigenlijk een kruising tussen chocoladetaart en een bonbon. Erg makkelijk en gezellig om samen met je kind(eren) te maken. Vooral op regenachtige dagen! Gelukkig blijkt dochterlief ook enthousiast te worden van roeren, koekjes breken (leuk met deegroller), pannetje op het vuur, de oven laten voor wat het is en wachten tot de traktatie uit de koelkast mag. Er is niet echt een gouden recept, want je kunt heel makkelijk je eigen versie creëren zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Bijvoorbeeld, meer of minder cacao, alleen margarine of alleen roomboter, witte of bastardsuiker, wel of geen vanillesuiker. Het is een kwestie van uitproberen. Ik heb vijf verschillende recepten: van oma, tante Thea, de oud-buurvrouw van mijn tante, een fancy tijdschrift en die van mijn moeder. Ik heb er in de loop van tijd een combinatierecept van gemaakt en varieer nog wel eens. De cake is ook ideaal om als toetje te serveren bij de koffie. Let wel: houd de porties klein, want het blijft een machtige cake.

recept arretjescake voor kinderen

Voor 1 cake:

15 minuten bereidingstijd (2 uur laten opstijven)

  • 250 theebiscuitjes of mariakoekjes
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram margarine
  • 2 eieren
  • 200 gram bruine bastardsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker (mag, hoeft niet)
  • 5 eetlepels cacao

Bereidingswijze

Smelt de boter en margarine op laag vuur. Roer de suiker (plus de vanille suiker) door de botermassa en klop intussen de eieren luchtig. Als de suiker goed gesmolten is, haal je het van het vuur. Voeg daarna geleidelijk de luchtige eieren en de cacao toe. Breek de biscuitjes in stukjes (of je kunt met een deegroller op de koekjes slaan, als ze nog in de verpakking zitten). Let op dat je ze niet te zeer vermorzeld, het is het lekkerst als er wat grotere stukjes in zitten. Roer de gebroken stukjes door het cacao-boter-suiker mengsel. Schep de massa in een kleine met bakpapier of aluminiumfolie bekleedde cakevorm. Zet het geheel ongeveer twee uur in de koelkast. En dan is de bonbon-cake klaar om te serveren. Snijd in kleine plakjes, want nogmaals… de cake is heerlijk, maar machtig.

Bewaar dit recept op Pinterest. Klik op onderstaande afbeelding

 

Arretjescake is eigenlijk een kruising tussen chocoladetaart en een bonbon. Een makkelijk recept en gezellig om samen met je kind(eren) te maken. #arretjescake

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>