By 18 juli 2012 Read More →

druk druk druk (en toch zelf mueslirepen maken)

Hoe ik na drie kinderen zo dun kan zijn, vragen mensen me wel eens. Nou, dat is heel makkelijk. Geen beter dieet dan drie kleine kinderen om je heen. Ik heb simpelweg geen tijd om te eten. Nadat ik ze een voor een heb voorzien van ontbijt, de gemorste melk van de grond gedweild, het eten naar binnen gelepeld, monden afgeveegd en kleding weer verwisseld is het wel tijd om te gaan. Snel gooi ik wat fruit, vezels en melk in de blender en slobber mijn ontbijt tussen jassen en schoenen naar binnen.

De ongeregelde uren van de diverse peuterscholen waar mijn kinderen heengaan geven weinig regelmaat, dus de lunch gaat niet veel beter. Waar de meeste moeders leven op de korstjes die hun kinderen laten liggen, eten die van mij ze netjes op. En als er al wat blijft liggen, moeten die met mijn glutenintolerantie toch nog de groenbak in. Een snelle lunch is niet makkelijk als je geen brood mag.

Wanneer in de loop van de middag mijn maag gaat knorren is het tijd voor een makkelijke, lekkere, gezonde en ook vullende snack. Ik ben geen zoetekauw, en gelukkig is een cracker met kaas snel gemaakt. Voor onderweg is het lastiger. Repen en snacks die je koopt zijn vaak erg zoet en gesuikerd. Ik liet ze dus vaak liggen, tot ik erachter kwam hoe makkelijk je ze zelf maakt. Precies met de ingrediënten die je zelf wilt, en zo zoet of onzoet als je zelf lekker vindt. En natuurlijk zijn deze repen niet alleen voor moeders. Ook de kinderen smullen ervan!

lekker eten met kinderen, kinderrecept

Mueslirepen

  • 200 g (glutenvrije) havervlokken
  • 200 g noten
  • 100 g gedroogd fruit
  • 75 g kokosboter
  • 75 g honing of lichte suikerstroop
  • 1 ei (optioneel)

Hak ongeveer twee derde van de noten redelijk fijn in een keukenmachine, maar niet te lang, pas op dat het geen notenboter wordt. Hak de overige noten in wat grovere stukken. Smelt het kokosvet met de suikerstroop of honing in een kleine steelpan en laat het mengsel even koken tot het begint te schuimen. Roer dan alle ingrediënten door elkaar tot een dikke massa. Bekleed een vierkante, ondiepe ovenschaal met bakpapier. Stort het mengsel hierop en druk het heel stevig aan. Bak het in een voorverwarmde oven op 180 graden ongeveer 15 minuten. Laat de plak helemaal afkoelen voordat je hem in repen snijdt, anders zal hij kruimelen.

Je kunt het ei in dit recept ook weglaten, het zorgt er alleen voor dat de reep niet zo snel kruimelt. Verder kun je eindeloos variëren, zo lang de verhouding droge ingrediënten naar vet en suiker ongeveer gelijk blijft. Alle soorten noten zijn heerlijk en gezond, denk aan hazelnoten, walnoten, pecannoten, amandelen, macademianoten.

In plaats van kokosvet kun je gewone boter, of elke soort hard vet gebruiken.

De havervlokken kun je (deels) vervangen door bijvoorbeeld tarwe-, quinoa-, rijst-, of boekweitvlokken. Ook gepofte granen zoals rice crispies of corn flakes kun je toevoegen, of bijvoorbeeld zaden als lijnzaad of sesamzaad. Gedroogd fruit als rozijnen, cranberry’s, gedroogde abrikozen, dadels en pruimen geven de reep een zoete smaak, maar voor de zoetekauw kun je de hoeveelheid suiker verhogen. Voor een echte traktatie voeg je stukjes chocolade toe, of doop je de reep als hij afgekoeld is in vloeibare chocolade.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>