By 6 juni 2012 Read More →

Dat zuig je er niet uit!

Wat een boel ijsjes gaan erdoorheen met het mooie weer. Dus natuurlijk maken we ze zelf. Leuk, lekker, en makkelijk. Alleen, één ding is zo vreselijk irritant aan zelfgemaakte ijsjes. Al die lekkere smaak. Je zuigt het er zo uit…

Waarom is dat nou niet zo bij fabrieksijsjes? Stoppen ze er daar hele nare chemische stofjes in om de smaak in het ijs te houden? Ja. En nee. Want ze doen er wel wat in. Maar dat is niet perse naar en chemisch. En je kunt het ook heel makkelijk thuis gebruiken!

Wat er aan het ijs wordt toegevoegd om de lekkere smaak in het ijs te houden zijn verdikkingsmiddelen. E410 bijvoorbeeld. E410 is johannesbroodpitmeel, ook wel carob gom genoemd. Het zaad van de, jawel, de johannesbroodboom. Puur natuur. Misschien heb je er wel eens van gehoord, want het wordt ook veel gebruikt om zuigelingenvoeding te verdikken, voor baby’s die last hebben van reflux. En wat we aan onze baby’s kunnen geven is toch zeker niet slecht voor onze peuters en kleuters?

Je koopt johannesbroodpitmeel in zijn pure vorm bij een goedgesorteerde natuurwinkel. Of, makkelijker nog, je koopt bij de drogist een pakje verdikkingsmiddel van een van de grote merken babyvoeding. Het voordeel van deze variant is dat hij instant is, dat wil zeggen voorgemengd, zodat hij weinig klontert, en makkelijker in gebruik. Een of twee theelepels zijn genoeg voor een heleboel erg lekkere ijsjes, waar je aan kunt zuigen zo hard je wilt. De smaak zuig je er niet uit!

zelf waterijsjes maken

Zelfgemaakte waterijsjes

  • 1 liter vruchtensap of limonade
  • 1 schepje johannesbroodpitmeel
  • half kopje heet water
  • een eetlepel suiker
  • ijsjesvormpjes

Ook instant johannesbroodpitmeel kan nog wel een beetje klonteren. Roer het daarom eerst door een theelepel suiker en los het dan op in een klein beetje heet water, onder goed roeren. Je zult merken dat het water al snel dik en lobbig wordt. Gebruik je pure johannesbroodpitmeel, gebruik dan wat meer suiker en ruim heet water.

Giet het mengsel bij het vruchtensap en roer goed. Giet het sap in de vormpjes en laat ze opstijven in de vriezer. Geniet!

Variatietips: je kunt de ijsjes natuurlijk zo ingewikkeld of simpel maken als je wilt. Gemaakt van een pak sinaasappelsap of wat aanmaaklimonade zijn ze al heel lekker. Maar maak ze ook eens van een kan verse citroenlimonade, met een paar uitgeperste citroenen en suiker. Of pureer vers fruit en eventueel yoghurt tot een smoothie en vries die in. Bedenk wel dat als je limonade maakt je deze altijd net wat zoeter moet maken dan als je hem zo zou drinken, aangezien alles minder zoet smaakt als het zo koud is.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>