By 25 april 2012 Read More →

Oranje Boven! – Oranje driekleur pudding

‘De koningin is bijna jarig,’ zei ik tegen Tijm.

‘Wie?’ vroeg hij. ‘Welke?’

‘Nou, dé koningin.’

Toen ik zijn niet-begrijpende hoofd zag voegde ik toe: ‘de Nederlandse, natuurlijk. Over een paar dagen is het koninginnedag.’

Maar Tijm bleef me verbaasd aankijken. Want al wordt hier dagelijks gespeeld van koningen, koninginnen en prinsessen, het koningshuis is een grote onbekende. En al helemaal het Nederlandse. Werd het huwelijk van Kate en Will op de Engelse peuterschool vorig jaar nog uitgebreid gevierd, ons oranjefeest vinden ze hier maar een rare bedoeling. Dus moeten we ons eigen feestje vieren. Omdat ze voor oranjebitter nog wat te klein zijn, maken we gewoon héél véél oranje eten. Eerst bakken we oranje pannenkoeken, met gepureerde zoete aardappel door het beslag. Dan roosteren we wortel, zoete aardappel en pompoenblokjes met een sausje van mandarijnensap, olie en honing een half uurtje in een hete oven. En dan, als klap op de vuurpijl, maken we een heuse Hollandse pudding. Rood, wit en blauw. Een drilpudding. Nou, koningin of geen koningin, dát lusten we elke dag wel.

eten op koninginnedag

Hollandse driekleur pudding

  • 3 kleuren vruchtensap, water of melk
  • gelatine of agar-agar
  • vanillesuiker
  • suiker
  • evt. levensmiddelenkleurstof
  • puddingvorm

Je kunt als je wilt kant en klare pudding uit een pakje gebruiken, maar leuker én lekkerder is het je eigen smaken te bedenken. Voor de rode laag gebruik je rood sap, bijvoorbeeld van aardbei of framboos. Ook cranberrysap geeft een prachtig helderrode kleur. Voor de witte laag neem je melk, met een scheut room voor extra romigheid en wat (vanille)suiker voor een zoete smaak. Blauw is het moeilijkst om te maken, en ik gebruikte blueberries, oftewel bosbessensap. Omdat dit wat aan de paarse kant was voegde ik een paar druppels blauwe kleurstof toe, geschikt voor levensmiddelen.

Om de pudding te maken verwarm je om te beginnen 300 ml van de vloeistof die je wilt gebruiken voor de bovenste laag. Voeg naar smaak een of meerdere eetlepels suiker toe. Voeg dan de agar-agar of gelatine toe. Omdat per merk verschilt hoeveel je moet gebruiken per volume vloeistof is het het beste de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Laat de vloeistof even afkoelen en giet hem dan in de vorm, tot ongeveer eenderde van de hoogte. Laat de vorm in de ijskast afkoelen tot de laag stevig is, dit kan een paar uur duren. Maak dan de tweede laag op dezelfde manier, maar zorg dat de vloeistof zoveel mogelijk afgekoeld is, maar nog wel goed vloeibaar, voordat je hem op de eerste giet. Herhaal alles nog eens voor de derde. Je kunt als je wilt stukjes fruit toevoegen aan een of meer van de lagen. Zet als de pudding helemaal hard is de vorm eventjes in heet water, zodat de pudding los komt van de vorm, en stort hem op een bord.

Vindt je al die laagjes wat teveel werk? Maak dan simpelweg een oranjepudding, op basis van sinaasappelsap. Strooi net voor de pudding begint op te stijven partjes mandarijn uit blik door de puddingvorm.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Koningsdag, Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>