By 15 februari 2012 Read More →

Sneeuwsoep

sneeuwpret recept snert

Tijm en papa maken een sneeuwpop. Papa rolt een hele grote bol van sneeuw. En nog een. En nog een. Ze stapelen ze op elkaar. De pop krijgt een neus, van wortel. Ogen van kiezels en een takje als mond. Tijm rent naar binnen voor meer accessoires. ‘Een sjaal, mama. En een muts.’ 
In de warme keuken kook ik soep, speciale soep voor in de sneeuw: Erwtensoep, met worst en spek. Als de soep op staat ga ook ik naar buiten. 
‘Mama, kom helpen, een babysneeuwpop maken,’ roept Tijm. 
Ik stroop mijn mouwen op en mijn wanten aan. Ik rol een bal, en nog een. We stapelen ze op elkaar, maar de pop valt om. O jee. We beginnen opnieuw. Ik geef de pop een brede basis, zodat hij blijft staan. 
‘Het lijkt wel een jurk,’ wijst  Tijm.
Linde roept blij: ‘Ja mama, het is een printesseteeuwpop!’
Ze rent naar binnen en haalt de prinsessensjaal en haar kroon. De prinses krijg echt blond haar, van stro. 
‘Het is net Linde,’ roept Tijm. ‘We moeten ook een Tijm maken! We moeten allemaal maken!’
Niet veel later staat er een Tijm. Dan een Jasmijn, met een bloempotpet. Als laatste maken we een mama, met een warme gele sjaal, en een tas voor de boodschappen. 
‘Nu opa en oma,’ zegt Tijm. 
Ik vind het wel mooi geweest. ‘Nee. Klaar. We gaan naar binnen.’
‘Nee,’ roept Tijm. ‘Er is nog genoeg sneeuw, kijk maar.’
Maar mama heeft het koud. Ze wil soep eten. Het is hele speciale soep, vertel ik. Erwtensoep eet je als het heel erg koud is en je hebt geschaatst of gespeeld in de sneeuw. Tijm trekt een vieze bek. Linde haalt haar neusje op. 
‘Dat lusten we niet,’ roepen ze in koor.
‘Maar jullie houden toch van erwtjes?’ vraag ik. Erwtensoep is gemaakt van erwten. 
Tijm schudt zijn hoofd. Erwtjes, die lusten ze wel. Maar erwten niet. Punt uit. 
De monden gaan dicht. Alleen voor worst willen ze open. 

Dus wat koken we een paar dagen, en heel veel sneeuwpoppen, later? Erwtjessoep! Wat dat is Tijm’s lievelings.

sneeuwpret recept snert

Recept Erwtjessoep

  • 1 kleine courgette
  • 1 kleine aardappel
  • 2 friszure appeltjes
  • bouillon
  • paar flinke handen (diepvries) erwtjes
  • om te serveren: ham, kaas, zure room

Schil de courgette, aardappel en appel en snijd ze in kleine stukjes. Overgiet ze met de bouillon tot ze ruim onder staan en kook ze ongeveer een kwartier. Doe dan de erwtjes erbij en kook nog een minuut of tien door. Schep een deel van de erwtjes eruit en pureer de soep fijn. Voeg dan de rest van de erwtjes weer toe, deze zorgen voor wat textuur in de soep. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt de soep naar smaak serveren met wat zure room, hamblokjes of geraspte kaas. 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Inspiratie, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>