By 1 februari 2012 Read More →

Eten dat prikt

Tijm roert in zijn saus. ‘Curry,’ zegt hij. ‘Lekker.’
‘Toe maar,’ moedig ik aan. ‘Niet alleen je rijst eten.’
Hij stopt een grote hap in zijn mond. Even kauwt hij enthousiast, dan vertrekt zijn mond in een scheve grimas. Hij spuugt de hap weer uit. 
Boos roep ik: ‘Niet uitspugen. Doorslikken!’
Hij schudt zijn hoofd. ‘Maar mama, het doet pijn aan mijn mond.’
Linde likt voorzichtig aan haar lepel. Ze beaamt: ‘Het eten prikt. Op mijn tong.’
Tijm valt haar bij. ‘Ja, het prikt!’
Zelfs Jasmijn, die je normaal alles kunt voeren, kijkt benauwd.
Dan proef ik zelf een hap. Genietend proef ik zoet fruit, romige kokos. Dan slaat het toe, venijnig prikt de curry in mijn tong. Lekker. Voor mij. Ik ben er weer in getrapt, in dat busje cayennepeper. Het allerkleinste mespuntje maakt gerechten al superscherp. Ik maak een notitie in mijn hoofd het naar de achterkant van het kruidenkastje te duwen. Nooit, maar dan ook nooit meer gebruiken als de kinderen mee-eten. Snel ren ik naar de keuken om de maaltijd te redden. Uit de ijskast haal ik yoghurt en zoete mangochutney. Ik roer royale scheppen door de curry. Met kleine, zuinige hapjes proberen ze het nog eens. En ze eten heel, heel veel witte rijst. 

Ook voor kinderen die niet van pittig houden kun je prima oosters koken. Zachte kruiden als gember, koriander en komijn vinden ze heerlijk, vooral als je ze combineert met wat zoets, zoals fruit. Wees alleen voorzichtig met de chili!

eten dat prikt scherp pittig eten met kinderen

Milde curry met abrikoos

 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 grote theelepel (ongeveer) elk van gemalen koriander, gember, kardemom, geelwortel en komijn
 • 3 cm geraspte gember
 • 1 pak kip of quorn-kipstukjes 
 • 1 aubergine
 • 1 limoen, sap en geraspte schil
 • een flinke hand boontjes
 • 2 wortels
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 200 ml kokosmelk
 • 1 blik abrikozen op sap

Fruit de ui en de knoflook samen met de gedroogde kruiden en de geraspte gember aan. Gooi de kipstukjes erbij en bak ze enkele minuten door. 

Voeg aan de curry de wortel en boontjes in stukjes toe en bak even door. Voeg dan 200 ml kokosmelk, en een blik tomaten en de limoenschil toe. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn, zeker een half uur. Roer af en toe door en voeg wat water toe als het droog wordt. Snijd de aubergine in blokjes en rooster ze in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag. Giet er het sap van een halve limoen bij en kruid ze met peper en zout en bak nog even door. Voeg op het laatst de aubergine aan de curry toe samen met de in stukken gesneden abrikoos. Voeg de rest van het limoensap en wat van het abrikozensap toe tot de smaak uitgebalanceerd zoetzuur is. Voeg peper en zout naar smaak toe. 

Je kunt met dit recept makkelijk variëren. Gebruik bijvoorbeeld mango in plaats van abrikoos. Je kunt ook andere groenten in de curry gebruiken, bijvoorbeeld pompoen of courgette. Houden je kinderen wel van scherp? Voeg dan wat rode chilipeper toe. Serveer met rijst en bijvoorbeeld een raita van komkommer, yoghurt, verse munt en koriander.

geschreven door Karien van Ditzhuijzen van K-meel

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Inspiratie, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>