By 23 november 2011 Read More →

Gezonde balletjes

Het is koud en guur, de wind fluit om het huis. Rode neuzen druipen en er wordt flink gehoest. De eetlust is minimaal, maar juist nu kunnen we gezond eten zo goed gebruiken. Gelukkig kent mama een trucje om stiekem vitaminen, vezels en gezonde vetten in peuters en kleuters te krijgen. We gaan groente en vis verstoppen, in krokante kleine balletjes. Ik leg de ingrediënten klaar en meteen komt Tijm aangesneld. ‘Mag ik helpen mama?’ 
Dat mag, natuurlijk. Want zelfgemaakt eten smaakt altijd het best.

Wantrouwend kijkt Tijm toe. Wat gaan we maken? 

Vrolijk en precies gooit hij de stukjes vis in de keukenmachine. Vis kan zijn goedkeuring verdragen. Maar als ik het mes in de courgette en de wortel wil zetten roept hij ‘Nee, niet groen. Dat lust ik niet.’
‘Wortel is niet groen,’ merk ik fijntjes op. 
‘Jawel,’ vindt Tijm, en daar is alles mee gezegd. 

Als de balletjes op tafel staan roept hij hard, ‘Nee, ik houd niet van visballetjes.’
‘Eentje proeven,’ dring ik aan. Hij weigert, ik dring aan, en na wat heel en weer gehakkel doet hij het, onwillig.
‘En, vind je het lekker?’ vraag ik.
‘Nee,’ schudt hij beslist. ‘Ik vind het niet lekker.’ 
Hij eet het bord helemaal leeg. 

Balletjes van vis en groente

  • 300 g gemengde vis (zalm, schelvis, koolvis, alles kan)
  • 1 kleine courgette
  • 1 wortel
  • 1 ei
  • 4 eetlepels havermout
  • paneermeel
  • handje verse kruiden (peterselie, dille of tijm)

Hak in een keukenmachine of hakmolen de vis grof. Rasp de courgette en de wortel en roer ze erdoor. Roer het ei, de havermout en de kruiden erdoor. Laat het mengsel minstens een uur opstijven in de ijskast. Rol er dan kleine balletjes van, schijven kan ook, dan worden het burgers, en rol ze door het paneermeel. Bak ze in enkele minuten krokant in een paar eetlepels hete olie. Serveer met tomatenketchup en gebakken aardappeltjes.

geschreven door Karien van K-meel.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>