By 12 oktober 2011 Read More →

Zelf plukken (voor homemade bramenjam)


We lopen de peuterschool uit. ‘Ik wil naar het bos!’ roept Tijm. Linde knikt mee. Vier handen sleuren aan mijn jas. ‘Oké,’ geef ik toe. We duiken het brandnetelpad in langs de volkstuintjes. ‘Pas op voor de prikplanten,’ roep ik nog. Ze zijn al weg, de tunnel van groen ingedoken. Moeizaam duw ik de buggy met Jasmijn over het smalle hobbelpad. ‘Wacht op ons!’ 

Even later stuiteren ze als gekke koeien het veldje over en rennen meteen naar het bramenbos. Al snel zijn Tijm en Linde’s wangen paars van het sap. Jasmijn en ik gaan rustig zitten op het gras. Tijm en Linde dragen bramen aan en ik smul mee. Ze zijn vol, sappig en zoet.  
‘Wil Jasmijn ook een braam?’ vraagt Tijm, en houdt er een voor haar neus. 
‘Nee, Jasmijn is nog een beetje klein, ze lust ze niet,’ antwoord ik.  
Tijm stopt de braam vlug in zijn eigen mond. 
Ik ga liggen op mijn rug om de wolken te bestuderen. Als ik weer overeind kom hoor ik gesmak en kijkt Jasmijn me glunderend aan. Linde ook.  
‘Jasmijn bramen wel lekker. Kijk maar mama.’ Ze wijst naar Jasmijn’s paarse grijns.  
‘Ja, dat vindt ze,’ geef ik toe. ‘Mag ik er ook nog een?’ 
Het mag, ik stop de braam in mijn mond en ga weer liggen. Tijm en Linde plukken door, handenvol plukken ze, we kunnen er niet tegenop eten, zelfs niet met Jasmijn’s hulp. Ik schud Tijm’s lunchtrommel uit en ga meehelpen. Al gauw hebben we een heleboel om mee naar huis te nemen. ‘Wat zullen we daarmee doen?’ vraag ik.  

Tijm weet het antwoord meteen: ‘Jam maken,’ juicht hij.  

bramen plukken en jam maken

Recept voor Homemade Bramenjam 

wat heb je nodig?

  • 1 kg bramen  
  • sap van 2 citroenen  
  • 1 kg jamsuiker (met pectine)  

Hoe ga je te werk?

Was de bramen en zet ze met het citroensap op in een pan met dikke bodem. Kook ze in ongeveer 10 minuten stuk. Voeg dan onder langzaam roeren de suiker toe. Zet het vuur hoog, laat de jam nog 10 minuten stevig doorkoken, flink borrelend. Test de jam op dikte door een theelepeltje op een schoteltje in de ijskast te zetten. Is de jam na een paar minuten nog erg vloeibaar, laat hem dan wat langer doorkoken en voeg eventueel wat extra suiker en/of pectine toe. Is hij te dik dan kun je wat water toevoegen. Als hij precies goed is giet je hem in steriele potten en laat je hem afkoelen. 

TIPS: 

  • Bramen bevatten weinig pectine waardoor bramenjam moeilijk stevig te krijgen is. Gebruik daarom speciale jamsuiker waaraan pectine is toegevoegd, of voeg losse pectine in poedervorm toe.
  • Je kunt potten steriel krijgen door ze in water enkele minuten te koken of stomen. Ook in de afwasmachine op de heetste cyclus worden ze steriel genoeg.

geschreven door Karien.
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>