By 28 september 2011 Read More →

Karien van Ditzhuijzen – Erwten doppen – recept Risi e bibi

Erwtjes doppen 

Ik zet een grote, groene zak neer. En een pan.  

‘Boontjes,’ gromt Tijm. Hij kijkt boos. Tijm lust geen boontjes. 

‘Nee, erwtjes,’ corrigeer ik. 

Tijm schudt zijn hoofd. Erwtjes zijn wel groen, maar klein en rond. Niet lang en dun. 

Erwtjes vindt hij wél lekker.  
Ik laat er eentje zien, ik breek de peul open en wat rolt eruit?  
‘Erwtjes!’ juicht Tijm. 

Ook Linde komt aangerend om te helpen en al snel zijn we hard aan het werk. Vier kleine peuterhandjes breken de boontjes open en de erwtjes rollen in het rond. ‘Ze moeten in de pan,’ wijs ik. De meeste erwtjes belanden in de pan. De schillen gaan in het vergiet. Daar komt baby Jasmijn aangekropen. Het vergiet is machtig interessant. Ze trekt, ze trekt nog eens, en plof, het valt om. Jasmijn wordt bedolven onder een berg schillen. Verbaasd kijken haar blauwe kraaloogjes me aan vanonder het groen. Ze schudt haar hoofd heen en weer, schudt de schillen eraf en plukt de laatste uit haar haar. Nieuwsgierig bekijkt ze hem en stopt hem in haar mond. Ze sabbelt en bijt zachtjes op de schil. ‘Nee,’ roept Tijm, ‘gekke Jasmijn. Je moet niet de schil eten! Je moet de erwtjes eten.’ 

‘Etjes eten,’ beaamt Linde. Ze priegelt een erwtje tussen haar vingertoppen en stopt het in Jasmijn’s mond.  

‘Neehee,’ roept Tijm weer. ‘We moeten ze eerst koken.’ 

Dat vindt Linde een goed idee en ze gaat haar pan halen. Al snel heeft ze het houten pannetje volgedopt. Ook Tijm haalt een pan, een koekenpan, en dopt hem vol.  Ze koken de erwtjes op de leuning van de bank. Ze roeren, ze bakken. Wat een heerlijke erwtjes. Inmiddels dop ik door, de zak raakt leeg en mijn pan vol. We legen alle pannetjes in de grote pan. Nu gaan we écht koken! 

erwten doppen

We maken Risi e bisi, een Venetiaans recept. Het is een romige, milde risotto. Anders dan bij een gewone risotto hoef je niet constant te roeren, daarvan gaan de erwtjes kapot, dus risi e bisi is eenvoudig te maken. 

Recept Risi e bisi 

Wat heb je nodig?

  • 1 kleine ui 150 g pancetta, in kleine stukjes 
  • 250 g erwtjes 
  • 250 g risottorijst 
  • ongeveer een liter bouillon (groente of kip) 
  • handvol parmezaanse kaas 
  • olijfolie 

Hoe maak je het?

Snijd de ui fijn en bak hem aan in een paar eetlepels olijfolie. Voeg als hij glazig begint te worden de pancetta toe en bak beiden een paar minuten door. Voeg dan de risottorijst toe, en bak ook die een paar minuten terwijl je hem goed omroert. De bedoeling is dat elke rijstkorrel een jasje krijgt van vet, zodat hij beschermt wordt en niet al zijn zetmeel zal verliezen als straks het vocht erbij gaat. Voeg dan de erwtjes toe, roer nog wat en schep steeds in kleine beetjes de hete bouillon er bij. Roer na elke schep bouillon die je toevoegt. 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je elke paar minuten wat bouillon toevoegt en roert, tot de rijst gaar is. Dat zou ongeveer twintig minuten moeten duren. De risotto mag redelijk vloeibaar blijven, maar moet geen soep zijn. Lekker smeuïg en romig is hij het lekkerst. Voeg als de risi e bisi klaar is een flinke hand parmezaanse kaas toe en peper en zout naar smaak.

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Inspiratie, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>

Simple Share Buttons