Is jouw huis veilig? + leuke DIY voor transparante etiketten

De meeste kinderen kunnen vanaf zo’n 5 maanden omdraaien. Vanaf dan wordt op eigen tempo hun wereld stukje bij beetje groter, als ze gaan kruipen, staan en lopen.

Het is onze taak als ouder om kinderen veilig de ruimte te geven om die wereld te ontdekken. Het plaatsen van een traphekje, stopcontact-, kast- of ladebeveiliging is iets wat de meeste ouders wel bedenken. Maar er zijn ook dingen waar je misschien niet direct bij stil staat, maar die wel belangrijk kunnen zijn. We geven je graag een aantal tips.

Overigens, besef wel dat het onmogelijk is om een huis 100 procent kindproof te maken. Kinderen zijn in hun jeugdige onschuld vaak veel creatiever dan jij en ik samen. Hou er echt rekening mee dat je kind wel iets zal/kan vinden dat toch gevaarlijker is dat jij van tevoren had bedacht.

Tips om je huis veilig te maken voor kinderen

# Zet kasten vast aan de muur

Kinderen trekken zich op aan meubels om te leren staan. En zijn ze al wat verder, dan heb je ook van die ‘dare devils’ die overal op klimmen en klauteren om hun wereld verder te ontdekken. Zorg dus dat meubels stevig staan en zet meubels bij voorkeur vast aan de muur, zodat kinderen ze niet kunnen omtrekken.

# Medicijnen

Medicijnen en hun verpakkingen hebben vaak opvallende, speelse kleuren en zien er daarmee verleidelijk uit voor kinderen. Zorg daarom dat medicijnen veilig opgeborgen zijn om te vermijden dat kindjes ze inslikken. Bewaar ze niet in je handtas, nachtkastje of op het aanrecht in de badkamer. Vergeet ook je vitaminepillen niet weg te zetten. Die zien we weleens over het hoofd, omdat we die niet altijd in de categorie ‘medicijnen’ plaatsen. Dat geldt nog extra voor de vitaminen van je kind. Die zijn vertrouwd en hebben vaak ook nog een lekker smaakje.

# Bind koordjes van jaloezieën of rolgordijn hoog op

Heb jij jaloezieën of rolgordijnen in je woonkamer? Of juist in de kinderkamer, omdat de kamer daardoor zo lekker donker wordt? Zorg dan dat je de touwtjes (waarmee jij de jaloezie of rolgordijn omhoog trekt) goed hoog vastzet, zodat je kind er niet bij kan. Dat losse touwtje van de raamdecoratie heeft namelijk veel aantrekkingskracht.  Kinderen raken spelenderwijs verstrikt in het trekkoord,  draaien het koord om hun hals en wurgen zichzelf. Gelukkig zien fabrikanten van raamdecoraties deze gevaren ook en bedenken ze steeds slimmere oplossingen die veiliger voor je kind zijn.

# Berg waspods veilig op

In het drukke, moderne leven zijn ouders vaak met verschillende huishoudtaken tegelijk bezig. Het is dan makkelijk om te vergeten dat zelfs gewone wasproducten schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Zoals alle producten kunnen pods (wascapsules) een gevaar betekenen voor kleintjes. Bewaar deze pods daarom buiten het bereik van kinderen. Om kinderen nog meer te beschermen, heeft Ariel een nieuw 48 wasbeurten familieverpakking ontworpen met een verbeterd kinderslot.

Het is onze taak als ouder om kinderen veilig de ruimte te geven om die wereld te ontdekken. Ook in ons huis. Sommige dingen bedenk je zelf, maar er zijn ook dingen waar je misschien niet direct bij stil staat, maar die wel belangrijk kunnen zijn. We geven je graag een aantal tips, zodat ook jouw huis veilig is.

# Gifwijzer in huis

Ondanks al je inspanningen kun je onverhoopt toch in een situatie belanden dat je kind iets eet of drinkt wat niet goed is. Zorg daarom dat je een gifwijzer bij de hand hebt. Het is een handig hulpmiddel voor ouders en verzorgers van jonge kinderen. De Gifwijzer bestaat uit herkenning en voorkomen  van een vergiftiging en wat je moet doen. Naast de papieren versie krijg je ook een app (iOs/Android). Je kunt de Gifwijzer hier bestellen.

# Houd dingen uit het zicht en berg het buiten bereik op

Houd jij ook van DIY? Wij wel! 😉 Dan heb je vast, net zoals wij ook vast allerlei gereedschap en materialen in huis liggen. Bewaar dit buiten bereik van kinderen. Bedenk: wat hoog staat en kinderen ook niet kunnen zien, is ook niet aantrekkelijk. Toen Job kleiner was, kozen wij bewust voor dichte dozen op hoge planken voor de ‘gevaarlijke’ spullen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het dan wel handig is om opbergdozen/-boxen goed te labelen. Anders moet je steeds alles van de plank afhalen om te kijken wat erin zit.

Hieronder een DIY waarmee je zelf makkelijk mooie transparante etiketten kunt maken.

Zelf transparante etiketten maken

Zelf transparante etiketten maken met een tekst of afbeelding is echt niet ingewikkeld. Met deze DIY label je dozen makkelijk. We leggen het je stap voor stap uit.

1.Kies je voor alleen een woord of een afbeelding of juist een combinatie? Maak dit zelf op in bijvoorbeeld het (gratis) opmaakprogramma Canva of gewoon in Word kan natuurlijk ook. Print het uit met een laserprinter. Belangrijk, want met een inkjetprinter werkt het echt niet!

2. Plak breed plakband over hetgeen je op je etiketten wilt hebben.

3. Wrijf met een (bank)pasje goed aan. Zorg dat er geen bubbels onder het tape zitten en de tekst/afbeelding echt goed op het papier staat.

4. Knip de afbeelding uit. Leg de afbeelding in een bakje water en zorg dat het papier goed nat wordt. Wrijf met je vinger voorzichtig het papier van het tape. Verwijder echt al het papier.

5. Plak het tape ergens op (bijvoorbeeld op de rand van je bakje) en laat het heel goed drogen totdat het weer plakt.

6. Nu kun je je transparante etiketten op een doos plakken. Mooi toch, alles in dezelfde stijl? Moet ik alleen nog recht leren plakken, 😉

Zelf transparante etiketten maken met een tekst of afbeelding is echt niet ingewikkeld. Met deze DIY label je dozen makkelijk. We leggen het je stap voor stap uit.

(c) Can Stock Photo / ajt

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, zelf maken, DIY

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.