By 21 juli 2015 Read More →

Een rokje van een ledikantlakentje – budget DIY

Een hele stapel ledikantlakentjes, had ik. Maar na dochters verhuizing van ledikantje naar ‘grote meiden-bed’ had ik daar niet veel meer aan. En toen ik een paar dagen voor haar vierde verjaardag bedacht dat het wel leuk zou zijn om zelf een feestelijk rokje te maken, kwam zo’n lakentje ineens goed van pas.

rokje maken voor beginners

Rokje maken voor beginners

Zelf een budgetrokje maken, dit heb je nodig:

  • Ledikantlaken.
  • Naaimachine.
  • Elastiek.
  • Knopspelden.
  • Potlood met een touwtje eraan (als een passer).
  • Meetlint.
  • Stofschaar.
  • Een veiligheidsspeld om het elastiek door de tunnel te trekken.

Stap 1: meten!

Meet de tailleomvang of net iets lager, als het rokje juist wat lager moet zitten. Meet ook hoe lang je de rok wilt hebben.

Stap 2: berekenen!

Je weet nu de omtrek, maar hoe teken je een mooie cirkel op het laken? Bereken welke straal de cirkel heeft, zodat je een puntje kunt zetten en dan kunt gaan tekenen. Dat berekenen kan met een formule, maar je kunt het ook heel simpel invullen op deze website: cirkelberekenen.be. Of deze: omtrek-cirkel-berekenen. Waarom moeilijk doen?
Je voert dus gewoon de omtrek in en de straal komt eruit gerold.

Stap 3: tekenen!

A – Zet een puntje in het midden en teken de cirkel eromheen. Dat doe je door een touwtje aan een potlood te binden. Meet de straal op het touwtje en zet het touwtje met je vinger vast op de punt in het midden van het laken. Houd het potlood recht, terwijl je de cirkel trekt.

B – Meet vanaf de cirkel steeds de lengte van de rok en trek zo een grotere cirkel om de kleine cirkel heen.

Teken nu nog een cirkel (volgens A) en teken er een iets grotere cirkel omheen. Het verschil moet een paar centimeter zijn, in ieder geval meer dan de breedte van het elastiek dat je wilt gebruiken.

Stap 4: knippen!

Knip nu de twee patroondelen uit. Je hebt nu als het ware twee ringen.

Stap 5: spelden!

Leg de kleine ring op de grote. Gebruik je een lakentje met een patroon, leg dan de goede kanten op elkaar. Speld de patroondelen vast.

budget rokje maken

Stap 6: naaien!

Stik de patroondelen aan elkaar. Naai eerst de buitenste rand vast. Daarna begin je aan de binnenste rand, maar deze zet je niet helemaal vast. Er moet een opening zijn, zodat het elastiek er nog door kan. Je hebt nu een tunnel voor het elastiek gemaakt.

Stap 7: rijgen!

Knip het elastiek af op de juiste lengte. Of je hier de tailleomvang voor gebruikt of net iets minder, is afhankelijk van de rekbaarheid van het elastiek; het ene elastiek rekt minder dan het andere. Rijg het elastiek door de tunnel en maak de uiteinden aan elkaar vast met de naaimachine.

Stap 8: decoreer!

Het rokje is nu klaar. Dat wil zeggen: de basis. Je kunt de onderste rand nog omzomen of er een decoratief bandje op stikken. Een band tule onderaan doet het ook goed, lekker feestelijk! Of je kiest, zoals ik, voor textielverf.

rokje budget

Textielverf: lees de gebruiksaanwijzing goed door. Ik vond het wel grappig om de rok maar deels te verven, dus heb ik de rok niet ondergedompeld in het verfbad, maar alleen het onderste gedeelte hierin gehangen. Zorg wel dat de verf goed verdeeld wordt. En gooi het rokje niet bij je witte was…!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, Fashion, DIY

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.