By 14 augustus 2014 Read More →

Piñata maken

Een piñata is op zich al stoer, je moet flink slaan om ‘m kapot te slaan. Maar deze piñata pet is voor de coolste en stoerste jongens en meisjes onder ons. Het is geen saai petje met zo’n propellertje er bovenop. Nee, nee, een hippe pet, met brede klep. Vul de piñata pet met snoepjes en je hebt een echte eyecatcher én meteen een activiteit voor het feestje.

Piñata maken uitleg

Zelf een piñata maken ? Dit heb je nodig:

 • oude kranten
 • water en behanglijm (behanglijm is misschien niet erg budget, maar met één doosje doe je gelukkig wel heel lang)
 • een bakje en een roerstokje om de lijm te mengen (ik gebruik altijd een plastic boterkuipje en een wegwerp chopstick)
 • een kwast
 • stift, potlood of pen
 • een schaar
 • een stanleymesje
 • crêpepapier of een papieren slinger (‘streamers’ of ‘crêpe guirlandes’) in een kleur naar keuze
 • plastic folie
 • een kom (mengkom, beslagkom)
 • een stukje karton (van een doos)

En zo ga je te werk:

Stap 1: Voorbereiden!

 • Meng de behanglijm met water (een kleine eetlepel op een boterkuipje). Dit is een beetje aftasten, want de ene behanglijm is de andere niet. Begin met een beetje lijmpoeder, je kunt altijd meer toevoegen. Laat het mengsel een kwartiertje staan, roer dan nog eens goed door en beoordeel of het naar wens is. De dikte moet die van lijm zijn.
 • Knip repen krant van ongeveer 15 bij 5 centimeter.
 • Verpak de mengkom in twee lagen plastic folie. Dit hoeft niet strak, want dan krijg je de vorm straks niet los.

pinata maken stap voor stap

Stap 2: Plakken!

 • Kwast de lijm vrij royaal op een reep krant en plak deze op de ingepakte kom. Ga zo door tot de hele kom bedekt is. Werk eerst in verticale lijnen en ga door in horizontale lijnen voor laag twee.
 • Laat de vorm goed drogen en haal deze dan voorzichtig los van de kom.

pinata maken stap 2

Stap 3: Klepperdeklep!

 • Leg de vorm op een stuk karton en teken de klep. Snijd de klep uit en leg de vorm er weer op om deze vast te plakken met een paar repen krant en behanglijm. Laat weer goed drogen.

stap 3 pinata maken

Stap 4: Decoreren!

 • Maak een rol van het crêpepapier (dat is het waarschijnlijk al) en knip er zo repen van. Knip die repen om de paar millimeter een beetje in. Als je de repen nu uitrolt, heb je een soort franjeslinger. Daarmee decoreer je de pet. Gebruik hiervoor ook de behanglijm, maar dan minder royaal als bij het plakken van de krant.
 • Gebruik je een slinger (zoals ik), knip deze dan in tweeën. Je hebt dan dezelfde franjeslinger als met het gewone crêpepapier en kunt deze op dezelfde manier vastplakken.
 • Extra: plak een letter of cijfer van dik papier voor op de pet. En, wil je het helemaal afmaken, maak dan een ‘sticker’ van zilverkleurig papier voor onder de klep. Ja, dat hoort zo bij deze petten. Haalden wij ooit nog alle kaartjes en stickers van nieuwe kleding af, bij deze pet moet die sticker vooral blijven zitten!

stap 4 pinata maken

Stap 5: Vullen!

 • Snijd met een scherp mes een klein gaatje in de piñata. Nu kun je er snoepjes in doen. Touwtje eraan en je piñata pet is klaar.

Piñata maken uitleg

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: DIY, Papier

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.