By 9 september 2013 Read More →

Haak een slinger

We zijn druk bezig met het zelf bouwen van een boomhut voor onze muppets. Nou ja, ‘boom’ kun je eigenlijk weglaten, het wordt een hut gebouwd op een oude hoogslaper. Hij is nog even niet af, maar ik ben natuurlijk al helemaal druk met de ‘aankleding’. En daar hoort een gehaakte slinger bij, niet waar?

haak een slinger, gratis haakpatroon voor een slinger

Wat heb je nodig voor deze gezellige slinger:

  • Haaknaald maat 4,5 mm
  • Wol (ik heb restjes gebruikt van Phildar Cotton en een onbekend merk). Zorg er voor dat je wol bij de maat haaknaald past. Dan kun je het altijd in je favoriete wol haken!
  • Naald om eindjes weg te werken
  • Schaar

Hoe maak je deze gezellige REVitup slinger? Nou. Das eigenlijk supersimpel. Het is een granny square, maar dan geen square, maar een triangle. Bij toeval haakte ik een keer 3 sets i.p.v. 4 sets stokjes, en de vorm werd nog een driehoekje ook. Als je dan verder haakt, hou je die vorm. Dus zo:

haak een slinger, gratis haakpatroon voor een slinger

1. haak een ketting van 4 losse.

2. sluit de ketting tot een ring

3. haak nu 3 losse (die gelden als het eerste stokje). Haak vervolgens nog 2 stokjes (in de ring) en volg met 2 losse.

4. Maak hierna nog 2 sets van 3 stokjes gevolgd door 2 losse. Als je totaal dan 3 sets hebt, maak dan vast met een halve vaste in het tweede stokje van het begin van je toer. Haak dan 2 halve vaste totdat je weer bij de opening komt (tussen de sets van stokjes).

5. Nu ga je verder met de volgende toer. We gaan het driehoekje vormen. Haak nu 2 sets van 3 stokjes (met 2 losse ertussen) in elke open ruimte (dat zijn de 2 losse van de vorige ronde).

6.  Doe dit rondom. Totaal 3 sets van ‘hoekjes’ die bestaan uit 2 sets van 3 stokjes met 2 losse ertussen. Als je na zo’n hoekje verder gaat, haak je ook weer elke keer eerst twee losse. Als je rond bent, haak je weer vast met een halve vaste. Haak dan weer 2 halve vasten om bij de open ruimte (in de hoek) te komen.

7. en we maken het driehoekje weer groter. Haak in elke hoek 2 sets van 3 stokjes met 2 losse ertussen, en ook weer 2 losse om naar de volgende open ruimte te gaan.

Je hebt nu ook een ‘zijkant’. Daar haak je 1 set van 3 stokjes en ga je weer met 2 losse naar het volgende hoekje.

8. Zo haak je je driehoek rond. Aan het eind weer met een halve vaste vastmaken.

9. En zo herhaal je nog een rondje zoals beschreven bij 7&8.

10. ziezo. Je eerste slinger granny triangle is af. Je maakt er zoveel als je maar wilt!

11. Hoe maak je de slinger?

Afhankelijk van hoe lang je links en rechts van de slinger nodig hebt, haak je een ketting van bijvoorbeeld 40 losse. Dan haak je je eerste ‘vlaggetje’ in de hoek vast (het beste is om dit in 1 van de 2 losse te doen).

12. Dan haak je in elke stokje 1 vaste, in de open ruimte haak je 2 losse. En zo ga je het rijtje af.

13. Aan het eind haak dan ook weer in de losse en haak dan een ketting van bijvoorbeeld 4 losse en haak dan weer het volgende vlaggetje eraan vast. Als je meer ruimte tussen de vlaggetjes wilt, haak dan simpelweg meer losse.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Revlie heeft een passie voor mixed media, haakt graag (en schrijft dan ook nog zelf patronen) en probeert nog wel eens wat met de naaimachine.