Gekleurd zout brooddeeg

Oh ja hoe ging dat ook alweer? Ik moet heel eerlijk toegeven dat dit de 1e keer was nadat ik het ooit op school heb gedaan toen ik zelf klein was met knutselmoeders. Even een recept opgezocht en klaar is je knutselochtend. Veel fijner én dankbaarder dan klei wat ik eigenlijk een drama vind om mijn kinderen mee te laten spelen…maarja ze hebben er plezier in dus dit is een mooie nieuwe variant. Minder op te ruimen want je maakt er mooie dingen van die je cadeau kan doen of zelf kunt gebruiken als decoratie voor de komende jaren;) Leuk voor alle oma’s, opa’s, papa’s en mama’s en oppasmoeders! Lintje er door en klaar is je zelfgemaakte cadeau.

gekleur zout brooddeeg

 

Benodigdheden:

 

 • 3 koppen bloem (geen zelfrijzend bakmeel)
 • 1 kop zout
 • 1 kop water
 • 2 eetlepels olie
 • Koekjes of klei vormpjes
 • Saté prikker
 • Plakaat verf
 • Stiften

Hoe ga je te werk:

 

 1. Meng het zout met het bloem. Voeg het water toe en daarna de olie tot het een mooi droog mengsel is. Als het te droog is voeg je wat water toe als het te plakkerig is voeg je wat bloem toe. Dit kunnen je kleine keukenprinsen en prinsessen ook lekker zelf doen zoals die van mij dat ook deden.
 2. Voor het kleuren van het deeg heb ik wat hippe “SES plakaatverf trendy kleuren gebruikt” dat zijn felle vrolijke kleuren verf. Ik heb groen, roze, paars en blauw gebruikt en hiermee krijg je mooie pastel kleurige bollen deeg. Gebruik bij het kleden ‘n toetjeslepel waarmee je de verf uit het potje haalt. En zorg dat de lepel goed schoon is als je een nieuwe kleur maakt. Doe dit voor de zekerheid maar zelf want plakaatverf kan vervelende vlekken geven. Je kan voor hele kleine kindjes ook wat crêpe papier oplossen in het water dat je gebruikt. Vergeet dan niet het papier er uit te halen voordat je dit door het bloem gaan mengen.
 3. Je handen was je tussendoor gewoon schoon onder de warme kraan. Dus ben niet bang voor vlekken ook niet tijdens het figuurtjes maken.
 4. Na het kleuren verdeel je de bollen in gelijke hoeveelheden gekeken naar het aantal kindjes dat meedoet. Ik deelde ze dus in 2 voor Saar en haar vriendinnetje Mare.
 5. Druk mooie figuurtjes uit en schrijf er wat lieve boodschappen in voor de ontvangers. Ik gebruikte zilverstiften voor een extra feestelijk cadeau. Maar elke stift is natuurlijk goed.
 6. Maak dan nog een gaatje er in en je kan er nadat het hard is een lintje door doen zodat je het figuur op kunt hangen.
 7. Leg de figuurtjes op een bakplaat en bak dit eerst een half uurtje op 100 graden en dan 1,5 uur op 125. Tot het deeg mooi droog en hard is.
 8. Extra tip: Je kan er natuurlijk ook een mooie ketting van maken door bolletjes/kralen te draaien en gaatjes er in te maken en er na het hardworden een mooi lint of koord door te rijgen.

gekleur zout brooddeeg

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, DIY

Auteur:

Cielekes grootste inspiratiebron zijn haar kinderen die denken dat mama alles kan maken. Haar uitdaging is dat waar te maken en tot nu toe lukt dat nog altijd. Cielekes motto: Geef je fantasie de ruimte en alles is echt mogelijk! Denk niet dat je iets niet kan, ga het gewoon doen.