By 18 maart 2013 Read More →

Haken voor pasen: eiermutsjes

Vind jij het ook leuk om te haken voor pasen? Met dit eiermutsje met pompon blijft je eitje lekker warm. Met dit haakpatroon een eitje. ;)

Het blijft maar koud en sneeuwen en dat inspireerde Janin van Haakt.nl tot een patroon voor een warm eiermutsje. Lekker binnen haken voor Pasen. Slim toch?

Zo blijft je eitje tenminste lekker warm met Pasen (al hopen we natuurlijk op veel beter weer tegen die tijd!).

Check hier ook onze artikelen met leuke ideeën voor Pasen

#DIY Create an adorable Easter Egg Hat with pompom #Crochet with this easy and free crochet pattern tutorial! www.moodkids.nl

Alvast haken voor Pasen

Haakpatroon voor een warm eiermutsje met pompon

Gebruikte steken: losse, halve vaste, vaste, stokje
Materiaal: Phil etik (100% katoen) voor het mutsje, Phil coton 3 (100% katoen) voor de pompon, haaknaald 3,5, pomponmaker, stompe naald. (Elk vergelijkbaar garen voor haaknaald 3,5 is geschikt.)

Zo ga je te werk:

Mutsje:

  • Haak 4 lossen en sluit die tot een cirkel door een halve vaste in de 1e losse te haken.
  • Toer 1: haak 2 lossen en vervolgens 10 stokjes in de cirkel. Je haalt daarbij de draad door de cirkel heen. Op het eind is het vaak wat krap, maar je kan de al gehaakte stokjes altijd nog een beetje opzij schuiven om nog net de laatste stokjes te kunnen haken. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
  • Toer 2: haak 2 lossen en haak vervolgens in ieder stokje 2 stokjes om te meerderen. Haak niet in de allerlaatste steek, dat is de halve vaste waarmee je de vorige toer hebt gesloten. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
  • Toer 3 t/m 5: haak 2 lossen en haak vervolgens in ieder stokje 1 stokje. Haak niet in de allerlaatste steek, dat is de halve vaste waarmee je de vorige toer hebt gesloten. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
  • Toer 6: haak 1 losse en haak vervolgens in iedere steek 1 vaste. Haak niet in de allerlaatste steek, dat is de halve vaste waarmee je de vorige toer hebt gesloten. Sluit de toer met een halve vaste in de losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
  • Hecht de losse draadjes af.

Pompon:
Maak een pompon van ongeveer 3 centimeter doorsnede. Dit gaat het makkelijkst met een pomponmaker. Maar je kunt het natuurlijk ook met kartonnetjes doen. Dat gaat als volgt:

  • Teken op karton (het liefst met een passer) een rondje met een doorsnede van ca. 3,5 cm. Teken daarbinnen netjes in het midden nog een rondje met een doorsnede van ca. 1 cm. Je krijgt dan een ring. Teken er in totaal twee en knip deze ringen uit.
  • Neem een heel lang stuk draad van de katoen. Leg de twee kartonnen ringen op elkaar en begin het garen om de rin­gen te draaien (soms is het handig om het begin met een plakbandje vast te zetten). Je haalt het garen telkens door het midden van de ringen. Ga helemaal rond en doe dit goed strak; hoe meer draden er omheen kunnen, hoe voller de bol. Blijf dit herhalen totdat er flink veel garen om de ringen heen zit. Gebruik gerust meerdere lange draden van de wol. Als het gat te klein wordt om er met je vinger doorheen te komen, gebruik dan de stompe naald om de laatste draden er doorheen te trekken.
  • Knip aan de zijkant met een schaar of snij met een stanleymes de draden door tussen de twee kartonnen ringen in. Laat alles nog op elkaar liggen en knoop de losgeknipte draadjes in het midden aan elkaar door een draad (zorg dat die voldoende lang is) tussen de twee kartonnen ringen te halen en vast te knopen. Wikkel de draad nog een paar keer rond zodat de draadjes goed op hun plek blijven zitten. Je houdt twee eindjes over, die heb je nodig om de pompon op z’n plek te bevestigen. Haal tot slot de kartonnetjes los.

Afwerken

  • Naai de pompon op het mutsje met behulp van de twee langere uiteinden aan de pompon.

#DIY Create an adorable Easter Egg Hat with pompom #Crochet with this easy and free crochet pattern tutorial! www.moodkids.nl

Hier vind je meer leuke haakideeën

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>