By 2 november 2012 Read More →

Sint Maarten

sint maarten

Hier in de Zwitserse Jura slachten ze een varken voor St. Martin.

Wij hebben het op de Oud-Hollandse manier voorbereid en slachtten een suikerbiet:

(Pas op: de biet is erg hard en je hebt een scherp mes nodig dus let op je vingers!!!!)

  • Spoel het ergste vuil van de biet (suikerbiet of voederbiet).
  • Snij met een scherp mes de kap (ongeveer 2 cm) van de suikerbiet. Bewaar de kap goed, straks heb je die weer nodig.
  • Je hebt nu een vlak stuk van waaruit je de biet gaat uithollen. Dat doe je door een mes in het bietenvlees te steken en dan het mes te draaien.
  • Nu ga je met het mes snijden, krassen en schrapen net zo lang tot de harde schil nog ongeveer 1 cm dik is.
  • Zorg dat je onderin de biet een vlak stuk hebt waar je straks het waxinelichtje neerzet.
  • Met de punt van een mes prik/ boor je aan beide zijden van de biet een gat. Hieraan maak je een ijzerdraadje vast zodat je een hengsel hebt.
  • Tenslotte boor je in het midden van de kap ook een of meerdere gaten,die straks zorgen voor zuurstof voor de kaars.
  • Leg de kap terug op het onderste deel zoals hij oorspronkelijk gezeten heeft.
  • Nu moet je de kap nog op de lampion vastmaken. Dat doe je met twee spijkers, de eerste druk je door de rand van de kap naar beneden, tot in de rand van het onderste deel. Nu kan de kap nog draaien.
  • Plaats nu het waxinelichtje. Als alles goed zit en de kaars brandt doe je ook aan de andere kant nog een spijker om te voorkomen dat de kap draait.

TIP: De biet is zwaar, dus draag -ongeacht of het vriest- wanten 🙂

sint maarten

En nu de deuren langs en zingen maar:

11 november

11 november is de dag

dat mijn lichtje, dat mijn lichtje

11 november is de dag

dat mijn lichtje branden mag

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, DIY

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>