Piratenschip maken van karton

piratenschip traktatie maken

Welke kleine jongen wil ‘m niet krijgen…het Piratenschip van Playmobil. En mijn kleine broertje heeft het helaas nooit voor elkaar gekregen;) Toch krijgt mijn kleine knul ‘m dit jaar voor zijn verjaardag, anders moeten we steeds naar zijn kleine neefje om ermee te mogen spelen…

Maar om in het thema te blijven en omdat ik de piratenkoeken toch niet zomaar in een bak wilde gooien om uit te delen ben ik zelf een echt Piratenschip gaan maken. Uiteindelijk heel simpel met een beetje hulp van de lege dozen van de plaatselijke supermarkt en wat geduld met kleine knoopjes maken. En het is helemaal leuk om hem samen te schilderen met je kleine mannen! Succes verzekerd!

piratenschip traktatie maken

Piratenschip maken van karton

Benodigdheden:

 • Grote kartonnen doos van de Supermarkt (ik heb een pitloze druivendoos genomen met lage zijkanten)
 • Stanleymes/hobbymes
 • Dun ijzerdraad (opbinddraad voor de tuin is erg handig)
 • Dun touw
 • Oude witte lap (ik heb een versleten kussensloop gebruikt)
 • Dunne én iets dikkere bamboestok (stokjes om planten langs te leiden van het tuincentrum of van je eigen bamboe in de tuin)
 • Schaar
 • Dukttape
 • Bruine Verf (of meng rood/geel en blauw) en kwast
 • Evt een stukje stof met piraten tekens er op voor de vlag maar die kun je ook zelf maken van papier

Hoe ga je te werk:

 1. Trek de 2 lange zijden van de doos los en snij ze los van de onderkant van de doos
 2. Buig ze iets krom en plak de uiteinden met tape aan elkaar (je hebt nu de zijkanten van de boot
 3. Leg deze buitenkant op de onderkant van de doos en trek met een pen de binnenkant over (dit moet de bodem van de boot worden). Maak nog zo’n bodem maar dan ietsje breder (dit wordt het dek van de boot).
 4. Druk nu de bodem aan de onderkant van de zijkanten van de boot en plak ‘m aan de onderkant vast met tape.
 5. Maak 2 gaten in het dek van de boot en druk deze aan de bovenkant in de doos. Hij blijft als het goed is in het midden hangen zodat er een dubbele bodem ontstaat.
 6. Maak van de dikke bamboestok nu 2 masten (een iets langer dan de ander)
 7. En breek van de dunne bamboestokjes gieken voor de zeilen van de boot (4 stokjes voor de grote zeilen en 4 voor de kleine bovenin)
 8. Druk de 2 masten in het dek van de boot door de 2 gaten.
 9. Bevestig nu de giekjes met ijzerdraad aan de masten
 10. Knip uit de oude doek nu 4 zeiltjes (2 grote en 2 kleinere) de breedte kun je afleiden van de lengte van je stokjes voor de giekjes.
 11. Knoop aan elke punt van het zeil nu een stukje touw met een dubbele knoop en maak de hoekjes met het touw vast aan de gieken.
 12. Nu nog een piratenvlag in de hoogste mast en hij is bijna klaar.
 13. Nu kun je ‘m gaan verven met z’n allen met bruine verf of even mengen met rood-blauw en geel.
 14. Wil je de boot gebruiken om iets in uit te delen met je verjaardag? Leg er dan piratenpeperkoeken van Peijnenburg in. Dat wordt plunderen door de klasgenootjes!!!
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Cielekes grootste inspiratiebron zijn haar kinderen die denken dat mama alles kan maken. Haar uitdaging is dat waar te maken en tot nu toe lukt dat nog altijd. Cielekes motto: Geef je fantasie de ruimte en alles is echt mogelijk! Denk niet dat je iets niet kan, ga het gewoon doen.