By 3 augustus 2012 Read More →

Polleke – Guus Kuijer

Polleke is mijn kinderboekenheldin en daarom mag ze wat mij betreft niet ontbreken op Moodkids. Ze is grappig, nuchter, slim, weerbaar en blijft altijd zichzelf. Een stoere meid met een gevoelig kant, want ze schrijft prachtige gedichten. De Madelief van deze tijd.

polleke, guus kuijer, querido

De stadse omgeving waar Polleke woont is behoorlijk divers en ze groeit er niet erg beschermd op. Ze woont bij haar moeder, want haar ouders zijn niet meer bij elkaar. Haar vader Spiek is namelijk drugverslaafd. Samen met haar beste vriendin Caro zijn ze de enige nederlandse kinderen in de klas.

Toch zijn het vrolijke boeken met veel humor. Dat niet iedereen in een ‘standaard’ gezin opgroeid is voor Polleke –net als voor zo veel kinderen- doodnormaal. Pollekes nuchtere kijk hierop is juist grappig.

“ Caro en ik zijn de enige Nederlandse kinderen in de klas. Zij heeft een ZIP en ik heb een IP. Alle nederlandse kinderen hebben een Ingewikkelde Pa geloof ik. Mijn moeder zegt dat je vroeger soms ook een Gewone Pa had. Die kwam thuis, keek televisie en dronk bier. Zulke vaders bestaan geloof ik niet meer.”

Natuurlijk maakt ze zich wel zorgen om haar vader, maar verder is ze gewoon 11-jarig meisje met haar eigen problemen. Zo wordt haar moeder verliefd op haar meester en daar schaamt Polleke zich voor.  Zelf is ze verliefd op Mimoen, maar hij mag van zijn geloof geen verkering met haar. Als zijn moeder dat haar komt vertellen weet ze niet meer wat ze moet zeggen en schrijft ze en klein gedichtje: “Misschien gaan zo de dichters dood: als de woorden op zijn”.

Maar meestal is ze gevat en komt grappig uit de hoek. Als ze met Caro op straat jongens naroept en er een afstapt  denkt ze: “Jongens zijn zo oenig soms. Misschien word ik gewoon lesbisch. Moeten ze het zelf maar weten.”

In het weekend gaat ze vaak bij haar opa en oma op de boerderij logeren. Daar heeft ze haar eigen kalfje, waar ze gek op is en die haar altijd inspireert tot nieuwe gedichten, zoals:

“De ogen van de koe

Zijn droevig en wijs

En ook een beetje moe,

Alsof ze na een lange reis
Begrijpt: hier moest ik niet naartoe.

Guus Kuijer schreef vijf boeken over Polleke. Hij kreeg er vele prijzen voor  en onlangs won hij nog de Alma, de grootste kinderboekenprijs van de wereld, voor zijn hele oeuvre waar ook twee andere heldinnen deel van uit maken, Madelief en Tin Toeval. Deboeken zijn onder andere te koop bij Querido.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Doeboeken, DIY

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>