By 13 juli 2012 Read More →

Het Blauwe Paard

Het Blauwe Paard is een boek vol platen van dieren in felle kleuren en ik geef toe, dat klinkt niet erg origineel. Maar deze is heel erg mooi en er gaat een bijzonder verhaal achter schuil. Dat maakt dat dit dierenboek ook nog leuk is voor wat oudere kinderen en volwassenen.

het blauwe paard, kinderboekrecensie

Je herkent meteen de stijl en het vakmanschap van Eric Carle, bekend van Rupsje Nooitgenoeg. De dieren, in alle kleuren van de regenboog, zijn geknipt uit vellen beschilderd papier en de kleuren spatten van de bladzijden. Ik zou de platen met plezier aan de muur hangen. Vooral mijn favoriet, de gele koe. Het enige dier dat ’s nacht is afgebeeld, voor een mooie donkere achtergrond.

Achterin het boek wordt kort het verhaal verteld van de jonge Eric Carle, die opgroeide in nazi Duitsland. Moderne abstracte kunst was verboden en zijn leraar mocht hem alleen realistisch leren tekenen. Toch liet hij Eric wat verboden kunst zien. 70 jaar later realiseert Eric Carle zich hij dat dat van grote invloed op zijn werk is geweest en dat de bodem voor dit boek toen al is gelegd. De boodschap van dit boek, dat begint met een kunstenaar die een blauw paard tekent, is dan ook duidelijk. In de kunst is alles mogelijk, ook blauwe paarden.

Voor kleine kinderen maakt dit volgens mij allemaal niets uit, zij kijken helemaal niet op van een blauw paard of een gele koe. Zij zullen met plezier naar de vrolijk gekleurde dieren kijken. Samen met hen kan je de dieren en de kleuren benoemen en oefenen. Mijn zoontje van 1 greep steeds naar dit boek en we hebben met plezier steeds opnieuw de dieren bekeken.

Voor oudere kinderen kan dit boek een opstapje bieden om naar kunst te kijken.  Je kan ze de vraag te stellen of een koe wel altijd met zwart-witte vlekken afgebeeld moet worden. Of je vertelt ze over de inspiratiebron van dit boek, Franz Marc of over kunst in de tweede wereldoorlog. Achterin het boek wordt hier kort iets over verteld. En misschien wordt dit boek voor hen wel een inspiratiebron om zelf te gaan tekenen, zoals Eric Carle in dit filmpje beschrijft.

Hoe dan ook, van de prachtige platen kan iedereen eindeloos genieten, ongeacht z’n leeftijd, en dat is uiteindelijk wat dit een bijzonder mooi boek maakt.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Doeboeken, DIY

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>