Zo maak je zelf een tutu in 30 minuten

* UPDATE * YEAH! Jullie zijn net zo dol op tutu’s als wij dat zijn ! Daarom vanaf vandaag een nieuwe tutu maken tutorial!

Ik heb 2 zoontjes en ik heb altijd geroepen dat als ik ooit een dochter zou krijgen ik nóóit een prinsessenjurk in de speelgoedwinkel zou kopen! Ik zou al haar prinsessenjurken en andere verkleedkleertjes zelf maken… Tja die belofte moest ik dus waar maken en mijn Saartje heeft inmiddels een hele garderobe verkleedkleren waar menig vriendinnetje of buurmeisje jaloers op is;)

Naast de bruidsjurk (die ik wellicht ook ooit nog eens met jullie deel), de feestjurk en de prinsessenjurk kon een ballettutu natuurlijk niet achterblijven. Hij is heel simpel te maken en met een beetje geduld kan ie binnen een half uurtje af zijn als je al het materiaal in huis hebt. Succes verzekerd!

zelf een tutu rok maken van tule

Benodigdheden:

 • Ongeveer 1,5 tot 2 meter tule van 140cm breed. Neem welke kleur je het tutu rokje wil en grof tule staat wijder uit dan het wat fijnere tule
 • Schaar
 • Elastiek band 1,5cm
 • Naald en draad of naaimachine
 • Stoffen Bloemen in pasteltinten ( haarklips/broches H&M) of gekleurde knutsel bolletjes (Hema)

Hoe ga je te werk:

 1. Meet de taille van jouw prinses (leeftijd 2 of 3 is rond de 45cm leeftijd 4 tot 6 is ongeveer 52cm)
 2. Maak de tailleband aan elkaar met een naald en draad of met een zigzag steek op de naaimachine.
 3. Knip stroken van ongeveer 10 cm breed en 70cm lang. Van een rol tule van 140 cm dus 15 tot 20 stroken die je dan weer doormidden knipt. Dit gaat makkelijk door de tule als een rol op te rollen en er dan stukken van 10cm van te knippen. Je kan ook een wat langer rokje maken van een wat soepelere stof.
 4. Span de elastiek om een kinderstoeltje en leg het stoeltje neer met de rugleuning naar je toe of span het elastiek tussen je benen ter hoogte van je dijbeen als je zit.
 5. Maak een lus ter hoogte van het midden van de strook tule en hou deze aan de andere kant van het elastiek en haal de onderkant van de 2 losse delen tulen er doorheen en trek het zachtjes aan zodat het om het elastiek zit. Let op doe dit rustig want anders scheurt het tule.
 6. Werk zo alle stroken tule om de elastiek en schuif ze dicht tegen elkaar aan tot je de hele elastiek rond hebt. Let op dat het elastiek niet draait maar mooi recht blijft zitten.
 7. Je tutu is nu klaar, nu nog een gezellige afwerking zodat ie net even wat anders is dan een standaard ballet tutu.
 8. Naai gekleurde bolletjes op de tutu stroken op verschillende hoogtes of prik hier stoffen bloemetjes op. Je kan natuurlijk ook kraaltjes of andere leuke dingen er op plakken of naaien.

TIP: Kijk ook eens op mijn site Binnenstebuites.nl bij de tutu’s voor inspiratie, meer leuke varianten of om te kopen als je niet zo handig bent 😉

 

Nog een tutu om zelf te maken!

Omdat deze tutu do it yourself na meer dan een jaar nog steeds zoveel wordt bekeken, vonden we het tijd om nog eens een mooie tutu te maken. Dus speciaal voor jou, weer een DIY tutu maar dan een beetje anders, deze keer een DIY Pompom TuTu !  Ga hier naar het blog Tutu maken

tutu maken rok van tule

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Cielekes grootste inspiratiebron zijn haar kinderen die denken dat mama alles kan maken. Haar uitdaging is dat waar te maken en tot nu toe lukt dat nog altijd. Cielekes motto: Geef je fantasie de ruimte en alles is echt mogelijk! Denk niet dat je iets niet kan, ga het gewoon doen.