By 18 mei 2012 Read More →

De koning gaat verhuizen (en andere gedichten met een kroontje)

Toen ik een boek van Annie M.G. Schmidt bij de nieuwe boeken zag wist ik meteen waar ik deze week voor Moodkids over wilde schrijven. Ik ben dol op haar boeken, dus deze nieuwe titel, ‘De koning gaat verhuizen’,  maakte me wel nieuwsgierig.

Bij kinderboeken over koningen en prinsessen denk je misschien aan sprookjes vol ridders en kastelen of aan zoete roze prinsessenboeken. Maar niets is minder waar als Annie M.G. Schmidt met dit thema aan de haal gaat. Ze steekt de draak met koninklijke hoogheden, de een is bij haar nog eigenaardiger dan de ander. Een wil zo graag op een stepje rijden, een ander is bang voor katten en de volgende heeft oren die maar niet stoppen met groeien. Net als in alle boeken van Annie is het ook nu weer zowel voor kinderen als voor volwassenen genieten van zo veel fantasie en eigenwijsheid.

De gedichten in ‘De koning gaat verhuizen’ verschenen al eerder in afzonderlijke bundels, maar nog nooit zo in een bundel bij elkaar. Gek eigenlijk, want ze vormen een prachtig geheel, niet in de laatste plaats door de aansprekende illustraties van Wendy Panders. De tekeningen in zwart-wit in combinatie met prachtige heldere kleuren maken deze bundel spannend en zorgden er voor dat ik er in bleef kijken en bladeren. En dat is bijzonder, want eigenlijk heb ik vooral een zwak voor de bekende combinatie Annie en Fiep (Westendorp). Maar Wendy Panders heeft het boek zo origineel en rijkelijk geïllustreerd dat haar enthousiasme er vanaf spat. En daar hou ik van!

Deze bundel is verschenen ter gelegenheid van de Annie M.G. Schmidt-week (9-20 mei), die ieder jaar rond haar geboortedag op 20 mei plaatsvindt.  Hij is ook verkrijgbaar als Ipad-app. Dit jaar staat de week in het teken van koningen, prinsessen en andere hoogheden. In veel bibliotheken en boekwinkels zijn activiteiten en feestelijkheden gepland en voor scholen is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Misschien heeft jouw zoon of dochter ook wel zo’n leuk werkboekje gekregen!

De koning gaat verhuizen (en andere gedichten met een kroontje)

Annie M.G. Schmidt

Illustraties: Wendy Panders

Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 451 1318 0

kinderboekrecensie, de koning gaat verhuizen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Koningsdag, Doeboeken, DIY

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>