By 6 april 2012 Read More →

Allemaal Rokjes – Mme Zsazsa

allemaal rokjes, mme zsa zsa

Weer een succesvol boek van een blogger, leuk! Ken je het blog van Mme Zsazsa al? Mme Zsazsa is een icoon in de blogwereld. Op haar blog deelt ze o.a. naai-patronen (en moestuin missers en tips, maar daar hebben we het hier niet over) en haar schrijftstijl is er eentje om jaloers op te zijn. Ik dacht eerst dat het aan de taal lag (die Belgen zijn toch net wat anders he?!) maar nee het ligt aan haar, ze is gewoon erg komisch en recht door zee. Daar houd ik wel van. 

Nou Mme Zsazsa dus, die schreef een boek, een Allemaal-Rokjes-Boek. Met je raad het al, allemaal naaipatronen voor rokjes voor moeders en dochters en meisjes in het algemeen. Mooi! 

allemaal rokjes, mme zsa zsa

Ik ben dus helemaal niet handig met de naaimachine of naaipatronen (lees verder en je gelooft het). Op de kaft van het boek las ik “ook voor beginners” dus ik durfde het aan. Het leek me wel een uitdaging om meteen zo’n mooi rokje te maken voor mijn oudste dochter. De foto’s in het boek zijn enorm inspirerend, dus ik zocht het mooiste rokje uit, raapte wat stofjes bij elkaar en begon direct. Het moest een A-lijn rokje met paspel (wat?) en voering worden (en eigenlijk met rits maar dat las ik te laat en een rits had ik niet in huis).

Nou, die fout moet je dus niet maken! Je moet gewoon eerst lezen en dan beginnen. Want anders duurt het uurtje dat er voor staat, drie uur en krijg je net als ik een rokje voor een 4-jarig kind (jaja in nam het een beetje ruim) dat een baby nog niet past. Gelukkig zie je dat niet op de foto, dat dan weer niet….. 

Ik las bijvoorbeeld pas nadat ik de stof had uitgeknipt, dat de afmeting van de naden erg precies komt. En precies dat ben ik niet. Ik had dus op de gok, ongeveer 1 cm en 2 cm geknipt overal. En dat was dan weer nadat ik op moest gaan zoeken of het patroon nu met of zonder naden getekend was. En ook nadat ik las dat het opmeten van je kind stap 1 is, oeps. En meer van dat soort ongein. Dat maakt dus uit, dat lezen, want dan moet je dingen af gaan knippen als je stukken stof aan elkaar naait en dan past zo’n rokje niet meer….

Je kunt dus het beste de basis gewoon lezen voordat je begint met knippen, naaien etc. Op zich helemaal geen opgave, want de tekst is precies zoals we dat van Mme Zsazsa gewend zijn. Recht door zee, zonder fratsen en met de nodige humor. Het boek is bovendien fraai vormgegeven door Elza D. ook al een blogger (de foto’s maakte ze ook!).

Uiteindelijk kwam er dus dit rokje uit. Niemand in huis past het, maar mooi is het wel! Het boek heeft me absoluut uitgedaagd om nog meer rokjes te maken. Misschien durf ik het zelfs wel aan er eentje voor mezelf te maken en dan ga ik zeker meten! 

Het boek is een absolute aanrader! Laad je dus niet misleiden door mijn missers.

mme zsazsa allemaal rokjes

TIP: Als je geen patroonpapier in huis hebt, volstaat bakpapier dat gebruikte ik…

Allemaal Rokjes – Mme Zsazsa
Fotografie en Vormgeving Elza D.
ISBN 978 90 02 25192 4

Standaard Uitgeverij Antwerpen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, Doeboeken, DIY

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.