By 28 maart 2012 Read More →

De Mulligatawny

soep maken, recept

Ik ben gek op kinderboeken. Nieuwe, maar vooral oude. Op rommelmarkten en in kringloopwinkels neus ik net zo lang tot ik al de favorieten uit mijn jeugd heb hervonden. En meer. Samen met de kinderen begraaf ik me vandaag in ‘If I ran the Zoo’ van Dr. Seuss. Met de jonge Gerald McGrew struinen we de wereld af, op jacht naar fantastische beesten voor in zijn extra speciale dierentuin. Van de tien-potige leeuw, de katolifant, tot de Blustard, die enkel custard eet en de ‘Lunks in a bucket’ uit Nantucket. En natuurlijk, niet te vergeten, de Mulligatawny. 

We lezen mee met Gerald McGrew:

I’ll capture them fat and I’ll capture them scrawny. 
I’ll capture a scraggle-foot Mulligatawny, 
A high stepping animal fast as the wind
From the blistering sands of the Desert of Zind.
This beast is the beast that the brave chieftains ride
When they want to go fast to find some place to hide.
A Mulligatawny is fine for my zoo
And so is a chieftain. I’ll bring one back, too.

Die Mulligatawny, die vinden we zo mooi, die gaan we vanavond eten. Mulligatawny soep, wel te verstaan. Deze soep is een typisch Engels-Indiaas gerecht, uitgevonden door een Indiase kok, voor gekke Britten die perse een soep als voorgerecht wilde eten tijdens hun diner. Nu staat de soep op het menu in elk zichzelf respecterend Indiaas restaurant in Engeland. Mulligatawny soep is simpel, je kunt hem maken met kip of lam, of, zoals wij deden, vegetarisch. Er bestaan zoveel versies als er koks zijn, dus je kunt makkelijk variëren en je favoriete groentes toevoegen. Of bijvoorbeeld linzen gebruiken in plaats van rijst. Maar vergeet niet een snufje Dr. Seuss magie aan de soep toe te voegen. Want alleen dát maakt hem onvergetelijk!

Mulligatawny soep

  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 zoete aardappel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 eetlepel mild currypoeder
  • 1 kop rijst
  • bouillon
  • eventueel een scheut room of kokosmelk
  • om te serveren yoghurt en koriander

Snijd de ui en fruit hem in een flinke pan met dikke bodem. Voeg het currypoeder toe en bak het even mee. Voeg dan de wortel en selderij toe, in kleine stukjes, en bak ook die mee. Snijd de appel in stukjes en roer deze erdoor, en overgiet dan alles met bouillon tot het ruim onder staat. Voeg nu ook de rijst toe en laat het geheel ongeveer twintig minuten doorkoken, tot de rijst en de groenten gaar zijn. Als je wilt kun je de soep grof pureren. Kook in dat geval de rijst apart en voeg deze na het pureren pas toe. Serveer met een bloeb yoghurt en wat koriander. 

Op mijn website kun je zien hoe je lekkere poppadoms kunt maken om bij de soep te serveren. 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Doeboeken, DIY

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>