By 16 december 2011 Read More →

De tien leukste Kerstboeken

 kerstmis in de stal

Kerstmis in de stal – Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens klassieke verhaal over de allereerste kerstnacht. Een klein meisje zit op mama’s schoot en hoort haar moeder het verhaal van de eerste kerstnacht vertellen alsof het in hun eigen stal gebeurd is.

notenkraker

De notenkraker – Tsjaikovski – Harmen van Straaten 

Clara krijgt als kerstcadeau een notenkraker, die een betoverde prins blijkt te zijn. Samen binden ze de strijd aan tegen de muizenkoning. Bewerking van het bekende sprookje met grappige illustraties in kleur en cd. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

echtietsvoorkerstmis

Echt iets voor Kerstmis – Birdie Black

Hoeveel kerstcadeautjes kun je maken van één rol zachte, warme, rode stof? Precies genoeg voor iedereen in dit boek!

Op kerstavond, als het hele land onder een dik pak sneeuw ligt, koopt de koning een rol zachte, warme rode stof om er een manteltje van te laten maken voor de kleine prinses. Wat de koning dan nog niet weet, is dat de stof tot het laatste restje gebruikt zal worden door een hele rits van onderdanen. Het allerlaatste reepje dat over is, is precies genoeg voor een dasje voor de kleinste muis. En zo heeft iedereen op kerstmorgen iets zachts, warms en roods om aan te trekken.

Een schattig verhaal met de perfecte kerstboodschap: cadeautjes geven aan degenen van wie je houdt is nog fijner dan cadeautjes krijgen.

de kleine kerstman

De kleine kerstman – Anu Stohner

Ergens ver in het noorden ligt het dorp waar de kerstmannen wonen. Daar woont ook een kleine kerstman die dol is op Kerstmis.

Eind november krijgt hij al de kriebels. Hij maakt zijn slee schoon en poets zijn laarzen; hij hangt zijn kerstmannenjas alvast buiten om hem te laten luchten. En altijd is hij de eerste die een boompje uit het grote bos gaat halen.

Maar ieder jaar krijgt de kleine kerstman weer te horen dat hij niet mee mag om de cadeautjes naar de kinderen te brengen – hij is te klein. Gelukkig ontdekt de kleine kerstman dat de dieren in het bos ook heel graag cadeautjes willen krijgen. Vanaf die dag is de kleine kerstman de enige echte dierenkerstman.

charlottes web

Charlotte’s web – E.B. White

Wilbur is een gelukkig varkentje. Hij heeft het enorm naar zijn zin op de boerderij. Tot hij hoort dat hij met Kerstmis geslacht zal worden. Hij is ontroostbaar. De spin Charlotte bedenkt een plan om Wilbur te redden.

Charlotte’s Web verscheen in 1952 en is met ruim 45 miljoen exemplaren het best verkochte kinderboek aller tijden.

Mijn Kerstopa – Thierry Robberecht

Met zijn ouders en met opa woont een kleine jongen in het hoge Noorden, dicht bij het huis van de Kerstman. De jongen en zijn opa zijn altijd samen. Tot de Kerstman op een dag met pensioen gaat en aan opa vraagt om de nieuwe Kerstman te worden. De jongen voelt zich in de steek gelaten en loopt weg. Hij is verschrikkelijk kwaad en verdrietig tegelijk. Op kerstnacht begrijpt hij dat opa en hij voor altijd vrienden blijven.

Op zoek naar Kerstmis – Peggy van Gurp

In het hoge Noorden, in het land van de lange, donkere winters, woont sneeuwman Jurre. Jurre heeft nog nooit Kerstmis gevierd. Omdat hij het kerstfeest graag zelf eens wil beleven, besluit hij op kerstavond op zoek te gaan. Het wordt een lange tocht en onderweg wordt Jurre keer op keer opgehouden door een dier in nood.
Zal hij erin slagen om Kerstmis te vinden?

De sneeuwman – Raymond Briggs

De sneeuwman is een schitterend prentenboek zonder tekst dat kinderen en volwassenen al vijfentwintig jaar lang boeit. Het verhaal wordt verteld door middel van plaatjes en legt met de dromerige beelden de onschuld en verwondering van de kindertijd vast. Dit unieke boek blijft een favoriet en is niet meer los te denken van de tijd rond kerst.

Kerstmis – Dick Bruna

Eenvoud siert de mens. Een prachtige beschrijving van het kerstverhaal op eenvoudige wijze verteld. Zo kan alleen Dick Bruna dat.

Een doosje kerst – Riet Willie

In een bos hier ver vandaan, waar hoge rijen sparren staan, stapt een jongen op zijn fiets. Hij gaat op zoek naar iets… Aan zijn fiets hangen tassen, dozen en pakjes. Enkele meesjes vliegen met hem mee. De jongen vraagt wat sterren aan de maan, vangt sneeuw met een schep, rijgt noten aan een touw, maakt kaarsjes van dennenappels en engeltjes van spinnenrag… Is dit echt of een droom?

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.