By 28 november 2011 Read More →

Haak je eigen feeststrik

Een cadeautje geven is leuk, maar als dat bijzonder is ingepakt, is het nóg leuker. Zeker tijdens de feestdagen. Deze gehaakte strik doet het erg goed als extra versiering en is niet moeilijk om te maken. De steken die je moet kunnen, zijn: een losse, een vaste en een stokje, de drie basissteken dus.

Materiaal:

 • wol, katoen of bijvoorbeeld glittergaren als lurex voor bij voorkeur haaknaald nr. 3
 • haaknaald nr. 3
 • stompe naald om draadjes af te hechten

Zo ga je te werk:

 • Maak een opzetlus en haak 17 lossen (foto 1).
 • Haak dan 5 stokjes, waarbij je begint te haken in de 4e losse geteld vanaf de haaknaald (foto 2).
 • Haak dan 3 vasten (foto 3).
 • Haak hierna 6 stokjes en keer je werk (dit was je eerste toer).
 • Haak 2 lossen en daarna 5 stokjes om de stokjes van de eerste toer heen. Begin bij het tweede stokje (dus het buitenste stokje sla je over). Dit doe je door de haaknaald onder het stokje door te steken om daar de draad onderdoor te halen (foto 4).
 • Haak dan 3 vasten op de vasten van de vorige toer. Hier steek je de naald weer op de normale manier bovenin de steken.
 • Haak dan 6 stokjes (dit keer wel om het buitenste stokje haken) en doe dit weer om de stokjes van de vorige toer, dus de naald onder het stokje doorsteken. Keer je werk als je aan het einde bent gekomen (dit was je tweede toer).
 • Haak 2 lossen en daarna 5 stokjes (sla het buitenste stokje weer over) om de stokjes van de vorige toer, maar steek nu de haaknaald aan de achterkant van je werk langs het stokje. Dat is dus precies aan de andere kant dan je bij de vorige toer hebt gedaan (foto 5).
 • Haak dan 3 vasten op de vasten van de vorige toer. Hier steek je de naald weer op de normale manier bovenin de steken.
 • Haak dan 6 stokjes (dit keer wel om het buitenste stokje haken) en doe dit weer om de stokjes van de vorige toer aan de andere kant van je werk. Als je dit hebt gedaan, heeft de achterkant van het strikje vier ribbels (foto 6). Aan de voorkant komen de zijkanten van het strikje iets omhoog en is het midden wat platter (foto 7).
 • Hecht de draadjes af door ze door je werk te weven en af te knippen.
 • Haak nog een lange sliert lossen (foto 8). Maak deze zo lang als nodig is om om het cadeautje te passen.
 • Rijg je sliert met lossen door het midden van het strikje (foto 9).
 • De strik is nu klaar! (foto 10 en 11)

Dit patroon werd gemaakt door Janin van HaaktEen uitleg van de hier gebruikte steken vind je op Haakt.nl bij ‘Haakinstructies’.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>