By 5 september 2011 Read More →

DIY – Molentje (pinwheel) maken

Ken je ze nog, die windmolentjes die je zelf kunt maken? Ze zijn al zo oud dat zelfs mijn oma ze gemaakt moet hebben als kind, maar ze blijven leuk, eenvoudig en zeer snel te maken.

molentje maken pinwheel

Dit heb je nodig: 

  • Vierkant papier (10x10cm) of de DIY MoodKids Download 
  • Rietje of stokje 
  • Splitpen of spijker 
  • Perforator 
  • Kralen (die om de splitpen passen) 
  • Metalen oogjes/ringetjes (fourniturenzaak) 

Zo maak je een molentje: 

Vouw het vierkante papier volgens de instructie op de foto’s 2 t/m 6. Knip de vier hoeken schuin in tot circa 1 cm uit het midden (7). Perforeer 1 gaatje precies in het midden en 4 gaatjes in de hoeken (zie foto 9). Plaats het metalen oogje in het middelste gaatje en “buig” de hoeken met gaatjes er ook naar toe. Sla of knijp het metalen oogje dicht zodat er een molentje ontstaat (10). Doe de splitpen door het oogje van het molentje, rijg er een kraal aan en sluit af met het rietje. Klaar is je molen!

Als je de download gebruikt ga je als volgt te werk: 

Print de download pagina’s dubbelzijdig uit of gebruik de pdf als mal om eigen papier te gebruiken. Knip de 6 wieken uit. Maak gaatjes in de voorgedrukte rondjes. Leg de wieken met de korte einden op elkaar en schuif ze in een ronde vorm (vorm van je molen). Vouw de lange einden naar het midden. Sla een metalen oogje door de gaatjes. Doe een mooie kraal om de spijker en daarna het molentje gevolgd door nog een kraal. Spijker het geheel vast op een mooie stok. Klaar is je molen!

TIPS: 

Je kunt ook beginnen met wit papier en het zelf mooi maken door het te kleuren of beplakken (met lichte materialen). 

Als je geen kralen kunt vinden, kun je ook een stukje van het rietje afknippen en dit als ‘kraal’ gebruiken, het gaat er maar om dat het molentje goed kan draaien door de afstand die je creeert tussen molen en stokje. 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, Downloads, DIY, Papier

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.