By 21 september 2017 Read More →

Wat als opa of oma dement wordt..

Deze week las ik in het Algemeen Dagblad (via Topics) dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat in 2040 dementie doodsoorzaak nummer 1 zal zijn. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie (70 procent).

Het risico op de ziekte neemt toe naarmate je ouder wordt. Omdat de bevolking vergrijst, stijgt het aantal mensen met dementie volgens Alzheimer Nederland van de huidige 260.000 mensen explosief naar ruim een half miljoen in 2040. Dat zijn nogal aantallen.

Zeker als je beseft dat er voor alzheimer (en vele andere vormen van dementie) nog steeds geen medicijn is voor genezing. De hoop is dat er over vijf jaar een medicijn is dat het ziekmakende proces in een vroeg stadium kan stoppen door het eiwit aan te pakken dat problemen geeft. En wellicht kan de ziekte in de toekomst voorkomen worden met medicijnen. Naast alzheimer zijn er ook andere vormen van dementie waar op Wereld Alzheimer dag (21 september) aandacht voor wordt gevraagd.

Wat als opa of oma dement wordt

Als een (groot)ouder de diagnose dementie krijgt, is dat vaak moeilijk te bevatten. Niet alleen voor jou als volwassene, maar ook voor de kleinkinderen. Hoe jong ze ook zijn, kinderen moeten begrijpen wat er aan de hand is. Door open te zijn over dementie, kun je je (klein)kind helpen de ziekte en de impact te accepteren en ermee om te gaan.

Deze week ontving ik een boek dat daarbij kan helpen. Geschreven door Kathleen Aerts, je wellicht bekend van K3, schreef in 2015 het boek Voor altijd mijn mama. Daarin vertelt ze over de jongdementie van haar moeder. Hiervan werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht.

Kathleen ontving ontzettend veel reacties op haar boek. Daaruit is ‘Lilly en Max: In de wereld van oma’ ontstaan. Een boek speciaal voor kinderen over dementie.

In de wereld van oma

Het verhaal draait om Lily en haar broertje Max, die merken dat oma veranderd. Oma kan zich dingen minder goed herinneren, is stil en kijkt volgens de kinderen soms raar. Door een magisch toeval belanden ze in de wereld van oma en die blijkt lang niet zo verdrietig zijn als ze eerst dachten.

Het boek is erg geschikt om voor te lezen. En vooral om samen te lezen. Het is een boek wat aanleiding kan zijn om dementie te bespreken met je kind of juist ondersteunend kan zijn aan het verdriet en frustraties van je kind. Alles op een voorzichtige en kinderlijke wijze en prachtig (en luchtig) geïllustreerd door Jeroen Ceulebroeck. Het mooiste aan het boek vind ik de subtiele focus op het kleine genieten. Dat contact ook een klein gebaar of oogcontact kan zijn. Het is een boek dat hoop geeft.

Wanneer je in een situatie van dementie beland, dan is hoop iets wat je goed kan gebruiken. Juist omdat er geen genezing is en de situatie dus in zekere zin uitzichtloos is. Het boek van Kathleen geeft hoop en liefde. Pluk de dag en geniet van elke dag samen met je oma of opa!

Een aanrader dit boek!

Bestel hier

Lily en Max in de wereld van oma, Kathleen Aerts, Uitgeverij Lannoo, 17,99 euro

Als (groot)ouders jong dement worden, heeft dat veel impact op (klein)kinderen. Lees onze review over dit kinderboek over dementie, hoop en liefde.

 

Dit artikel bevat producten die ons  zijn toegestuurd.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken, Trend

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.