MoodKids https://www.moodkids.nl hét meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Mon, 14 Sep 2020 11:43:18 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 Een boeket voor je deur https://www.moodkids.nl/feest/2020/09/16/een-boeket-voor-je-deur Wed, 16 Sep 2020 07:30:23 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40445 Bloemen: ik ben er dol op! Om aan iemand te geven, maar ook om mezelf mee te verwennen. Een bos bloemen maakt mij namelijk blij en vrolijk. Dus ga ik er maar vanuit dat dat hetzelfde effect heeft op anderen. 😉 Met een bos bloemen geef je een boodschap mee. Het is een steuntje in […]

The post Een boeket voor je deur appeared first on MoodKids.

]]>
Bloemen: ik ben er dol op! Om aan iemand te geven, maar ook om mezelf mee te verwennen. Een bos bloemen maakt mij namelijk blij en vrolijk. Dus ga ik er maar vanuit dat dat hetzelfde effect heeft op anderen. 😉

Met een bos bloemen geef je een boodschap mee. Het is een steuntje in de rug voor iemand die het lastig heeft of je kunt er iemand sterkte mee wensen. Maar ook bij blijere situaties die een felicitatie verdienen zoals een verjaardag, een diploma of de aankoop van een nieuw huis is een bos bloemen ideaal. Voor de lokale bloemetjes maak ik gebruik van de lokale bloemisten. Zelf heb ik al 1,5 jaar een bloemabonnement van een lokale bloemist,. waarbij er iedere twee weken een prachtige bos bloemen (in vaas!) bij de voordeur wordt afgeleverd. Ik hoef er alleen een mooi plekje in huis voor te zoeken. Een bos bloemen brengt direct sfeer in huis. Voor vrienden die wat verder weg wonen, laat ik graag bloemen bezorgen.

Tegenwoordig heel makkelijk, want je bestelt gewoon online bloemen en je laat je bloemen bezorgen aan het gewenste adres. Boeketten staan duidelijk gefotografeerd en zo kun jij makkelijk  de beste keuze maken. Heb je je boeket gevonden? Dan bestel je dit online. Je kunt zelfs nog een kaartje kiezen en mee laten sturen om zo je boeket bloemen van een persoonlijk bericht te voorzien. Zo is een bos bloemen bestellen toch echt een eitje!

Zeg het met bloemen

Bloemen bezorgen is natuurlijk ideaal om verschillende redenen. De belangrijkste: je kan makkelijk de juiste boodschap ermee overbrengen. Helaas is het niet altijd even makkelijk om het beste boeket uit te kiezen, want je wilt immers dat dit matcht met de juiste emotionele lading. Daar is het van belang dat het boeket ook aansluit bij de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger. Dit maakt het een persoonlijk cadeau waar daadwerkelijk aandacht is besteed. Gaat het om een feestelijke situatie, bijvoorbeeld het vieren van een slagen? Dan is een fleurig en kleurrijk boeket bloemen erg geschikt. Is de situatie van serieuze aard? Kies dan een neutraal boeket met rustige kleuren, maar ook voor rustige en neutrale bloemen.

Boeketcadeau bloemenbezorging

Benieuwd waar je een mooi overzicht hebt van talloze boeketten en waar je ze kan bestellen en laten bezorgen? Kijk eens op Boeketcadeau: een online bloemist waar voor elke gelegenheid een mooi boeket tussen zit. Hun bloemisten stellen met de grootst mogelijke zorg de boeketten samen. Zo ben je verzekerd van een mooi boeket waarmee jij exact die boodschap meegeeft, die je graag wilt.

Dit is een samenwerking met www.boeketcadeau.nl

 

 

The post Een boeket voor je deur appeared first on MoodKids.

]]>
Sinaasappel met jelly https://www.moodkids.nl/feest/2020/07/31/sinaasappel-met-jelly Fri, 31 Jul 2020 08:00:26 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37186 Job is dol op jelly. Hij nam pakjes jelly voor mijn dochter Sophie mee van hun vakantie uit Duitsland. Daarmee vulde ik al eens een watermeloen. Een sinaasappel met jelly vullen is ook erg leuk. En lekker, volgens Job!  Het is net zo makkelijk als het vullen van een watermeloen. Ik leg het je hieronder […]

The post Sinaasappel met jelly appeared first on MoodKids.

]]>
Job is dol op jelly. Hij nam pakjes jelly voor mijn dochter Sophie mee van hun vakantie uit Duitsland. Daarmee vulde ik al eens een watermeloen. Een sinaasappel met jelly vullen is ook erg leuk. En lekker, volgens Job! 

Het is net zo makkelijk als het vullen van een watermeloen. Ik leg het je hieronder stap voor stap uit.

Houdt jouw kind van jelly? Serveer dan eens een sinaasappel met jelly.

Sinaasappel met jelly

Benodigdheden:

 • Aardbeien jelly pudding van Dr. Oetker, verkrijgbaar in de supermarkt
 • Sinaasappel
 • Koelkast

Zo maak je het:

Snij de sinaasappels doormidden en hol ze uit met een lepel. Pas op dat je het kroontje niet verwijderd. Want ook al stop je hem terug zodra je hem vult loopt de jelly er toch uit, weet ik uit ervaring 😉 En als je een beetje vruchtvlees laat zitten, geeft dat ook weer een gaaf effect als de jelly is uitgehard.

Maak de jelly zoals aangegeven op de verpakking en vul de halve sinaasappels. Ik heb ze ’s avonds gemaakt, zodat ze de hele nacht in de koelkast konden opstijven. Snij de sinaasappel daarna in partjes. De jelly blijft drillerig en dat geeft juist een leuk effect voor de kids!

 

Dit recept bewaren op je Pinterest pagina? Hieronder vind je een handige afbeelding om op te slaan. 

Is jouw kind dol op jelly? Denk dan eens aan fruit vullen met jelly. Heel makkelijk en leuk om te doen!

The post Sinaasappel met jelly appeared first on MoodKids.

]]>
Duurzaam is leuk! https://www.moodkids.nl/opvoeden/2020/07/30/duurzaam-is-leuk Thu, 30 Jul 2020 07:30:33 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40439 Je kind het belang van duurzaamheid bijbrengen, kan een uitdaging zijn. Hoewel we er in de maatschappij veel mee bezig zijn, is het ook goed om actief je kind ‘groen’ op te voeden, zodat duurzaamheid voor hem de normaalste zaak van de wereld wordt. Groene activiteiten kunnen bovendien hartstikke leuk zijn en hoeven helemaal niet […]

The post Duurzaam is leuk! appeared first on MoodKids.

]]>
Je kind het belang van duurzaamheid bijbrengen, kan een uitdaging zijn. Hoewel we er in de maatschappij veel mee bezig zijn, is het ook goed om actief je kind ‘groen’ op te voeden, zodat duurzaamheid voor hem de normaalste zaak van de wereld wordt. Groene activiteiten kunnen bovendien hartstikke leuk zijn en hoeven helemaal niet veel te kosten.

Ben jij benieuwd hoe jij je zoon of dochter een leuke en duurzame kindertijd kunt bezorgen? Wij geven je wat tips!

Limiteer beeldschermtijd

Steeds meer kinderen leven hun leven achter een scherm. Ze verplaatsen zich van hun smartphone-scherm naar het tv-scherm om vervolgens via de computer en de tablet weer terug te komen op hun smartphone. Op deze manier gaat eigenlijk het grootste deel van mogelijke speeltijd aan hen voorbij en bovendien is het ook niet bepaald goedkoop. Nu kost een gadget opladen niet veel, zeker niet als je goedkope energie geleverd krijgt, maar dag in dag uit alle gadgets opladen is ook niet gratis. Dan hebben we het nog niet eens over de kosten van de aankoop, want je kind heeft natuurlijk het liefst ieder jaar een nieuwe telefoon of tablet.

Ook dragen al die schermen niet bij aan een duurzame wereld. Hoewel het misschien relatief duurzamer is om het nieuws of een verhaal op je tablet te lezen dan in een krant of een boek, zou ons leven er waarschijnlijk een stuk duurzamer uitzien zonder de productie van al die apparaten. Wil je je kind toch wat langer achter de tv zetten? Zet dan een leuke natuurdocumentaire op die geschikt is voor kinderen, bezoek Freek Vonks YouTube-kanaal waar hij biologieles geeft of zet een film op met een mooie boodschap, zoals Happy feet, Rio 2 of Police Patrol.

Leuke, goedkope duurzame(re) bezigheden

Er zijn zat leuke activiteiten te verzinnen die je samen met je kind kan doen. Wat dacht je bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de kinderboerderij? Kinderen vinden dit vaak helemaal geweldig en het kan nog leerzaam zijn ook. Maak eens een quiz voor je kind met dierenvragen. Hoeveel tanden heeft een konijn? Hoeveel magen heeft een koe? Zo wordt je kind een echte dierenexpert!

Daarnaast zijn er tal van leuke buitenspelletjes die je kind met de buurkinderen kan spelen. Voor leuke activiteiten hoef je het huis niet eens per se uit. Je kunt thuis lekker aan het knutselen slaan door met toiletrollen, flessendoppen, verpakkingsdozen en nog meer materialen iets moois te maken! Met wat oudere kinderen kun je wat ingewikkeldere projecten aangaan, zoals het maken van een insectenhotel of een vogelhuisje. Ligt koken en bakken meer in het straatje van je kind? Probeer dan eens veganistische cakerecepten uit!

The post Duurzaam is leuk! appeared first on MoodKids.

]]>
Een dag prins of prinses tijdens de Prinsen- en Prinsessendagen 2020 https://www.moodkids.nl/thema/prinses/2020/07/29/het-loo-prinsen-en-prinsessendagen-2020 Wed, 29 Jul 2020 07:30:43 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40421 Is jouw kind dol op verkleden en staat een kroontje beeldig? Dan zijn de Prinsen- en Prinsessendagen 2020 bij Paleis Het Loo echt iets voor jullie!  In de zomervakantie wordt iedere dinsdag, woensdag en donderdag (28, 29 en 30 juli en 4, 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 augustus 2020) mogen kinderen […]

The post Een dag prins of prinses tijdens de Prinsen- en Prinsessendagen 2020 appeared first on MoodKids.

]]>
Is jouw kind dol op verkleden en staat een kroontje beeldig? Dan zijn de Prinsen- en Prinsessendagen 2020 bij Paleis Het Loo echt iets voor jullie! 

In de zomervakantie wordt iedere dinsdag, woensdag en donderdag (28, 29 en 30 juli en 4, 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 augustus 2020) mogen kinderen verkleed naar Paleis het Loo komen voor de ‘Prinsen- en Prinsessendag’. I.v.m. de grote verbouwing zijn het Paleis zelf en het dak nog gesloten. Maar er is genoeg te doen in de stallen en ook de Paleistuinen zijn geopend. Maar er is genoeg te zien en te doen tijdens de dagen.

foto: Marnix Klooster

Wat kun je doen op de Prinsen- en Prinsessendagen 2020?

Wat dacht je van de theatershow van Prins6, een tovershow van Toverlakei Evenblij, dansen op het (gemaskerd) bal, een (stok)paardjesrace, fotoshoot, koninklijk lopen over de laan naar het paleis etc etc. Je kind krijgt ook een leuke goodiebag cadeau. Je kind kan zich een dag prins of prinses wanen tijdens de Prinsen- & Prinsessendagen op Het Loo!

Tickets vooraf bestellen

I.v.m. corona-maatregelen is het belangrijk om vooraf je tickets te bestellen. Dat kan via: www.paleishetloo.nl/ticketshop. Kies een datum en een beschikbare tijd om te komen. Dit is de tijd voor de start van je bezoek, je mag zo lang blijven als je wilt.

Nog leuke verkleedkleren scoren?

Heeft je kind nog geen prins(essen)kleding? Tip van mij: neem dan  even een kijkje in de webshop van Souza. Zij verkopen echt de mooiste prinsessenjurken en accessoires. Ook voor jongens zijn er geweldige (en stoere 😉 outfits te koop. Ook hebben wij een hele pagina met leuke prinsessentips29

 

 

The post Een dag prins of prinses tijdens de Prinsen- en Prinsessendagen 2020 appeared first on MoodKids.

]]>
Huiswerkstress op de basisschool. En nu naar de middelbare.. https://www.moodkids.nl/opvoeden/2020/07/28/huiswerkstress-op-de-basisschool-wat-wordt-dat-op-de-middelbare Tue, 28 Jul 2020 07:30:57 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=39437 Met stampende voeten dendert hij de trap op, onderwijl voor zich uit mopperend. Ik heb hem naar boven gestuurd om zijn agenda te halen. Vanaf groep 7 hoort bij ons op school meer huiswerk en meer structuur en dat levert hier vooral veel stress op. Huiswerkstress welteverstaan.. Onze lieve zoon heeft een agenda, maar zet […]

The post Huiswerkstress op de basisschool. En nu naar de middelbare.. appeared first on MoodKids.

]]>
Met stampende voeten dendert hij de trap op, onderwijl voor zich uit mopperend. Ik heb hem naar boven gestuurd om zijn agenda te halen. Vanaf groep 7 hoort bij ons op school meer huiswerk en meer structuur en dat levert hier vooral veel stress op. Huiswerkstress welteverstaan..

Onze lieve zoon heeft een agenda, maar zet er niks in. Alle losse bladeren die van school meekomen, dwarrelen door het huis. Soms staat er een datum op wanneer het af moet zijn, veel vaker staat er niks op. Is het huiswerk? Is het een extra opdracht van de weektaak die hij niet af heeft gekregen? Al sla je me dood: ik weet het niet. Ik leg het dus maar op zijn bureau. We spraken af dat hij losse bladen in een speciaal daarvoor aangeschafte ordner zouden doen. Helaas werkt dat vaker niet dan wel.

Een paar maanden geleden was het weer raak! Hij rommelde wat in zijn tas en we hoorden ineens een ‘shit’. Om 20.00 uur (na een hele dag spelen met een vriendje) ontdekte hij dat hij huiswerk had. En niet eens gewoon huiswerk. Nee, extra ‘straf’ huiswerk, omdat hij 3x zijn reguliere huiswerk vergeten was in te leveren. We kregen er een enorme discussie over, maar hij kreeg van ons niet meer de ruimte om het te maken. Het was bedtijd, hij had er genoeg tijd voor gehad dat weekend en wij geloven ook wel in het principe ‘je draagt zelf de consequenties van je eigen handelen’.

Huiswerkstress en dag pedagogisch lesje!

De volgende dag nam hij zijn niet gemaakte ‘strafhuiswerk’ licht nerveus mee naar school. Om 15.20 kwam hij met een triomfantelijk gezicht weer thuis. De juf was ziek en de invalmeester was blijkbaar niet op de hoogte. En meneer was wel zo slim om er niet aan te refereren. Dag, pedagogisch lesje wat ik in gedachten had…

huiswerkstress, stress school, eigen verantwoordelijkheid

Onze school is een grote voorstander van kinderen zelf verantwoordelijkheid geven. Wij ook! Job krijgt al van jong af aan klusjes bij ons thuis. Maar dat huiswerk? Er zat gewoon geen structuur in. Ik nam me voor om hem in groep 8 hierin meer te begeleiden. We kochten een agenda, zaten bijna elke middag uit school even 5 minuutjes om te bespreken wat er was opgegeven en wanneer hij het dan ging inleveren. Hij hield het bij in zijn agenda, arceerde als hij iets gedaan had, losse bladen gingen direct in de ordner. Het ging van een leien dakje. Eén kruisje had hij in het eerste half jaar. Sneu was dat hij zijn huiswerk wel gemaakt had, maar vergeten was dat hij het in zijn laatje had gedaan en dacht dat het nog thuis lag. Eigenlijk een onterecht kruisje dus. Een dik tevreden mama, dus. Geen huiswerkstress meer. Hadden we hem toch mooi aangeleerd zo net voor de middelbare school. En toen kwam corona.

Na maanden thuisonderwijs was het ritme weg

Dat thuisonderwijs ging hem prima af. Het was ook eigenlijk niets anders dan een weektaak en de juffen hadden een (besloten) website gemaakt waar extra instructievideo’s en dergelijke op stonden. Op donderdagavond controleerden we samen met hem of hij alles had gedaan en dat was prima. Maar toen mochten ze weer naar school. Hoe ik stimuleerde, de agenda kwam nagenoeg niet meer uit de tas. Vaak werd huiswerk weer op het laatst gedaan, de ordner lag weer in de hoek van de kamer, ik vond weer overal werkbladen en meneer had weer last minute huiswerkstress. Grrr! Ik deelde mijn frustratie met hem en hij zei zelf dat hij zijn ritme kwijt was en dat het nu toch niet meer uitmaakte. Die paar weken voordat hij van school afging. Meneer vond het duidelijk wel prima zo.

Hoe gaat dat straks op de middelbare school?

Nu is het zomervakantie en hoor ik van vrienden, wiens kinderen al op de middelbare school zitten, verhalen over Magister, agenda’s om te plannen en ouders die hun kinderen steeds achter de broek aan zitten. En daar pas ik voor. En Dennis gelukkig ook. Tuurlijk willen we hem helpen en begeleiden, maar hij moet het echt zelf gaan doen. In de informatiebrief van school wordt een speciale agenda geadviseerd, een vriendin die docent is in het middelbare onderwijs zegt met haar mentorkinderen het plannen in Magister aan te leren.

En ik? Ik denk nog maar even na over de mogelijkheden. Ik wil geen curlingouder worden, maar ook mijn kind niet laten verzuipen. Eén ding is zeker: er breekt een hele nieuwe tijd aan. Vol huiswerkstress vermoed ik. Loslaten heet dat geloof ik. Ik heb nog 4 weken…

Hier in huis is er vaak huiswerkstress. Op de basisschool.. Van alles geprobeerd. Hoe gaat dat straks op de middelbare school?

 

The post Huiswerkstress op de basisschool. En nu naar de middelbare.. appeared first on MoodKids.

]]>
Corpus: reis door de mens https://www.moodkids.nl/museum-kinderen/2020/07/27/corpus-reis-door-de-mens Mon, 27 Jul 2020 06:30:44 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40408 Hij stond al tijden op ons lijstje om te bezoeken: Corpus Experience. Het is, denk ik zo’n 7 jaar geleden dat we er met mijn vorige werk een innovatiecongres organiseerden en we bij aanrijden al onder de indruk waren van het gebouw en ik heel enthousiast was na een korte rondleiding door het interactieve gedeelte. […]

The post Corpus: reis door de mens appeared first on MoodKids.

]]>
Hij stond al tijden op ons lijstje om te bezoeken: Corpus Experience. Het is, denk ik zo’n 7 jaar geleden dat we er met mijn vorige werk een innovatiecongres organiseerden en we bij aanrijden al onder de indruk waren van het gebouw en ik heel enthousiast was na een korte rondleiding door het interactieve gedeelte. Job was toen nog 4 en te jong om Corpus te  bezoeken. Op zijn laatste studiedag afgelopen juni hebben we het museum eindelijk bezocht. In dit artikel vertel ik je waarom een bezoek aan Corpus Experience met kinderen echt een aanrader is! 

Je leest in dit artikel:

 • minimum leeftijd
 • Corpus in coronatijd
 • wat doe je in Corpus?
  • audiotour ‘reis door de mens’
  • het interactieve gedeelte
 • Waarom vinden wij dit museum een aanrader
 • Openbaar vervoer en parkeren
 • Kaartjes bestellen en tip

Minimum leeftijd in Corpus

Zoals in in mijn inleiding al zei was Job destijds nog te jong voor Corpus. Ze hanteren namelijk een minimumleeftijd van 6 jaar. Kinderen van 6 tot en met 14 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. Persoonlijk vind ik 6 jaar nog vrij jong voor met name het eerste gedeelte. Ik zou zelf vanaf 8 jaar aanraden.

Een bezoek in coronatijd

Momenteel zijn wij echt voorzichtiger met bezoekjes aan openbare gelegenheden. Nu waren wij er op een reguliere schooldag en was het lekker weer, dus was het vrij rustig in het museum. Fijnste van Corpus is dat bezoekers sowieso gefaseerd naar binnen moeten i.v.m. de audiotour. Vooraf koop je kaartjes met een starttijd. Bijna elk uur start er een audiotour. Bij de ingang van het museum staat een desinfectie-zuil en looproutes e.d. zijn nauwkeurig aangegeven. Voorafgaand aan de ‘reis door de mens’ krijg je te horen welke letter van het alfabet je bent. In de reis zijn vakken gemaakt waar je in kan staan, zodat je 1,5 meter afstand kunt houden. Dat geldt ook voor de liften e.d.

In het interactieve gedeelte staat op elke verdieping bij de ingang desinfectiemiddel. Dit zijn wel allemaal dingen die je actief onderneemt en door mensen ‘moeten’ worden aangeraakt als je daadwerkelijk iets wilt doen. Hier lopen mensen wat meer door elkaar, maar juist door de timeslots voor ‘de reis door de mens’ faseert ook het bezoek zich uit. Bij de uitgang is een ruime toilet waar je je handen nog kunt wassen. Een aantal toiletten waren overigens nog afgesloten (maar dat was voor 1 juli, dus wellicht inmiddels anders). In de twee restaurants stonden de tafels ruim opgesteld en kun je zeker voldoende afstand houden.

Onze conclusie: een museum dat je zeker kan bezoeken tijdens coronatijd.

Corpus: reis door de mens

Dan het museum zelf. Je wordt gevraagd om 20 minuten (voor aanvang van je tour) aanwezig te zijn. In de ontvangsthal kun je je alvast via de pc’s inschrijven voor Corpus Life, een virtueel ‘paspoort’ voor het interactieve gedeelte. Speel je daar een spel en inlogt met die naam en code, dan krijg je de resultaten toegestuurd. Er is een kleine tentoonstelling waar je al wat dingen kunt bekijken, er is een kleine, leuke shop met allerlei gadgets en interessante boeken over het menselijk lichaam. En er staat een fotohokje… Maak je daar een foto en post je die op je social media met de #corpusnederland en scoor je 25 likes op die post tijdens je bezoek, dan krijg je een stress-hartje aan het einde. Je snapt, onze gadget-guy wilde dat wel. 😉

In diezelfde tijd worden ook de audiosets en 3D brillen uitgereikt. De audiotour is beschikbaar in 8 talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees, Italiaans en Russisch).

Als het tijd is, ga je met een roltrap omhoog en start de audiotour in de knie.  Er gebeurt veel en het letterlijk 55 minuten rondwandelen in een levensecht nagemaakt lichaam is indrukwekkend. Je ziet bijvoorbeeld hoe je lichaam een broodje kaas verwerkt, gaat in de longen met een liftje omhoog en ziet (in 3D) hoe spermacellen een eitje bevruchten. Tot grote hilariteit van de prepuber, dat snap je vast. 😉 Bij de hersens kom je uiteindelijk het lichaam weer uit. In dit gedeelte mag je niet zelf foto’s/video opnames maken. Maar om je toch een indruk te geven hier wat beeldmateriaal van Corpus zelf, wat ik heb opgevraagd.

Na afloop van de tour lever je de bril en audio weer in en kun je starten in het interactieve gedeelte. Of eerst even wat eten en drinken met een prachtig uitzicht over de omgeving van Leiden.

Het interactieve gedeelte

Na een kopje koffie betraden we het interactieve gedeelte. Dit is verdeeld over een aantal verdiepingen, waarbij je met trappen (waar in het trappenhuis ook allerlei leuke testjes worden aangeboden) naar beneden gaat. Op de eerste verdieping zijn we gestart met een gehoortest. Waar ik het slechtste scoorde, terwijl ik altijd zeg dat de rest bij ons thuis doof is. Ik ben erachter: ze zijn Oostindisch doof. Op deze afdelingen vind je een combinatie van informatie en toepassing. Job liep (vooral) van test naar test, terwijl Dennis en ik ook de informatie interessant vonden.

Alles testen en kennisquizes zijn  interactief en de uitkomst kun je dus naar je mailadres laten doorzetten als je een profiel hebt aangemaakt in de entree. Je merkt wel echt dat dit gedeelte ingericht (gesponsord?) is door de partners van Corpus. Niet altijd erg, maar vond het er soms net iets te dik bovenop liggen..

Waarom vinden wij dit museum een aanrader?

Wij houden van de combinatie informatief en zelf iets ondernemen. Ons kind vindt dat fijn! De audiotour is interessant en informatief, zonder te leerderig over te komen omdat je direct ziet en ervaart wat er gebeurt. Job heeft op de basisschool voor mijn gevoel niet heel veel aan biologie gehad. In ieder geval niet zoals ik dat tijdens mijn basisschooltijd heb gehad (zei oma ;). Wereldoriëntatie is toch breder en ging bij ons op school nog meer over vaardigheden, dan over kennisoverdracht. Seksuele voorlichting is in groep 8 gesneuveld i.v.m. corona en ondanks dat wij open zijn over seksualiteit vond ik dit echt van toegevoegde waarde.

Ook het interactieve gedeelte vond hij leuk om te doen. Bijna elk testje deed hij aan mee. Hij is inmiddels in hardlooptraining, omdat een voetballer gemiddeld 9 km per wedstrijd loopt. Het is nu bijna een maand geleden dat we Corpus bezochten en steeds komen er van die kleine feitjes naar boven in een gesprek. Het beklijft dus goed!

Openbaar vervoer en parkeren

Kom je met de trein? Pak dan op Leiden CS bus 237, 37 of 57 en stap uit op de Wassenaarseweg. Ook kun je op het station een OV-fiets regelen. Liever met eigen auto? Corpus heeft een parkeergarage onder het gebouw. Daar is voldoende parkeerplek beschikbaar tegen een tarief van 7 euro. Een parkeerticket kun je bij de kassa binnen kopen.

Kaartjes bestellen en tip

Kaartjes vooraf bestellen (via deze link)  is dus een must. Is het tijdslot dat je graag wilde hebben al vol, dan kun je nog even telefonisch contact met Corpus opnemen op de dag zelf. Soms is er nog plek. Hetzelfde geldt als je op de dag zelf nog een bezoek wilt brengen.

Tip: als je lid bent van de ANWB kun je kaartjes bestellen met 5 euro korting. Je ontvangt dan vouchercodes, die je daarna invoert op de website van Corpus. Let dus goed op: de voucher van de ANWB is dus nog geen entreekaartje.

Corpus al bezocht? En op zoek naar een ander cool museum? Bekijk dan deze pagina met leuke musea voor kinderen, per provincie.

The post Corpus: reis door de mens appeared first on MoodKids.

]]>
Bereid je zwangerschap goed voor https://www.moodkids.nl/opvoeden/2020/07/10/bereid-je-zwangerschap-goed-voor Fri, 10 Jul 2020 07:51:19 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40404 De meeste kinderen worden geboren na een geplande zwangerschap. Jonge stellen praten met elkaar over hun kinderwens en komen op een bepaald moment tot de beslissing om de wens tot uitvoering te brengen. Vaak wordt er wel gedacht wat praktisch is, zaken zoals werken en wonen worden besproken. Maar veel zaken worden pas bedacht op […]

The post Bereid je zwangerschap goed voor appeared first on MoodKids.

]]>
De meeste kinderen worden geboren na een geplande zwangerschap. Jonge stellen praten met elkaar over hun kinderwens en komen op een bepaald moment tot de beslissing om de wens tot uitvoering te brengen. Vaak wordt er wel gedacht wat praktisch is, zaken zoals werken en wonen worden besproken. Maar veel zaken worden pas bedacht op het moment dat de zwangerschap al gestart is.

Terwijl het soms veel makkelijker is om bepaalde zaken al te regelen voordat je zwanger bent. Wanneer je goed voorbereid de zwangerschap ingaat, scheelt dit later veel regelwerk

Heb zicht op wat een kind kost

Geld speelt misschien geen rol bij je kinderwens, maar voor je eigen planning en eventuele keuzes die je in de toekomst wil maken, is het wel handig om overzichtelijk te hebben wat een kind kost. Veel ouders vergissen zich hier namelijk wel in. De kosten beginnen al bij de zwangerschap, zoals het kopen van extra kleding voor zowel jezelf als voor de baby. En er moeten natuurlijk een heleboel spullen aangeschaft worden voor de baby, zoals een kinderwagen bijvoorbeeld. Maar het echte werk begint pas als de kleine er is. Met name de kinderopvang is een grote kostenpost. Volgens Nibud kost een baby het eerste jaar €2000. Houd er ook rekening mee dat de water- en energiekosten omhoog zullen gaan met de gezinsuitbreiding.

Pas je zorgverzekering zo nodig aan

Wanneer je plannen hebt om het komende jaar zwanger te worden, dan is het handig om alvast je zorgverzekering onder de loep te nemen. Veel kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, zoals twee echo’s, thuisbevalling of ziekenhuisbevalling met medische noodzaak en kraamzorg. Bij kraamzorg dient wel een eigen bijdrage betaald te worden. Soms kan het voordeliger zijn om ook een aanvullende verzekering af te sluiten, als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak of je wilt geen eigen bijdrage betalen voor de kraamzorg. Kijk er goed naar wat voor jou de meest voordelige optie is.

Ga gezond je zwangerschap in

Een zwangerschap is essentieel van belang voor de ontwikkeling van je baby. Heb je een gezonde levensstijl en wil je zwanger worden, dan vergroot je niet alleen de kans om zwanger te worden, maar ook de gezondheid van de baby. Zorg dus voor een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet, weinig tot geen alcohol (tijdens de zwangerschap helemaal niet natuurlijk), stop met roken en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Start voor de zwangerschap al met slikken van foliumzuur om de groei van de baby in de eerste weken te stimuleren en om de kans te verkleinen op een aangeboren afwijking. Ook tijdens de zwangerschap is het verstandig om dit te blijven innemen.

The post Bereid je zwangerschap goed voor appeared first on MoodKids.

]]>
Heeft je kind last van reisziekte? https://www.moodkids.nl/thema/er-op-uit-thema/2020/07/04/heeft-je-kind-last-van-reisziekte Sat, 04 Jul 2020 07:45:06 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40401 Misschien herken je het als ouder? Een kind dat achterin de auto zit en begint te gapen, gaat zweten, hoofdpijn heeft of duizelig is en ineens ontzettend bleek ziet? Of misschien waren er helemaal nog niet zoveel symptomen en geeft je kind ineens aan dat het moet overgeven, of erger nog… het geeft al over. […]

The post Heeft je kind last van reisziekte? appeared first on MoodKids.

]]>
Misschien herken je het als ouder? Een kind dat achterin de auto zit en begint te gapen, gaat zweten, hoofdpijn heeft of duizelig is en ineens ontzettend bleek ziet? Of misschien waren er helemaal nog niet zoveel symptomen en geeft je kind ineens aan dat het moet overgeven, of erger nog… het geeft al over. De kans is groot dat je kind last heeft van reisziekte of wagenziekte.

Waar krijg je reisziekte van?

Reisziekte kan voorkomen in de auto, op een boot of in de lucht, maar ook in de bus, trein, tram of in de lift. Zelfs draaimolens, achtbanen en schommels kunnen dit nare gevoel veroorzaken. Er zijn ook kinderen die reisziek worden omdat ze met een 3D bril naar een film kijken of als ze computerspelletjes doen. Reisziekte is gelukkig niet ernstig en het gaat snel weer over als het kind stopt met de activiteit die de reisziekte veroorzaakt.

Tips voor onderweg

Tijdens het reizen kan dit natuurlijk wel lastig zijn. Want wat als je met de auto op vakantie gaat en jullie moeten nog meer dan 1000 kilometer? Het is dus belangrijk dat je bij een autorit, een vlieg- of een bootreis probeert de reisziekte te voorkomen en daar zijn wel wat handige tips voor. Zorg in ieder geval dat je kind uitgerust is als hij of zij op reis gaat. Daarbij kun je het beste het kind voor de aanvang van de reis een kleine en lichte maaltijd laten eten. Laat ze ook niet voortdurend snoepen of vette snacks eten onderweg. Laat ze tijdens de reis zoveel mogelijk vooruit kijken, het liefst naar de horizon of een ander punt in de verte. Kinderen die slapen achterin de auto hebben ook niet zoveel last van reisziekte. Gamen, lezen, tekenen of op een beeldschermpje turen veroorzaakt meestal wel reisziekte. Je kunt beter leuke muziek opzetten of een luisterverhaal.

Waardoor krijg je reisziekte?

Reisziekte komt doordat er een verstoring is in de evenwichtsorganen. De informatie die zij doorkrijgen klopt niet met wat er wordt waargenomen. Samen met de ogen en de spieren nemen de evenwichtsorganen informatie op waarna de hersenen het evenwicht regelen. Om een voorbeeld te geven: als je kind loopt dan ziet het waar het heen wil. Ze zien ook waar de horizon is, wat links, rechts of beneden is. Gaan ze scheef dan corrigeren de hersenen de spieren. Als je de horizon niet kunt zien, ontstaat er dus een desoriëntatie. Als een vliegtuig turbulentie heeft kan het alle kanten op schommelen, maar het beeld van de ogen blijft hetzelfde. Het lijkt voor de ogen dus alsof het vliegtuig niet schommelt. Vaak is het ook hoe heftiger de bewegingen van het voertuig, hoe erger de reisziekte. Naar buiten kijken kan in ieder geval al heel veel schelen.

Wat kun je zelf doen?

Rij zo rustig mogelijk en neem ook de bochten rustig. Rem ook niet iedere keer hard af, probeer beter te anticiperen. Kies liever voor een route met veel rechte wegen. Zorg voor frisse lucht in de auto, maak het niet te warm. Zorg bij de autorit altijd voor voldoende pauzes. Hoe beter je voorbereid op vakantie gaat, hoe eerder je de klachten van reisziekte kunt ondervangen. En mocht het mis gaan, zorg dan dat er altijd een plastic emmertje (met deksel) in de auto aanwezig is. Sommige reis- en autoverzekeringen keren ook uit bij vlekken in bekleding als gevolg van een ongelukje. Al heb je dan waarschijnlijk niet de goedkoopste autoverzekering.

 

The post Heeft je kind last van reisziekte? appeared first on MoodKids.

]]>
Win ‘Het negen maanden invulboek’ – dagboek & planner ineen https://www.moodkids.nl/opvoeden/2020/06/12/negen-maanden-invulboek Fri, 12 Jun 2020 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=39984 Van uitgeverij Kosmos kreeg ik Het Negen Maanden Invulboek opgestuurd. Een boek dat al tijdje bestaat en dit jaar een 6e druk kreeg. Er zijn al veel zwangerschaps invulboeken op de markt. Alleen bij Bol.com krijg je al zo’n 30 hits. Niet verwonderlijk, want in verwachting zijn is toch best een bijzonder gebeurtenis. Of het […]

The post Win ‘Het negen maanden invulboek’ – dagboek & planner ineen appeared first on MoodKids.

]]>
Dit boek is straks een mooie herinnering straks aan je zwangerschap.

Van uitgeverij Kosmos kreeg ik Het Negen Maanden Invulboek opgestuurd. Een boek dat al tijdje bestaat en dit jaar een 6e druk kreeg. Er zijn al veel zwangerschaps invulboeken op de markt. Alleen bij Bol.com krijg je al zo’n 30 hits. Niet verwonderlijk, want in verwachting zijn is toch best een bijzonder gebeurtenis. Of het nu voor de eerste of derde keer is. 

Het Negen Maanden invulboek is een dagboek en planner in één. Het invulboek geeft je iedere week handige informatie en bruikbare tips over wat je als aanstaande moeder bezighoudt. Elke week bestaat uit een pagina met handige informatie en bruikbare tips voor jou als aanstaande moeder en een pagina waar enkele vragen worden gesteld en ruimte voor notities waar je leuke, grappige of bijzondere gebeurtenissen staan vermeld.

Het boek telt 42 weken. Handig voor die moeders, die net zoals ik wat extra geduld moeten opbrengen voordat de kleine er is. De laatste pagina’s zijn ingeruimd voor de bevalling, de geboorte en het geboortekaartje. Mooie herinnering om terug te kijken op deze bijzondere periode en je kind later mee te geven! Wil je de inhoud van het boek bekijken? Dat kan hier!

Liever direct zelf bestellen? Dat kan hier.

Winactie negen maanden invulboek

Het lijkt me leuk om het invulboek cadeau te geven aan iemand die zwanger is, aangezien een zwangerschap niet meer direct op mijn wensenlijstje staat. 😉 . Dus ben jij zwanger of ken jij iemand die zwanger is, tag jezelf of diegene op de post over dit boek op Facebookt. Ik verloot het boek onder de reacties.

 

The post Win ‘Het negen maanden invulboek’ – dagboek & planner ineen appeared first on MoodKids.

]]>
Hoeveel beeldschermtijd krijgen de kinderen? https://www.moodkids.nl/opvoeden/2020/06/11/hoeveel-beeldschermtijd-krijgen-de-kinderen Thu, 11 Jun 2020 08:00:56 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40363 Tegenwoordig zijn er steeds meer beeldschermen in huis. Naast de televisie zijn er ook smartphones, laptops en vaak ook nog een tablet. Beeldschermen hebben een gigantische aantrekkingskracht op kinderen en het is soms knap lastig om je kind achter het beeldscherm vandaan te kijken. Waar moet je de grens leggen als ouder op het gebied […]

The post Hoeveel beeldschermtijd krijgen de kinderen? appeared first on MoodKids.

]]>
Tegenwoordig zijn er steeds meer beeldschermen in huis. Naast de televisie zijn er ook smartphones, laptops en vaak ook nog een tablet. Beeldschermen hebben een gigantische aantrekkingskracht op kinderen en het is soms knap lastig om je kind achter het beeldscherm vandaan te kijken. Waar moet je de grens leggen als ouder op het gebied van schermtijd?

Schermtijd niet per se slecht

Het is prima als de kinderen zich af en toe vermaken met een filmpje of een spelletje. Het kan erg handig zijn om de kinderen even achter de televisie te zetten bij ziekte, in de vakantie of als het spitsuur is thuis en je even niet iedereen kunt vermaken. Van een uitgebreid alles in 1 pakket profiteert bij ons thuis het hele gezin. De televisie of tablet kan ontspannend werken en ook kan het educatief en informatief zijn. Oudere kinderen ontwikkelen bijvoorbeeld strategisch inzicht tijdens het gamen of leren langzaam aan Engels door films met ondertiteling te kijken terwijl de kleintjes gebaat zijn bij de herkenning en herhaling van kindershows. Alleen maar naar influencers op YouTube kijken heeft dit effect echter niet.

Tegenwoordig zijn er steeds meer beeldschermen in huis en die hebben vaak aantrekkingskracht op kinderen. Waar leg je de grens quabeeldschermtijd?

Hoeveel beeldschermtijd?

Er zijn geen harde regels voor beeldschermtijd, want dit hangt onder andere af van de leeftijd en het kind. Kinderen reageren heel verschillend op beeldschermgebruik. Sommige worden heel rustig en sloom terwijl weer anderen overprikkeld worden door alles wat op ze af komt. Dit heeft ook te maken met wat het kind kijkt of wat hij doet. Ga dus altijd uit van jouw kind bij het bepalen van regels omtrent de beeldschermtijd. Wat algemene regels zijn dat kinderen tot 4 jaar het liefst zo min mogelijk op een scherm kijken, maximaal 30 minuten per dag. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar mogen wat langer kijken, maximaal een uur per dag, maar splits dit liever op in meerdere korte momenten. Voor 8 tot 10 jaar is het aangeraden maximum 1 à 1,5 uur per dag, van 10 tot 12 jaar maximaal 2 uur per dag en voor kinderen van 12 jaar of ouder maximaal 3 uur per dag.

Hoe maak je duidelijke regels?

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen opgroeien tot vriendelijke en onafhankelijk personen als de ouders duidelijke regels hanteren, maar daarnaast ook emotioneel ondersteunend en geïnteresseerd zijn. Je wilt dus niet te streng op de regels hameren, maar wel duidelijke afspraken maken met je kinderen over het schermgedrag en deze naleven. Toon daarnaast ook interesse in wat je kind precies op het scherm doet. Wat vindt hij of zij leuk om te kijken en waarom? En als er een half uur schermtijd is per dag, wat wil je kind dan het liefst kijken en op welke momenten? Door je kind te betrekken bij het opstellen van de regels is de kans een stuk groter dat hij zich eraan houdt.

Hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten op Facebook!

The post Hoeveel beeldschermtijd krijgen de kinderen? appeared first on MoodKids.

]]>