MoodKids https://www.moodkids.nl hét meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Thu, 29 Apr 2021 19:31:19 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.2 Waarom een shortbreak Limburg een heel goed idee is https://www.moodkids.nl/thema/er-op-uit-thema/2021/04/29/waarom-een-shortbreak-limburg-een-heel-goed-idee-is Thu, 29 Apr 2021 19:31:19 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40608 Limburg lonkt! Bezoek veelzijdig Limburg met haar prachtige heuvellandschap, historische steden als Roermond en Maastricht, maar mooie dorpjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van het witte dorp Thorn of Valkenburg aan de Geul? En natuurlijk is het ook bourgondisch genieten in Limburg! In deze culinaire provincie vind je niet alleen de beste restaurants, maar ook wijngaarden. […]

The post Waarom een shortbreak Limburg een heel goed idee is appeared first on MoodKids.

]]>
Limburg lonkt! Bezoek veelzijdig Limburg met haar prachtige heuvellandschap, historische steden als Roermond en Maastricht, maar mooie dorpjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van het witte dorp Thorn of Valkenburg aan de Geul? En natuurlijk is het ook bourgondisch genieten in Limburg! In deze culinaire provincie vind je niet alleen de beste restaurants, maar ook wijngaarden. Als het seizoen goed is, kun je ook genieten van verse asperges.

Voor fietsers is Limburg een droomplek. Maak een fietstocht om het prachtige en gevarieerde natuurlandschap te ontdekken. Wat ons betreft is Limburg een ideale provincie voor een vakantie in Nederland. Wie wil blijven overnachten kan dit doen in één van de vele hotels, B&B’s of vakantieparken in Limburg.

Culinair genieten

Er wordt vaak gezegd dat de Limburgers een plezierige levensstijl hebben. Er is een grote keuze als je op zoek bent naar een restaurant en er zijn  ook meerdere restaurants met Michelinsterren. Limburg biedt ook tal van regionale producten! De vruchtbare grond levert prachtige groenten en fruit op. En er zijn bierbrouwerijen en wijngaarden. Er zijn maar liefst 34 bierbrouwerijen in Limburg en je kunt er 14 bezoeken. Limburg staat ook bekend om zijn asperges of ‘witgoud’, een echte lente-delicatesse die je echt moet proberen als je in Limburg bent.

Eigenlijk heeft elke Limburgse regio zijn bijzondere restaurants! Limburg telt maar liefst 10 Michelinsterrenrestaurants. Tip: probeer de frieten met zuurvlees, de bierpap en Huzarensalade wat een specialiteit is (Limburgs: kow sjottel/kalde schôttel, op zijn Nederlands is dat ‘koude schotel’. Vergeet ook niet de knapkoek en de echte Limburgse mosterd.

Natuur in Limburg

Eén van dé grote pluspunten van Limburg is natuurlijk het prachtige landschap. Uniek voor Nederland en zeker als je er nog nooit geweest bent een ware ontdekking!

Langs de Maas ontdek je afwisselende landschappen die zich uitstrekken langs de heuvels. Of bezoek één van de nationale parken of andere landschappen in deze provincie. De Groote Peel, een prachtig stukje natuur, biedt je de mogelijkheid om heerlijk te wandelen door veenmoerassen en vennen. In de regio wonen veel insecten en vogels. En het Nationaal Park de Meinweg? Hier ontdek je een uniek terrassenlandschap, ook zeker een bezoekje waard.

Ook erg mooi is Nationaal Park De Maasduinen. Dit natuurgebied kenmerkt zich door heidevelden, bossen, ondiepe vijvers, zandverstuivingen en kleine meertjes. Flora en fauna hebben hier vrij spel. Het is een prachtig heuvelachtig landschap, waarbij je het ene moment door het bos loopt en het andere moment ben je in het moeras met vijvers en kreken.

Ook een bezoek aan de Sint-Pietersberg, welke aan de rand van Maastricht ligt, is een bezoek meer dan waard. Loop langs de mergelopgravingen en het eeuwenoude fort en geniet van het uitzicht.

Er op uit in Limburg

 • In Landgraaf beleef je een dag vol sneeuw en plezier in Eurpa’s grootste indoor skidorp. Met 5 pistes, 4 restaurants, een hotel en een klimpark biedt SnowWorld Landgraaf een allround wintersportervaring.
 • Er zijn verschillende musea in Maastricht die een bezoek waard zijn. Zoals het Bonnefantenmuseum welke hedendaagse en historische kunst heeft, en in Maastricht het fotografiemuseum is ook zeker de moeite waard.
 • De steden Maastricht en Roermond bieden je de mogelijkheid om prachtige wandelingen maken en om de bijzondere, oude architectuur en katholieke kerken te ontdekken. Ook is het in beide steden erg fijn om lekker te gaan shoppen!
 • Steyl, het kloosterdorp bij Venlo, is ook zeker een bezoekje waard. Hier vind je de botanische tuin Jochumhof. Ook hier geniet je van het fantastische uitzicht over de Maas en de enorme variatie aan bomen en planten.

Wat zijn populaire steden en dorpen in Limburg?

Maastricht, Venlo en Roermond zijn populaire steden om te bezoeken in de provincie Limburg. Maastricht is de stad met een rijke historie met veel leuke restaurants en veel kunst De oude binnenstad van Venlo is de place to be als je wilt winkelen en van het culinaire aanbod wilt genieten. Roermond heeft een sfeervol historisch stadscentrum en diverse natuurparken in de buurt. En natuurlijk als je van winkelen houdt, moet je bij Designer Outlet Roermond zijn geweest!

Bereikbaarheid

Vanaf Amsterdam en Schiphol gaan er elk half uur treinen naar Maastricht. Ook zijn er directe treinverbindingen tussen Eindhoven en Maastricht, Maastricht en Roermond en Roermond en Nijmegen. Steden of dorpen die niet op de route liggen, zijn bereikbaar met de bus.

Op naar Limburg

Limburg is een provincie die echt (her)ontdekt moet worden. Er is zoveel te zien en te doen: van natuur tot cultuur en leuke uitstapjes en activiteiten. En de Limburgers zijn allemaal Bourgondiërs en houden van het leven met goed eten en drinken. Limburg laat je verrassen!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Parkvakanties.

The post Waarom een shortbreak Limburg een heel goed idee is appeared first on MoodKids.

]]>
Zet in je agenda: gratis familieconcert! https://www.moodkids.nl/thema/er-op-uit-thema/2021/04/10/gratis-familieconcert Sat, 10 Apr 2021 08:00:40 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40595 Ik denk dat echt iedereen klaar is met corona en alle beperkingen. Maar met mijn nieuwe motto ‘maak je je niet druk als je er toch geen invloed op hebt’ probeer ik het glas vooral halfvol te zien. Soms biedt corona ook kansen. Om dingen te ervaren, die je anders niet of niet zo snel […]

The post Zet in je agenda: gratis familieconcert! appeared first on MoodKids.

]]>
Ik denk dat echt iedereen klaar is met corona en alle beperkingen. Maar met mijn nieuwe motto ‘maak je je niet druk als je er toch geen invloed op hebt’ probeer ik het glas vooral halfvol te zien. Soms biedt corona ook kansen. Om dingen te ervaren, die je anders niet of niet zo snel ervaart. Het gratis familieconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest en Het Concertgebouw valt voor mij ook in die categorie.

Wij zijn thuis alledrie muziekliefhebbers. Mijn ega de grootste en Job de meest hedendaagse. En ik bungel er tussenin. Kan net zo hard meezingen met de Pixies als met McSnelle. En nu hoor ik de stem van mijn zusje in mijn hoofd ‘want tekstvast ben je toch nooit geweest’. Klopt (zeg ik met een dikke grijns), ik ben de master herself in het verzinnen van teksten.  Ik houd van alle muziek. Maar ik beken: klassieke muziek vind ik wel wat lastig.

Ik ‘snap’ klassieke muziek niet

Ik ben niet opgegroeid met klassieke muziek en heb nooit een instrument gespeeld. Of beter gezegd: nooit serieus gespeeld, want het vak ‘muziek’ op de pabo heb ik vooral frauderend gehaald. En ik merk dat klassieke muziek soms wat awkward voor me is. Ik moet er voor mijn gevoel wat van vinden, maar ik kom eigenlijk niet verder dan ‘mooi’ of ‘niet mooi’. Ik luister wel naar klassieke muziek. Zondagochtend met krant of op mijn koptelefoon als ik alleen aan het wandelen ben.

Een hele lange inleiding, maar ik werd getriggerd door het persbericht van het Philharmonisch Orkest en Het Concertgebouw. Zij organiseren op zondag 11 april ‘Welkom bij het concert’, een familieconcert. Met een symfonieconcert dus. Op het programma staat de mooiste muziek zoals Smetana’s Moldau, Rimski-Korsakovs Flight of the Bumblebee en natuurlijk Star Wars. Dat laatste zegt me dan wel wat. De rest niet. 🙂

Persbericht gratis familieconcert

Dat was overigens ook niet hetgeen me triggerde, maar de rest van het persbericht wel. ‘Altijd al willen weten hoe een groot symfonieorkest nu eigenlijk live klinkt? Wat voor instrumenten er allemaal zijn en hoe tachtig muzikanten perfect samen kunnen spelen? Dat ga je bij het familieconcert (6+) Welkom bij het orkest allemaal ontdekken. Krijg kippenvel van de indrukwekkende klanken van de strijkers, voel in je buik hoe machtig het koper en het slagwerk klinken en hoe rustig je wordt van de tokkelende harp in haar eentje. Natuurlijk kun je zelf ook meedoen. Je mag meezingen, meeklappen, meestampen en mee dirigeren!

Eva Cleven, bekend van Het Klokhuis en Expeditie Robinson, neemt je via een vlog mee in de wondere wereld van het orkest. Zij laat je kennismaken met alle instrumenten en laat horen hoe verschillend ze kunnen klinken. Dirigent Stijn Berkouwer dirigeert het orkest. Op het afwisselende programma staan niet alleen delen uit prachtige werken van de componisten Brahms, Bruckner, Grieg, Monteverdi, Mozart, Rimski-Korsakov, Sjostakovitsj, Smetana, Johann Strauss jr en Wagenaar, maar ook Star WarsSamba Fantastico, het Taptoe signaal, het Universal Theme en het lied Op zijn allerbest.’

Kijk, en zo snapt deze moeder het straks dus ook. Bij ons staat de livestream van het concert op zondag 11 april 11.00 uur in de agenda. Wij gaan kijken!

Het gratis familieconcert is van zondag 11 april 11.00 uur t/m zondag 18 april gratis te bekijken en beluisteren via www.orkest.nl

Nog veel meer muziek tijdens de Kinder Muziekweek

Mocht je mijn enthousiasme over het symfonieconcert niet delen. Kijk dan wél even op www.kindermuziekweek.nl. Van 9 t/m 18 april vind je hier een online programma met inspirerende livestreams, interactieve lessen en lezingen, en (hopelijk) live activiteiten zoals concerten, muzieklessen, workshops en singalongs. Alle kinderen tot twaalf jaar (en alle ouders en grootouders) kunnen tijdens de week genieten van alle mogelijke soorten muziek. Van hiphop tot klassiek. Om te luisteren of om zelf te maken. Er is voor iedereen wat. Echt de moeite waard om even rond te neuzen. Ik zag bijvoorbeeld een zoomconcert met Dirk Scheele staan. Job was als peuter echt idolaat van Dirk.  Maar wat dacht je bijvoorbeeld van piano spelen zonder piano. Of een muzikale escaperoom. Kortom, even rondkijken is een aanrader en de data meteen in je agenda zetten.

Gratis familieconcert in de klas

En juffen en meesters opgelet: ook leuk voor in de klas! Zoals gezegd is het gratis familieconcert online te bekijken t/m 18 april 2021. Ook het programma van de Kinder Muziekweek is de moeite waard/ Er zitten bij verschillende voorstellingen lesbrieven of materiaal. Van het concert ‘Welkom bij het orkest’ wordt ook een online schoolproject gemaakt.

The post Zet in je agenda: gratis familieconcert! appeared first on MoodKids.

]]>
Schaapje, schaapje, heb je witte wol? https://www.moodkids.nl/diy/2021/04/02/schaap-kleien Fri, 02 Apr 2021 08:00:54 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40565 Nu het voorjaar is, heb je wellicht met je kind al de lammetjes bezocht? Wij wel. In Epe hebben we op de Renderklippen een schaapskooi met schaapsherder en toen we vorige week een rondje Renderklippen wandelden, hebben we natuurlijk ook even bij de lammetjes gekeken. Het ultieme lentegevoel! Een schaap kleien was dus snel verzonnen. […]

The post Schaapje, schaapje, heb je witte wol? appeared first on MoodKids.

]]>
schaap kleien en meer klei inspiratie

Nu het voorjaar is, heb je wellicht met je kind al de lammetjes bezocht? Wij wel. In Epe hebben we op de Renderklippen een schaapskooi met schaapsherder en toen we vorige week een rondje Renderklippen wandelden, hebben we natuurlijk ook even bij de lammetjes gekeken. Het ultieme lentegevoel! Een schaap kleien was dus snel verzonnen.

De mensen die MoodKids al wat langer volgen weten dat ik 5 jaar geleden ambassadeur was voor het merk Play-Doh. Ik heb een jaar lang heel veel gekleid. Echt heel veel! En om eerlijk te zijn, was ik er daarna ook een beetje klaar mee. Ook is Job inmiddels niet meer op een leeftijd dat hij kleien nog leuk vond. Ik had mijn restanten klei aan de basisschool van Job gegeven. Kortom: een end of an era. Dacht ik…

Weer klei ideeën delen

Totdat we een paar maanden geleden weer bezoek kregen met jonge kinderen en ik me bedacht dat ik eigenlijk niet meer echt iets te spelen had voor de kinderen. Ik kocht een speelsetje en zat vervolgens vrolijk weer zelf mee te kleien. Om een lang verhaal kort te maken. Ik merkte dat ik het toch wel weer heel leuk vond. Dus ik heb besloten weer regelmatig klei inspiratie met je te delen. Dat deed ik al eerder: ik zal de linkjes onderaan dit artikel zetten.

Schaap kleien

klei ideeën kleuters schaap lente

Wat heb je nodig?

 • witte Play-Doh
 • roze Play-Doh (heb je geen roze, vermeng dat wit en rood)
 • zwarte Play-Doh
 • kleimesje
 • knoflookpers

Zo maak je een schaapje van klei

 1. Maak met witte klei een lijf en 4 poten. Plak de poten aan het lijf. Druk een beetje aan, zodat het schaapje stevig is en niet omrolt.
 2. Pak de roze klei en maak de kop van de schaap en maak de kop goed vast aan het lijf.
 3. Maak met de witte en roze klei de oren en plak deze vast op de kop. Maak met zwarte klei de ogen een mond en een neus. Druk deze vast op de kop.
 4. En nu mag je losgaan met de wol. Doe witte klei in de knoflookpers en plak de sliertjes klei stukje voor stukje op het schaap.

P.S. Voor de volledigheid: dit is dus geen gesponsorde contentIk vind Play-Doh fijne, soepele klei en veilig is voor kleine kinderen. Stoppen ze een keer iets per ongeluk in hun mond, dan is dat niet erg. Je kunt ook makkelijk zelf klei maken. Dat heb ik in het verleden ook regelmatig gedaan. Kijk hier voor het recept.

Nog meer artikelen over klei

 

The post Schaapje, schaapje, heb je witte wol? appeared first on MoodKids.

]]>
De bakblik-droom van Saakje https://www.moodkids.nl/trend/inspiratie/2021/04/01/bijzonder-cakeblik Thu, 01 Apr 2021 08:00:12 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40543 Waarom ik Saakje het Bakmeisje nog nooit eerder (bewust) ontdekt heb, weet ik niet. Ze heeft een bakboek uitgegeven bij één van mijn favoriete uitgeverijen: Uitgeverij Loopvis. Ze heeft 2,5 jaar lang gebakken in het programma Koffietijd. Ze heeft gejureerd in het kinderprogramma CupCakeCup en maakte een geweldig bakservies als afstudeeropdracht voor ArtEZ, de hogeschool […]

The post De bakblik-droom van Saakje appeared first on MoodKids.

]]>
Waarom ik Saakje het Bakmeisje nog nooit eerder (bewust) ontdekt heb, weet ik niet. Ze heeft een bakboek uitgegeven bij één van mijn favoriete uitgeverijen: Uitgeverij Loopvis. Ze heeft 2,5 jaar lang gebakken in het programma Koffietijd. Ze heeft gejureerd in het kinderprogramma CupCakeCup en maakte een geweldig bakservies als afstudeeropdracht voor ArtEZ, de hogeschool voor kunsten in Arnhem. Kortom: ik heb toch een beetje onder een baksteen gelegen. 

Wat ik al wel volgde, is Voordekunst: een crowdfundingsplatform in de creatieve sector. Regelmatig komen daar toffe dingen voorbij. Afgelopen vrijdag kwam daar ‘de bakvorm-droom van het bakmeisje’ voorbij. Ik vind bakken leuk, Job vindt bakken leuk en Dennis vindt het opeten van onze baksels leuk. Dus ik was getriggerd.

Even in het kort. Saakje droomde van een unieke bakvorm en bedacht een cakeblik. Een cakeblik? Recht-toe, recht-aan, lekker bijzonder denk je vast. Dacht ik ook! Maar hier komt haar  achtergrond van product designer naar voren: het moest natuurlijk wel een bijzonder cakeblik worden. En dát is echt gelukt!

Een bijzonder cakeblik met taartpunten

Een cake bakken is namelijk niet zo ingewikkeld. Iets wat je in een verloren kwartiertje doet. Het bijzondere is wel dat dit nieuwe cakeblik uit een verdeling van taartpuntjes bestaat. Je serveert dus een puntje cake in plaats van een plakje. Bijkomend voordeel volgens Job? Zo’n stuk is een stuk groter! En als je alle gesneden puntjes rond legt op een taartplateau, dan bouw je er dus makkelijk een taart van.

Daarbij komt dat deze bakvorm écht een plaatje is om naar te kijken. Er zit al een gaatje in, dus je kunt hem ook leuk aan de muur hangen. De bakvorm wordt gemaakt van gegoten aluminium. Een zware, degelijke en gecoate vorm, zodat je cake er altijd uitkomt. Het maakproces van zo’n vorm is echt ontzettend kostbaar. Ze worden in een matrijs gemaakt. Vandaar de hulp van het platform Voordekunst.

Crowdfunding voor cakeblik

Het maken van een matrijs voor de blikvorm kost veel geld. Saakje zette een crowdfundingsactie op bij Voordekunst. Daar kon je onder andere alvast een pre-order doen voor het bakblik. Die 13.000 euro had ze in 5 dagen bij elkaar. Ik heb uiteraard dit toffe cake-taartblik ook meteen besteld. Ik ben blij dat ik daarmee een steentje heb kunnen bijdragen aan haar geweldige droom. Het is nu nog een 3d-mal, maar de verwachting is dat het cakeblik rond september verstuurd gaat worden. Ik kan niet wachten om hiermee te gaan bakken!

Zelf ook hebben?

Denk jij nu: ik wil dit toffe cakeblik ook hebben? Dat kan! De crowdfundingsactie is inmiddels ten einde, maar Saakje heeft in de webshop van haar website een (pre-)order mogelijkheid gemaakt. Voor 40 euro, inclusief verzenden en vier receptenkaarten kun jij straks ook aan de slag.

Benieuwd of jij hier net zo enthousiast van wordt als ik. Zou jij deze cakevorm aanschaffen?

 

The post De bakblik-droom van Saakje appeared first on MoodKids.

]]>
Neem je kids in de maling! 1 april grappen voor kinderen https://www.moodkids.nl/opvoeden/2021/03/31/1-april-grappen-voor-kinderen Wed, 31 Mar 2021 20:00:47 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=39632 Goede 1 april grappen, ik hou ervan! Ik merk wel dat ik tegenwoordig wat meer op mijn qui-vive ben. De 1 aprilgrappen vliegen me namelijk al dagen van tevoren om de oren met allerlei persberichten en mijn zoon is ook al dagen YouTube video’s aan het bekijken. Hieronder de 1 april grappen die ik al […]

The post Neem je kids in de maling! 1 april grappen voor kinderen appeared first on MoodKids.

]]>
Goede 1 april grappen, ik hou ervan! Ik merk wel dat ik tegenwoordig wat meer op mijn qui-vive ben. De 1 aprilgrappen vliegen me namelijk al dagen van tevoren om de oren met allerlei persberichten en mijn zoon is ook al dagen YouTube video’s aan het bekijken. Hieronder de 1 april grappen die ik al eerder heb uitgehaald. Wat ik morgen ga doen, houd ik nog heel even voor me. 

Dit zijn grappen uit de ‘oude’ doos, maar nog steeds leuk!

5x 1 april grappen voor kinderen

# Lekkere limonade

Job krijgt eigenlijk altijd water mee naar school, maar vorig jaar verraste ik hem met limonade. Maar dan wel de jelly variant. Dat was lastig drinken! 😉 Geen jelly in huis? Dan kan het ook met limonade met gelatine erbij.

Met deze 5 1 april grappen neem je je kids op een leuke manier in de maling. Maar wees gewaarschuwd: je wordt natuurlijk 10x terug gepakt.

# Trek die klei maar uit de kast

Voor de Facebookpagina van Play-Doh hebben we een tijdje allerlei leuke dingen bedacht en gefotografeerd. We hebben ook 4 leuke 1 aprilgrappen bedacht, die je makkelijk kan maken met klei.

1 april grappen met Play-Doh

# De tijd van de wekker een uur later zetten

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar mijn kind is altijd bang om te laat te komen. Zal wel een natuurlijke tegenhanger van mij zijn, want ik ben privé (zakelijk ben ik braver) altijd te laat. 😉 De tijd van de wekker een uur later zetten was bij hem echt een hele goede…

# Speciale paaseitjes

Dit is al een oude, maar deze blijf ik grappig vinden. Haal heel voorzichtig het papiertje van een paaseitje en vervang de inhoud door een druif. Succes verzekerd!

vervang een paasei door een druif 1 april grap

# Moestuintjes

Zo jammer dat AH dit jaar geen moestuintjes heeft. Want deze grap, die mijn oud-huisgenote Anneke uithaalde bij haar dochter, vind ik nog steeds echt briljant. Zij verving ’s nachts één van de ingezaaide tuintjes door een plant. Je snapt vast de reactie wel. 😉

1 april grap voor kinderen

 

Welke 1 april grap haal jij uit met je kind? Laat het ons weten op Facebook. Meteen weer inspiratie voor volgend jaar! 😉

>> Bewaar ze op je eigen Pinterest-bord <<

Met deze 5 1 april grappen neem je je kids op een leuke manier in de maling. Maar wees gewaarschuwd: je wordt natuurlijk 10x terug gepakt.

The post Neem je kids in de maling! 1 april grappen voor kinderen appeared first on MoodKids.

]]>
Een maand zonder alcohol? #dryjanuary https://www.moodkids.nl/food/2021/01/29/een-maand-zonder-alcohol-dryjanuary Fri, 29 Jan 2021 11:05:26 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40535 Dry January. IkPas. Een maand zonder alcohol. Het zijn initiatieven die ik de afgelopen jaren met stijgende verbazing heb zien ontstaan. Dat komt: ik hou van drank. Sterker: ik vind bijna alles heel erg lekker. Daarbij hou ik, denk ik, soms ook wel een beetje van de roes die alcohol me geeft. Maar verslaafd? Nee […]

The post Een maand zonder alcohol? #dryjanuary appeared first on MoodKids.

]]>
Dry January. IkPas. Een maand zonder alcohol. Het zijn initiatieven die ik de afgelopen jaren met stijgende verbazing heb zien ontstaan. Dat komt: ik hou van drank. Sterker: ik vind bijna alles heel erg lekker. Daarbij hou ik, denk ik, soms ook wel een beetje van de roes die alcohol me geeft. Maar verslaafd? Nee joh, natuurlijk niet. “Nou, als dat écht niet zo is, dan kun je ook best wel een keer meedoen met zo’n initiatief en daar een MoodKids-verhaal over schrijven”, daagt mijn echtgenote me uit. Pfff… Makkie toch? Ik neem die challenge natuurlijk meteen aan. Want ik ben toch niet verslaafd?

Hoe mijn drankgebruik er de afgelopen jaren uitzag? Door de week dronk ik vrijwel nooit, maar in het weekend gingen de remmen best wel een beetje los. Een wijntje drinken tijdens een verjaardag of een feestje? Het lukte me niet om na één te stoppen. Een biertje bij een barbecue? Op één been kun je niet lopen. Een drankje wanneer ik uit eten ging? Tja, als het glas al leeg is, maar er moet nog een gerecht volgen, dan bestel je er toch nog één?

‘Ik zocht en vond alcoholische aanleidingen’

Maar er waren meer momenten. Een pilsje nuttigen wanneer die voetbalwedstrijd rechtstreeks uitgezonden wordt? Dat hoort er toch gewoon bij? Een whisky of een portje wanneer de avonden wat kouder worden? Jazeker! En bij die whisky ben ik er trouwens nog steeds niet achter hoeveel er nu eigenlijk in zo’n glas moet. Een speciaalbier-proeverij met een vriend? Graag! En eehm; proeven is natuurlijk ook vergelijken. Je begrijpt: er waren bij mij alcoholische aanleidingen te over. En anders zocht ik er wel één.

Gezelligheid

Toen eind vorig jaar de tweede lockdown begon, waren de feestdagen aanstaande. Die situatie zorgde er bij mij voor dat ik elke avond echt wel even een drankje moest nemen. Het verdriet, de frustratie en de depressie wegdrinken? Nee, dat bedoel ik daar natuurlijk niet mee. Het was puur vanwege de gezelligheid. Daarbij komt; ik kan heus wel zonder. Het is vast niet zo dat mijn lichaam of geest het nodig heeft. Denk ik.

Smaken veranderen

Dus toen ik mijn vrouw lachend hoorde zeggen ‘Als jij niet verslaafd bent, dan kun je ook wel een stuk voor MoodKids schrijven’, werd ik toch getriggerd om mee te doen met IkPas. Al moet ik ook zeggen dat de spa rood me na een paar dagen de neus uit komt. Ik ga dus iets drinken dat ik in heel mijn leven nog nooit gedronken heb: alcoholvrij bier. Mijn zieke schoonvader vroeg me de afgelopen periode bij herhaling of ik dat niet lekker vind. Elke keer was mijn reactie dat ik daar niet van houd. Hijzelf drinkt sinds hij ziek is (smaken veranderen) dagelijks een nulpuntnulletje van Warsteiner. Daar waar hij voor zijn ziekte fan was van het reguliere gerstennat van dat merk, taant hij er tegenwoordig  niet meer naar.

Omdat ik toch ergens moet beginnen, waag ik me in de eerste week van mijn IkPas-periode dus aan zo’n biertje. Goed koud drinken, is het devies. En heel eerlijk: het moet gezegd: het smaakt niet onaardig. Ik prefereer de variant met alcohol, maar ik vind het niet vies. Ik geef de 0.0 van Warsteiner een dikke voldoende (6,5) als cijfer. Door deze positieve ervaring begin ik er aardigheid in te krijgen. Ik probeer ook andere merken en varianten uit. De, voor mij onbekende, Duitse brouwerij Jever heeft bijvoorbeeld een prachtig 0.0-pilsje genaamd Fun. Mijn cijfer? Een 7. Sterker: ik heb zelfs geen behoefte om de variant met alcohol te leren kennen.

Daarbij leer ik deze dagen eveneens dat de ene soort veel beter bij me past dan de andere. Zo zal ik nooit voor die zoete Radler-varianten kiezen. Daar hou ik echt niet van. Een andere schok? Daar waar ik al jaren heel erg fan ben van de Affligem-bieren, vind ik de 0.0 blond van deze brouwerij niet te drinken. Cijfer: 5.

Maar het geldt ook andersom. Daar waar ik normaal gesproken nooit zou kiezen voor een herfstbiertje van Grolsch (ik heb voorkeur voor andere merken zoals Brand, Alfa en Kasteel) is deze 0.0-variant uit Twente juist enorm lekker (ik geef deze zelfs een 8).

Alcoholloos door het leven gaan?

Kort en goed? Ik kom deze veertig dagen wel door. Met proeven, met proberen, met even alcoholloos door het leven gaan. Eens per jaar een periode van zo’n veertig dagen zonder alcohol, is erg goed voor je, zo wijst onderzoek uit. Dat ervaar ik zelf ook. Ik slaap beter, ik word helder wakker. Ik denk dat ik ook de komende jaren zo’n alcoholloze periode inlas. Helemaal zonder alcohol zal ik zeker niet door het leven gaan, maar ik heb nu ervaren dat je niet altijd een reden hoeft te verzinnen om alcohol te nuttigen. Het kan heus ook wel met een alcoholvrij drankje. Ik zal samen met mijn schoonvader regelmatig een Warsteiner 0.0 gaan drinken.

Daarbij heb ik door deze IkPas-periode zeker nog een aantal andere alcoholvrij biertjes leren kennen die ik niet zal afslaan. Dat levert bij mij, naast het belangrijke gezondheidsaspect, toch ook een omslag in denken op. Drankjes zonder alcohol staat niet per definitie voor vies. Volgend jaar alcoholvrije wijnen testen?

The post Een maand zonder alcohol? #dryjanuary appeared first on MoodKids.

]]>
Sinterklaas cadeautips voor tieners https://www.moodkids.nl/opvoeden/2020/12/01/sint-cadeautips-voor-tieners Tue, 01 Dec 2020 10:21:28 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40475 Ik heb er altijd zo van genoten. Het knippen en plakken uit de speelgoedgids, het eindeloos bijstellen van zijn verlanglijstje. Maar nu onze zoon Job in de brugklas zit, wordt er niet meer gekeken in die speelgoedgids. Op mijn vraag wat er voor Sinterklaas op zijn verlanglijst kwam, antwoordde hij ‘geld’. Dat gaat niet gebeuren. […]

The post Sinterklaas cadeautips voor tieners appeared first on MoodKids.

]]>
Ik heb er altijd zo van genoten. Het knippen en plakken uit de speelgoedgids, het eindeloos bijstellen van zijn verlanglijstje. Maar nu onze zoon Job in de brugklas zit, wordt er niet meer gekeken in die speelgoedgids. Op mijn vraag wat er voor Sinterklaas op zijn verlanglijst kwam, antwoordde hij ‘geld’. Dat gaat niet gebeuren. Op zoek naar cadeautips voor tieners, dus. Ik heb een aantal tieners in mijn omgeving gevraagd wat zij zouden willen hebben. Dit zijn hun tips.

Grappig is dat veel van de tieners uit mijn omgeving met cadeaubon-achtige tips kwamen. Begrijp het wel. Speelgoed heeft bij deze leeftijd minder interesse gekregen. Ze willen graag zelf kiezen, hebben vaak duurdere wensen (hallo iPhone en PS5) en daarnaast  (zeker als ik voor onze blaag spreek) hebben ze ongeveer alles al.

Cadeautips voor tieners

Op zoek dus naar cadeautips voor tieners die bijdragen aan de bovenstaande uitgangspunten. Ik denk dat we een leuk lijstje hebben samengesteld met ideetjes. Bij de meeste cadeautips hebben we bovendien een geschenkverpakking of surprise-tip toegevoegd. Kat in het bakkie toch?

# Beltegoed

Sinds onze zoon in de brugklas zit, gaat het harder met zijn prepaidkaarten. Waar we op de basisschool maar 1x per kwartaal hoefden te opwaarderen (meneer ging van wifi-punt naar wifi-punt) wordt er in de brugklas ineens meer gebeld en gebruikgemaakt van 4G. Bijvoorbeeld om te vertellen dat hij nog even bij iemand langsgaat na school of dat hij met een groepje vrienden even een ijsje gaat eten. Het is dan handig wanneer hij niet volledig van wifi afhankelijk is. Een prepaid-kaart is voor de meeste kinderen een prima cadeau voor Sinterklaas. Vodafone heeft nu met Vodafone Prepaid Runners een erg leuke actie in het leven geroepen, waarbij jouw aangekochte beltegoed van 10 of 20 euro , automatisch verdubbelt. Het enige wat je moet doen is je beltegoed activeren vóór 14 december.

Ik dacht eerst dat het lastig was om van prepaid-aanbieder te wisselen, maar dit valt reuze mee. Sterker; het is vrij eenvoudig. Met behoud van nummer! Als je een nieuw prepaidkaartje bestelt (gratis via www.vodafone.nl/prepaid bijvoorbeeld) dan zit daar een nummerbehoud-optie bij die Vodafone makkelijk voor je kan regelen.

Beltegoed geven kun je doen door het online te kopen (dan wordt het direct bijgeschreven). Of je koopt een kaartje in de winkel. Wij hebben er een leuke (gratis) Sinterklaas geschenkverpakking bij gemaakt, die je hier gratis kunt downloaden.

# Iets om te lezen

Stimuleren dat tieners blijven lezen buiten de verplichte boekenlijst is altijd prima. Hier is tijdens de eerste lockdown-periode de hele Harry Potter-reeks verslonden. Job heeft nog nooit zoveel boeken gelezen in zo’n korte tijd. Wij schrijven regelmatig over boeken voor kinderen. Speciaal voor tieners kun je op internet ook zoeken op de categorie Young Adult. Boeken in deze categorie worden namelijk speciaal voor jongeren geschreven. Leuke is dat de hoofdpersonen uit die boeken vaak ook zelf in die leeftijdscategorie zitten. Lekker herkenbaar dus! Voor meiden vind ik de boeken van uitgeverij Blossom Books erg leuk! Voor jongens vind je op hebban.nl een hele lijst (+ recensies) met young adult-boeken.

# Iets voor gamen

Onze zoon heeft een PlayStation. Vorig jaar kochten we een Play Station Plus kaart voor hem. Een online abonnement waarbij je elke maand twee gratis games kan downloaden en online kan spelen met je vrienden. Dit jaar hebben we een PS Store Card in gedachten, zodat hij zelf een nieuwe game kan kopen. Hetzelfde geldt voor Nintendo Switch Online en de Nintendo E-store Card (voor Wii of Switch). Iets voor gamen an sich kopen is altijd een goed idee. Een goede headset bijvoorbeeld.  Daar word je als ouder ook meteen blij van, kan ik je uit ervaring vertellen! Wordt je leven een stuk rustiger van. 😉

Deze surprise zou er perfect bij passen!

# Girly stuff

Met het gevaar om te genderspecifiek te zijn, zetten de meiden die ik naar hun wensen gevraagd heb, bijna allemaal van die ‘girly‘ dingetjes op hun lijstje. Nieuwe nagellak, mascara, kettinkjes en armbandjes werden veelvuldig genoemd. Die zijn overal verkrijgbaar en in elke prijsklasse. Altijd leuk!

# Chocoladeletter of ander lekkers

Hou oud je ook bent, sinterklaas lekkernijen gaan er altijd wel in. Wij hanteren de ‘strenge’ regel geen sinterklaas snoepgoed in huis voordat Sinterklaas in het land is. Overigens vooral ter bescherming van deze moeder, die ook erg van al dat lekkers houdt. Standaard geven we een chocoladeletter in de schoen of op pakjesavond. En dat wordt de laatste jaren alleen maar steeds leuker met alle ‘bijzondere’ chocoladeletters. Vorig jaar viel ik voor de chocoladeletter met discodip. Ik denk dat ik dit jaar voor Job ga voor een karamel-zeezout exemplaar.

Morgen publiceren we een leuke ‘snoepsurprise’ die je heel snel en makkelijk maakt.

# Gezinsspelletjes

Wat geef je een tiener nu voor sinterklaas? We vroegen een aantal tieners en hebben leuke cadeautips voor ze op een rij gezet.

Speelgoed staat hier niet meer op de verlanglijst, maar een nieuw gezinsspel wordt altijd enthousiast ontvangen. We houden van lange(re)spellen, maar spelen ook regelmatig een korter spel (voor als één van ons wat beperkter in zijn tijd zit.) Favorieten hier zijn: Beverbende, Monopoly, Zeeslag, Stratego, Triominos en Rummikub. Ik heb voor dit jaar mijn oog laten vallen op Ticket To Ride, waar ik erg goede verhalen over hoor.

Heb jij nog andere cadeautips voor tieners? Deel ze met ons op Facebook.

 

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Vodafone.

The post Sinterklaas cadeautips voor tieners appeared first on MoodKids.

]]>
Hoe bereken je de juiste maat van een kinderfiets? https://www.moodkids.nl/spelen-kinderen/buiten-spelen/2020/11/05/hoe-bereken-je-de-juiste-maat-van-een-kinderfiets Thu, 05 Nov 2020 08:30:18 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40462 Moet je nu op zoek naar een 12 inch of 16 inch kinderfiets? Hoe werkt zo iets en hoe kies je de juiste maat voor jouw zoon of dochter? Met onderstaande tabel en tips helpen we je graag op weg. Het kiezen van de juiste maat kinderfiets is niet zo moeilijk als het lijkt. Zelfs […]

The post Hoe bereken je de juiste maat van een kinderfiets? appeared first on MoodKids.

]]>
Moet je nu op zoek naar een 12 inch of 16 inch kinderfiets? Hoe werkt zo iets en hoe kies je de juiste maat voor jouw zoon of dochter? Met onderstaande tabel en tips helpen we je graag op weg.

Het kiezen van de juiste maat kinderfiets is niet zo moeilijk als het lijkt. Zelfs als de nieuwe fiets een cadeautje is en je niet even stiekem kunt passen. Het belangrijkste om te weten is dat fietsen worden aangeduid in inches. Eén inch staat voor 2.54 cm en geeft bij een fiets de maat van het wiel aan. Worden de wielen groter, wordt ook het frame groter en daarmee de hele fiets. Voor een kleiner kind kies je dus een kleinere fiets of te wel minder inches.

Voor de kleine fietser is het belangrijk dat ze altijd met platte voeten bij de grond kunnen. De lengte van (de benen van) je kind is dus het belangrijkste bij het kiezen van de juiste maat kinderfiets.

Die lengte heeft op zijn beurt weer alles te maken met de leeftijd van je kind. Ook bij het kiezen van kleding spelen lengte en leeftijd een rol in de juiste maat broek of shirt. Toch is niet elk kind even groot. In onderstaande tabel kun je daarom zowel op leeftijd, lengte als op kledingmaat zoeken. Een goede richtlijn dus om tot de juiste maat fiets te komen.

 

Inches                Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
10 inch 85-100 1-3 jaar 85-100
12 inch 95 cm 2-4 jaar 90-105
14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-108
16 inch 105 cm 4-6 jaar 103-118
18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-123
20 inch 115 cm 6-8 jaar 118-128
22 inch 122 cm 7-9 jaar 124-134
24 inch 130 cm 8-12 jaar 130-142
26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-156
28 inch 145+ cm +12 jaar Volwassen

Ben je op zoek naar een fiets voor je dochter van net 3 jaar, dan is een kinderfiets 12 inch een goed uitgangspunt. Voor je zoon van 4 kies je waarschijnlijk beter direct een kinderfiets 16 inch. Bij een groot kind kun je misschien met een maatje groter starten terwijl je voor een kind dat iets kleiner is beter een maatje minder kunt nemen. Kijken naar zowel leeftijd als  kledingmaat of lichaamslengte, geeft meestal een goede indicatie.

Koop een fiets niet op de groei

Koop een fiets nooit op de groei maar start liever met een kleinere fiets. Let er daarbij ook op dat het instellen van de juiste hoogte van het zadel ook essentieel is. Laat je kind op de fiets gaan zitten en kijk of het zonder gebogen beentje met platte voet bij de grond kan. Zo stel je het zadel op de juiste hoogte in. Voor tieners/volwassenen kun je aanhouden dat 1,08 keer de binnenbeenlengte de juiste hoogte is. Zo kunnen ze met de tenen bij de grond en hoeven ze het been niet helemaal te strekken om de voet op het pedaal te zetten. Ook de hoogte van het stuur is belangrijk en staat bij een kinderfiets meestal vrij hoog zodat het kind recht op kan zitten. Stel daarom bij het zadel ook meteen de hoogte van het stuur aan.

The post Hoe bereken je de juiste maat van een kinderfiets? appeared first on MoodKids.

]]>
Vier soorten jeans waar wij dol op zijn! https://www.moodkids.nl/geen-categorie/2020/10/09/vier-soorten-jeans-waar-wij-dol-op-zijn Fri, 09 Oct 2020 15:25:55 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40457 Als er iets is wat nooit uit de mode gaat, is het wel jeans. Dit zijn een aantal modellen jeans die favoriet zijn bij ons: Lekker los De mom jeans, wat is dat toch een uitvinding. Staat niet alleen stijlvol maar is ook nog eens erg comfortabel. Een mom jeans is een losse spijkerbroek met […]

The post Vier soorten jeans waar wij dol op zijn! appeared first on MoodKids.

]]>
Als er iets is wat nooit uit de mode gaat, is het wel jeans. Dit zijn een aantal modellen jeans die favoriet zijn bij ons:

Lekker los

De mom jeans, wat is dat toch een uitvinding. Staat niet alleen stijlvol maar is ook nog eens erg comfortabel. Een mom jeans is een losse spijkerbroek met een hoge taille. Wat je veel ziet bij deze broeken is dat ze hoogwater vallen. Ontzettend leuk voor de zomer maar hoe ga je deze broek in de winter dragen? Je kunt er natuurlijk hoge laarsjes onder dragen om het gat op te vullen. Toch is dit niet iedereen zijn stijl. Daarom raden wij je aan om op te letten op de lengte, tijdens het winkelen. Zorg dat hij lang genoeg is! Je wilt natuurlijk niet de hele winter bibberend doorkomen.

Altijd handig

De skinny jeans, dit is de oplossing voor veel modeproblemen. Dan hebben we het vooral over de zwarte variant. Je ziet het veel en dat is met een reden. Het is extreem makkelijk te combineren. Heb je een opvallende top gekocht en geen idee hoe je het moet combineren? Geen probleem, een zwarte skinny is jouw beste vriend. Deze broek past bij alles. Koop je skinny altijd goed strak want hij rekt nog uit. Let op! We zeggen strak, niet te klein. Het moet wel comfortabel blijven.

Niet alleen voor hippies

De flared jeans, zoals je lees is hij niet alleen voor hippies. Deze broek kwam op in de jaren 70, maar is weer helemaal terug. Vooral de high waisted variant is bij ons erg geliefd. De broek valt hoog in de taille en loopt ongeveer uit vanaf de knie. Deze broek laat je benen echt stralen. Wij zijn fan!

Ander kleurtje

Kies eens voor een ander kleurtje. Dit geld voor elke jeans soort. Koop je altijd dezelfde blauwe of zwarte jeans? Probeer eens wat anders. Ga bijvoorbeeld voor licht grijs, makkelijk te combineren met lichte kleuren. Ook wit of crème zijn echte favorieten van ons. Als je toch liever een zwarte jeans koopt, kan je ook afwisselen met prints en materialen. Denk aan: leer, glimmend of panter.

We hopen dat je inspiratie uit deze blog hebt kunnen halen. Onthoud: alles kan en alles mag in fashion. Wat is jouw favoriete jeans?

 

The post Vier soorten jeans waar wij dol op zijn! appeared first on MoodKids.

]]>
Een boeket voor je deur https://www.moodkids.nl/feest/2020/09/16/een-boeket-voor-je-deur Wed, 16 Sep 2020 07:30:23 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=40445 Bloemen: ik ben er dol op! Om aan iemand te geven, maar ook om mezelf mee te verwennen. Een bos bloemen maakt mij namelijk blij en vrolijk. Dus ga ik er maar vanuit dat dat hetzelfde effect heeft op anderen. 😉 Met een bos bloemen geef je een boodschap mee. Het is een steuntje in […]

The post Een boeket voor je deur appeared first on MoodKids.

]]>
Bloemen: ik ben er dol op! Om aan iemand te geven, maar ook om mezelf mee te verwennen. Een bos bloemen maakt mij namelijk blij en vrolijk. Dus ga ik er maar vanuit dat dat hetzelfde effect heeft op anderen. 😉

Met een bos bloemen geef je een boodschap mee. Het is een steuntje in de rug voor iemand die het lastig heeft of je kunt er iemand sterkte mee wensen. Maar ook bij blijere situaties die een felicitatie verdienen zoals een verjaardag, een diploma of de aankoop van een nieuw huis is een bos bloemen ideaal. Voor de lokale bloemetjes maak ik gebruik van de lokale bloemisten. Zelf heb ik al 1,5 jaar een bloemabonnement van een lokale bloemist,. waarbij er iedere twee weken een prachtige bos bloemen (in vaas!) bij de voordeur wordt afgeleverd. Ik hoef er alleen een mooi plekje in huis voor te zoeken. Een bos bloemen brengt direct sfeer in huis. Voor vrienden die wat verder weg wonen, laat ik graag bloemen bezorgen.

Tegenwoordig heel makkelijk, want je bestelt gewoon online bloemen en je laat je bloemen bezorgen aan het gewenste adres. Boeketten staan duidelijk gefotografeerd en zo kun jij makkelijk  de beste keuze maken. Heb je je boeket gevonden? Dan bestel je dit online. Je kunt zelfs nog een kaartje kiezen en mee laten sturen om zo je boeket bloemen van een persoonlijk bericht te voorzien. Zo is een bos bloemen bestellen toch echt een eitje!

Zeg het met bloemen

Bloemen bezorgen is natuurlijk ideaal om verschillende redenen. De belangrijkste: je kan makkelijk de juiste boodschap ermee overbrengen. Helaas is het niet altijd even makkelijk om het beste boeket uit te kiezen, want je wilt immers dat dit matcht met de juiste emotionele lading. Daar is het van belang dat het boeket ook aansluit bij de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger. Dit maakt het een persoonlijk cadeau waar daadwerkelijk aandacht is besteed. Gaat het om een feestelijke situatie, bijvoorbeeld het vieren van een slagen? Dan is een fleurig en kleurrijk boeket bloemen erg geschikt. Is de situatie van serieuze aard? Kies dan een neutraal boeket met rustige kleuren, maar ook voor rustige en neutrale bloemen.

Boeketcadeau bloemenbezorging

Benieuwd waar je een mooi overzicht hebt van talloze boeketten en waar je ze kan bestellen en laten bezorgen? Kijk eens op Boeketcadeau: een online bloemist waar voor elke gelegenheid een mooi boeket tussen zit. Hun bloemisten stellen met de grootst mogelijke zorg de boeketten samen. Zo ben je verzekerd van een mooi boeket waarmee jij exact die boodschap meegeeft, die je graag wilt.

Dit is een samenwerking met www.boeketcadeau.nl

 

 

The post Een boeket voor je deur appeared first on MoodKids.

]]>